Avatar uživatele
Kelt

Dochází ke změně povinné literatury v současné době?

Často chodím do knihovny i po městě a všímám si knih, které jsou zde volně uloženy, takže si je může každý vzít a přečíst a pak vrátit. Překvapuje mne, že jsou to knihy, které byly v době, kdy jsem maturoval já, určeny jako povinná četba. Nemyslím tím knihy, které oslavovaly minulé zřízení, ale viděl jsem tam autory jako Victor Hugo, A. Dumas a pod. A navíc v knihkupectví se takové knihy už nedají sehnat, nevycházejí. Jedna věc je obchod, prodej, zisk. Druhou je informovanost a zpřístupnění klasické literatury. To co vidíme, je jen vrchol ledovce. Jak se na to díváte vy? Možná, že to není tak hrozné. Děkuji.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Anikitos před 2151 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Od rozdělení maturity na státní a školní se změnil seznam doporučené, dá se říct i " po staru" povinné literatury.

Z uvedených knih se mohou objevit otázky u státní maturity. U školní záleží na vyučujícím.

Podívejte se do odkazu, najdete seznam doporučené četby z jedné školy.
http://www.delta-skola.cz/editor/fi­lestore/File/buh­rji/sezna_cet­ba_2014_2015.pdf

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Anikitos

Většinou je to pořád stejné trocha klasiky, pak většina literatura 20. století české a zahraniční, ale každoročně se to trochu upravuje a přidávají se nějaké nové knihy (většinou fantasy).

Stejně je tato povinná literatura podle mě spíš neužitečná, protože když jsou mladiství nuceni číst něco, co je ani většinou nebaví, dostanou ke čtení odpor a už pak v dospělosti číst nebudou.
Kdyby nebyla žádná povinná literatura nebo by si ty děti mohly samy zvolit, co si přečtou, ony by si ten cit ke čtení vypěstovali/na­lezli.

Upravil/a: Anikitos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Muffz

Ty knihy tam dávají lidi, kteří mají třeba doma více vydání / zdědí je a nechtějí je atp. Povinná literatura podle diskuze s učiteli se za poslední roky nemění vůbec na většině škol. V knihkupectví se knihy sehnat nedají, ale jsou jich na světě miliony výtisků a v antikvariátech je nemají, kam dávat.

Osobně je mi to fuk, knihy nečtu. Jsem ta generace, co se zabývá technologiemi a budoucností a nečte si po večerech knihy, z kterých nic nemá. Třeba k tomu v důchodu dojdu, až budu mít plno času na nicnedělání bez touhy rozvíjet se.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Dnes už nebývá povinná literatura, ale pouze doporučená. Škola od školy to má jinak.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Anikitos

Oni v těch školách dávají do povinné literatury hlavně ty knihy, které četli češtináři..- takže tam moc velký výběr není a je to většinou nudná literatura.. :'D

před 2151 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Muffz

Ano, hlavně když jsou na školách učitelky před důchodem, které odmítají zařadit do osnov a doporučené literatury něco, co nečetly, jak byly mladé :D .
Hlavně tam navalit Havla a jeho Audienci, Zahradní slavnost a Vyrozumění, tzn. neskutečné paskvily, které měly zůstat v zapomnění.

před 2151 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek