Avatar uživatele
Romča23

Dobrý den.V práci mi nezaplatili měsíční výplatu.Skončila jsem protože mi tam za půl roku práce nedali smlouvu.Děkuji

Dobeý den.Chtěla bych se zeptat jestli mohu něco podnikat proti majitelům jedné herny který mi za půl roku práce nedali smlouvu a nezaplatili mi jednu měsíční výplatu po té co jsem tam sama skončila?Děkuji za odpovědi :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Wang, Nicozjb před 4047 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Doufám, že výpověď jsi podala v souladu se zákoníkem práce, a to z důvodu:

◦zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, nebo jakoukoliv její část do 15 dnů od její splatnosti

S pracovní smlouvou mám své zkušenosti. Pokaždé jsem ji dostala k podpisu v den nástupu do zaměstnání. Kdykoliv jsem klientům vedla účetnictví a mzdy, tak smlouvy pro zaměstnance měly také nachystány ke dni jejich nástupu.
U syna jsem se dvakrát setkala se zaměstnavateli , kteří mu smlouvu nedali. Pokaždé mi vykládali různé pohádky o dotacích, chytrých účetních, které jim poradily a další nesmysly. Nakonec se všechno sice vyřešilo i zpětně, ale doporučila jsem synovi, aby nezůstával u zaměstnavatele, který tak zjevným způsobem podvádí. Vydržerla jsi to půl roku a já teď nevím, zda se tomu mám víc divit, nebo Tě obdivovat. Na co jsi čekala? Pokud to byl pracovní poměr bez smlouvy, budeš muset opravdu sehnat svědky, kteří dosvědčí, že jsi v herně opravdu pracovala. V tom případě bych podala trestní oznámení z titulu zaměstnávání „na černo“. Odvody na OSSZ a ZP určitě v tom případě placeny nebyly, takže si ověř, kolik kde dlužíš peněz a neprodleně se přihlas na úřad práce.
Moc bych nečekala, až se zaměstnavatel vzpamatuje a bude Tě přesvědčovat, abys vše nechala v klidu. S darebáky je třeba udělat pořádek.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Pokud se ti podaří sehnat svědka, který dosvědčí že jsi tam pracovala, podat žalobu. Zkus se zeptat na Pracovním úřadě. Tam mají i svého advokáta.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
odpomass

Svědci budou určitě důležití, ne-li nezbytní. Rozhodně kontaktuj pracovní úřad nejprve. Každopádně pokud ti v jakémkoliv zaměstnání nedají smlouvu do 1–2 týdnů, tak si jí urychleně jdi vyžádat na vedení, nebo s tou prací skonči.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Wang

Doufám, že sis za ten půlrok platila alespoň zdravotní pojištění, protože pokud ne, tak dlužíš 1080,– Kč/za každý měsíc.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
brillant

Stížnosti na zaměstnavatele řeší Státní úřad inspekce práce, tam je třeba podat stížnost http://www.suip.cz/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nicozjb

jelikož jsi dělala na černo v případě jakékoli akce z tvé strany vyvolá reakci že budeš platit pokutu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek