Avatar uživatele
tara123

Dobrý den,moje matká má 30ks akcií na jméno a teď by je potřebovala zpeněžit, pokud to nějak jde.

Dobrý den,moje matká má 30ks akcií na jméno a teď by je potřebovala zpeněžit, pokud to nějak jde. Jsou to akcie na jméno. Musíme sehnat kupce nebbo b y je mohla odkoupiit společnost? Jak máme postupovat?

Zajímavá 0 před 3722 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Práva spojená s akcií na jméno je oprávněna vykonávat ve vztahu ke společnosti osoba uvedená v seznamu akcionářů.
Akcie na jméno jsou též převoditelné, stanovy však mohou jejich převoditelnost omezit (nikoli vyloučit). Pokud by u takto omezeně převoditelných akcií nebyla podmínka převoditelnosti splněna, je smlouva o převodu neplatná, ledaže nabyvatel jednal v dobré víře, tj. o omezení nevěděl a vědět nemohl. Převod může být podmíněn souhlasem orgánu společnosti. Je-li takto podmíněn, potom je na udělení souhlasu vázána účinnost smlouvy – převodní smlouva nemůže bez udělení souhlasu nabýt účinnosti. Nenabude-li smlouva účinnosti do tří měsíců od svého uzavření, může od ní kterákoli z jejích stran odstoupit. Stanovy mohou rovněž určit, za jakých podmínek je příslušný orgán povinen souhlas udělit, popř. kdy souhlas musí odmítnout. V případě, že příslušný orgán odmítl souhlas udělit, ačkoli podle stanov nebyl povinen jej odmítnout, je společnost povinna na žádost akcionáře příslušné akcie do jednoho měsíce odkoupit za cenu přiměřenou jejich hodnotě. Jestliže příslušný orgán společnosti nerozhodne do dvou měsíců od doručení žádosti platí, že byl souhlas udělen. Právo na odkoupení akcií musí být vůči společnosti uplatněno do jednoho měsíce ode dne, kdy bylo akcionáři doručeno rozhodnutí o odmítnutí souhlasu s převodem akcií, jinak toto právo zaniká.

To jsem si přečetl na http://www.sa­git.cz/pages/le­xikonheslatxt­.asp?cd=152&typ­=r&levelid=ob_003­.htm

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Nejdříve je třeba souhlas společnosti, můžeš je nabídnout společnosti i nějakému kupci. Záleží na stanovách společnosti, může být převod, prodej omezen. zjisti si jak to je.http://www­.sagit.cz/pages/le­xikonheslatxt­.asp?cd=152&typ­=r&levelid=ob003­.htm. Prodej je možný i přes RM-systém http://www.rmsys­tem.cz/. Pokud je všechny prodáš, nezapomeň si zrušit účet cenných papírů. Je zbytečné ho mít prázdný i když je vedení zdarma.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klob1

Někdo akciuje?
Tak v poslední době dost přes akcie je Cyrus a pořádá jednou za čas v Hradci Králové setkání a tam probírají právě různé akcie a ví docela i trošku dopředu, jak to s konkrétními akciemi bude i vývoj na trhu. Není to pro každého, ale dá se tam dostat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek