Avatar uživatele
Mandice23L

Dobrý den. Mám takovou otázku. Chtěla bych vědět jaké jsou podle Vás knihy, které by měl každý alespon trochu sečtělí čl

Dobrý den. Mám takovou otázku. Chtěla bych vědět jaké jsou podle Vás knihy, které by měl každý alespon trochu sečtělí člověk přečíst. – Díky-

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? suaeda, gagaga před 3759 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Je hezké, že máte zájem o četbu. To se v poslední době moc nevidí.

Na otázku se nedá přesně odpovědět. Každého zajímá něco jiného v české či světové literatauře. Hodně děl vznikalo v 19. století – jiný pohled na morálku a skutečnost. 20. století – dělí se na literaturu 1: poloviny a 2. poloviny. Např. obraz války v literatuře, psychologická literatura, demokratická atd. Stejně tak si lze projít současné spisovatele.

Kdo je sečtělý? Kdo má jakýsi přehled o světových autorech, českých, umí se orientovat v žánrech, dílech atd. Samozřejmě seznámil se s některými díly různého období i různých zemí.
Proto bych vám doporučila četbu, kterou mají „znát“ středoškolácí k maturitě. Když vás něco zaujme, můžete si najít od autora nají víc.

Podívetje se do doporučené literatury k maturitě. Jde o nejznámější díla., patří mezi klasiku. Ale lze číst i detektivky, sci-fi, dobrodružnou literaturu. Důležité je číst. Opakuji, každý preferuje jiný žánr či druh.

http://www.vit­kovickastredni­.cz/46/cs/node/1550
http://www.om­lazeni.cz/povin­na-cetba-ke-67-151699-0.html
http://beruzzka­.blog.cz/0902/stat­ni-maturita-povinna-cetba

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kelt

To tady mám vypisovat stovky knih, které je třeba přečíst.
Kytice, Švejk, Romeo a Julie, Anna Karenina, Tři mušketýři, Zločin a trest, Král Lávra, Babička, Honzíkova cesta, Don Quijote, Bible,
Autoři – Hašek, Karel Čapek, Božena Němcová, Hugo, Dumas, Dostojevskij, Gogol, Šolochov, Gorkij, Shakespeare, Říha, Švandrlík, Škvorecký, Mann, Petrarca, Dickens , Olbracht, Jirásek .and.
Záleží kolik máš roků, protože některé knihy představují povinnou četku, ale smysl pochopíš až budeš starší.
Ovšem napsat hrubou chybu ve shodném přívlastku před slovem člověk hovoří za všechno.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
suaeda

Každý si najde žánr co se mu líbí a to čte. Detektivky, válečné, dobrodružné, historické, zamilované, životopisy, dokumentární apod. Sám vybírám v knihovně knihy tak, že si přečtu na přebalu stručný popis o čem je. Pak se začtu někde uprostřed knihy a pokud mi vyhovuje žánr a sloh tak si knihu půjčím. Pokud mi autor vyhovuje tak od něj přečtu skoro celé jeho dílo.
Je dobré číst. Bohužel v dnešní jednak uspěchané a jednak přetechnizované době (počítače, televize atd.) nemají lidi čas a ani chuť číst. Doufám, že knihy jako takové přečkají toto období.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hamon

Není důležité CO čteš, ale ŽE čteš.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Knihy, které by měl alespoň v rámci povinné četby přečíst každý člověk, tvoří pomyslný pilíř vzdělanosti v oblasti literatury. Zahrnují všechny literární žánry a jejich znalost je určitým „dokladem“ vzdělanosti obyvatelstva.
Lidé, kteří čtou, mají bohatší slovní zásobu, umí lépe formulovat věty a jsou na tom lépe zpravidla v psaném i v mluveném projevu.
Nemohu posuzovat konkrétně každé dílo z povinné četby zvlášť, protože i zde dochází k aktualizacím a co platilo v době mé školní docházky už dnes vypadá jinak. Můj názor je takový, že je velmi prospěšné, že alespoň povinností číst knihy, které jsou určeny jako „povinná četba“, se přinutí ke čtení valná většina žáků. I za mých školních let se dali najít tací, kteří se četbě vyhýbali, jak jen se dalo. Dodnes jsou to v převážné většině případů koktové, kteří mají problém i s běžnou denní konverzací.
Doporučovala bych, aby dnešní mladá generace méně přemýšlela o obsahu školních osnov a kvalitě učitelů, ale aby se více zaměřila na své školní povinnosti a učení. To jí bude určitě daleko prospěšnější než nesmyslné polemiky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

za mejch školních let vysílala televize jeden program a to jen večer,takže jsem přečetl na co jsem přišel,včetně etiket,chodilo se do knihovny a to dosti pravidelně,takže moje odpověď je: čím víc,tím líp

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek