Avatar uživatele
Kinder

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat: Proč museli být stanoveny fyzikální veličiny a jednotky?? Děkuji za odpověď

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3872 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
arygnoc

nedávno havarovala nejaká kozmická sonda vyslaná na mars riadená z dvoch miest na zemi – jedno bolo v USA, druhé niekde v oceánii.
v usa počítali vzdialenosť od povrchu v stopách, v oceánii v metroch.
zážeh motora na pristávanie bol prevedený neskoro, pretože si v riadiacom stredisku v oceánii mysleli, že sonda 3× ďalej od povrchu.

práve pre toto boli zavedené jednotné jednotky (SI) a normy. Dnes sa súčiastky na nejaký hotový produkt nevyrábajú na jednom mieste, ale často vo viacerých štátoch a preto je nutné, aby rozmery boli v jednej miere, nech sa to potom dá zmontovať dohromady.

bohužiaľ, niekde si stále nevedia zvyknúť na metrický systém a počítajú po svojom (v británii paradoxne na pumpách vidíte cenu za liter pohonných látok, ale spotreba automobilu je udávaná v galónoch/míľu), preto sa stala i spomínaná havária.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Proto, aby byla jednodušší orientace. Pokud by nebyly stanmoveny, nuikdo by se v tom nevyznal.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

Přesně proto jako jsme stanovili čísla. U nás ny bylo 1+1=2 a v Německu 1+1=3, protože tam by si udělali pořadí 1,3,2,4 … To by byl hokej, kdyby sis barvila vlasy a použila kysličník 5 jednotek něčeho aty by jsi použija 5 jednotek onoho coby po převodu znamenalo 20 jednotek původních. Vlásky spálený jak víno.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek