Avatar uživatele
anonym 38744

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat co se stane když je 15letá holka těhotná.Jak se to řeší?A je možný potrat?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? bolak před 4318 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

V první řadě se tato situace řeší tak, že 15 letá holka řekne o svém těhotenství rodičům. Pravděpodobně s matkou zajde ke gynekologovi( může tam ale jít i s otcem).
Její partner by se měl snažit s ní a s jejími rodiči poradit na dalším postupu, co udělat.
Ženský lékař rozhodne o potratu v případě, že těhotenství by ohrozilo zdraví budoucí matky, nebo v případech hodných zvláštního zřetele (těhotenství jako následek znásilnění apod.)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Nech si to dítě potrat může způsobit neplodnost kašli na to co si druzí budou o tobě myslet jsou to sobci!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
venkovan

Pokud vím, rozhodnutí o potratu je především na ženě. A pokud k němu chce přistoupit, tak co nejdříve. Existuje riziko následné neplodnosti, ale opět to riziko má nějaké meze, takže vše je třeba zvážit.
Domnívám se, že není třeba k této události volat rodiče – v některých případech je to naopak pro takovou ženu lepší, protože labilní rodiče mohou dceři i ublížit.

Je to velká otázka zda jít na potrat či dítě si nechat. Ale dítě v 15 letech mladé ženy může i zničit celý její předpokládaný rozvoj života a i negativně ovlivnit osobní rozvoj dítěte.
Takže nelze odsuzovat 15letou holku, že je těhotná. Víc bych soudil rodiče, že ji včas na sexuální život nepřipravili, že není tak dobrý vztah, aby dcera rodičům řekla o své sexuální potřebě a touze (i zvědavost je prostý fakt, se kterým rodiče musí počítat) . A zřejmě, pokud by vše bylo včas, byl bych i pro potrat. Existuje ale možnost i anonymního potratu. jenže i na něj je takové dítě ještě psychicky nevyzrálé.
Rozhodně ať si ta holka nenenchá vtloukat do hlavy, že plod zabíjí apod. Větší vina je na muži který nedokázal uhlídat své spermie. Že se nechránil, zejména když se to rozdal mladou holkou, kde existuje velká pravděpodobnost, že nemá žádnou antikoncepci. To platí i skoro stejně starého kluka – ze škol, filmů apod., už by měli vědět o ochraně dost. Takže větší vina na početí je na muži než na holce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nesmysl, pokazila by si ceý život, já říkám -na potrat, přece nebude mít dítě v patnácti?Dítě vychovává dítě, a rychle,dokud je čas,to je bez diskuzí a pro příště ochranu, na gyndu měla jít, jen co jí problesklo hlavou, že chce mít s někým poměr

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym 38744

A přeci když ta holka to dítě nechce tak jí ho přece nemůžou nechat ne?

před 4318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym 38744

A co když ta holka to dítě nechce?Nemůžou přeci jí ho nechat ne?

před 4318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lucijej

V případě patnáctileté holky rozhoduje o potratu lékař (ze zdravotních důvodů) nebo rodiče, sama dotyčná o potratu si může holka rozhodnout až od 16 let.

před 4318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Anonyme 38744, píšeš, že o Tebe nejde, ale bráníš se, jako by o Tebe šlo. To však není podstatné.
Důležité je, aby se rodiče dozvěděli o tomto „maléru“ co nejdříve a aby se co nejdříve mohly rozběhnout potřebné kroky k vyřešení situace.
Pokud by doktor rozhodl o potratu, tak je zde podstatná otázka délky těhotenství. Ta má dopad na skutečnost, kdy a jakým způsobem se dá těhotenství přerušit.
Toto rozhodnutí bude v každém případě nejvíce ležet na lékaři, protože ten musí určit, jaké řešení bude pro 15 letou dívku nejšetrnější.

A teď k druhé stránce problému: prošla jsem všechny další odpovědi a kromě ReHu se mi nezdají objektivní. GVKB je mimo realitu a jím silně nábožensky a pseudofilozoficky podstíněné bláboly se projevily jako nesmysl i tady. Venkovan pojal problém šířeji, ale jaksi zapomíná na to, že 15 letý žabec je ještě tak málo žena, že za ni budou muset rozhodnout rodiče. Je řada možností, jak se dá tato situace řešit. V každém případě je třeba je řešit spolu s lékařem. Nic jiného zde nebude rozhodující a jakákoliv moudra nebudou k ničemu.

Pokud jde o venkovanův názor, že holka je vlastně chudák a prevít je kluk, kterému se rozutekly spermie, tak s tím nesouhlasím.

Na ten sex byli dva. Pokud na něj nebyli řádně připraveni (v 15? letech, tak to mi do hlavy opravdu netlučte), měli si s tím dát ještě pokoj. Když se možnosti antikoncepce probíraly ve škole už před 40 lety, tak asi v dnešní době bude osvěta fungovat při nejmenším na stejné úrovni.
Chybí tu zodpovědnost, a ta nebyla na odpovídající úrovni ani u jednoho z partnerů.
Patnáctiletou slečnu mi nepřísluší soudit, ale také nebudu tvrdit, že do „toho spadla naprosto nevinně“. Pokud by tomu tak bylo, tak by zřejmě musela mít vážné nedostatky jak v učivu ZŠ, tak v sexuální výchově a bezesporu i v myšlení. Normální patnáctiletá slečna určitě ví, že při nechráněném sexu je vysoká pravděpodobnost, že může otěhotnět. Řekla bych, že tady hrály svou úlohu naprosto jiné otázky, než pomyšlení na to, co může styk dvou lidí opačného pohlaví přinést.
Pokud jsou na něco dva a chtějí to víceméně oba, pak je zodpovědnost na obou a není důvod přemýšlet, na kom víc. Zvlášť žena by si měla být vědoma toho, že zplozením dítěte se její život od základu změní a že za tento nový život nese plnou odpovědnost.
Odpovědnost rodičů této dívky? Venkovane, když se dva mladí rozhodnou, že se spolu sejdou, tak si možnost najdou. Když se rozhodnou, že zajdou ještě dále, tak jim v tom nikdo nezabrání. Někteří ještě přes veškerá varování a napomínání mají tím větší chuť si na vlastní kůži vyzkoušet, co jim to vlastně ti protivní dospělí zakazují.

To se Vám zdá v pořádku udělat si dítě a pak říct: Já ho nechci, protože mám 15 let? Co to podle Vás má omlouvat?

před 4318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
venkovan

Odpovědnost rodičů vidím v tom, že svoje dítě řádně na sex nepřipravili. Házíme to na školy, ale ta první a základní odpovědnost je na rodičích. Pokud o tom rodiče se bojí mluvit, že jejich dítě je ještě na takové věci je malé je jejich nevyspělost. Není to tak dávno, co se rodiče
a někteří pedagogové cítili dotčeni koncepcí navržené sexuální výchovy na základních školách. Dušovali se, že především rodiče musí vědět, kdy dítě je připraveno na informace. Nicméně je patrné, že jako rodiče tento problém podceńujeme. V 15 letech dívky a chlapce, v době, kdy sex na ně prakticky „vyskakuje již z kojenecké výživy“ se nelze divit, že to dva zkusí. Ne tak pro potřebu, ale ze zvědavosti a aby mohli před kamarády machrovat. Potom jako rodiče můžeme „držet“ ruku na rozkroku dcery, ale když bude chtít, tak stejně najde cestu jak to zkusit. V tom tedy, že si ti dva mladí najdou příležitost nevidím problém, ale nedostatek rodičů je právě v té výchově.
Jistě, že na sex byli dva. Ale pokud holka nedostane prášky, tak její ochrana je již minimální. Jedině říci ne. Ale dá se to, když v těle vibruje touha a zvědavost? Co si budeme nalhávat. Začne se mazlením a potom už se špatně od „rozdělané práce“ odchází. Tam pracují hormony a ty často rozum dokáží silně potlačit.
Takže potom už vše je na muži a jeho odpovědnosti k partnerce. Buď si ochranu vezme a nebo ne. Ale co by už měl vědět, kdy jeho spermie se chystají opustit jeho tělo ( s výjimkou těch nejzvědavějších, co si klidně odejdou aniž by to nějak daly najevo). Opět – to by synek měl slyšet od rodičů a ne od kamarádů, kteří si často mnoho věcí přibásní, zkreslí apod.
Takže je to potom skutečně jen na klukovi, kdy akt přeruší. Zda včas a nebo až když může být problém.
Jistě, existují neplodné dny a další techniky. Ale základní podstatou je, že ze sexu stále děláme tabu, nechceme se s dětmi na toto téma bavit, často nejsme ochotni jim včas alespoň sehnat nějaké populárně naučné knihy apod.
A pro anonyma – pokud holka dítě nechce, tak ho prostě nechce. A co vím, normální lékaři s potratem u 15 letých, pokud dívka přijde včas, nemají tak velký problém, jako u dospělých žen, které jsou již sociálně zajištěné.
A mám za to, že když u toho dívka rodiče nechce, tak tam nebudou. Je ale pravda, že dobrý lékař dokáže s dívkou situaci probrat, říci všechny rizika. Zejména pokud naopak slečna si umíní, že dítě chce. Tam musí být podpora rodiny velmi vysoká, protože ve své podstatě to břemeno nesou rodiče té dívky.
Takže pro onu -náctiletou jediné řešení je jít prakticky okamžitě k lékaři. Není čeho se bát. A pokud to bude lékař hysterik, takjít k dalšímu. Dětský či již dorostový lékař by mohl dát i tip na dobrého lékaře, napsat doporučení apod.

před 4318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym 38744

Nejde o mě.Ale musí te uznat že 15 je věk na jiné věci než na staraní se o dítě.A tato otázka byla směrována na něco jiného.

před 4318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ReHu

A na které jiné věci, než je starání se o dítě?
Myslíš, že na sex ano a na dítě ne???

před 4318 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek