Avatar uživatele
zjentek

Dokáže mně někdo tady vykrást počítač, i když ten bude v úsporným režimu?

Profesionálové okolo virtuálního života.


@Ge0rge: Zajímavé ;)… a splnění jakých předpokladů vyžaduje to získání dat? Dík.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz před 2251 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Všechno jde, ale v tomto případě by muselo být splněno několik faktorů.

  1. aby útočník mohl tvůj PC probudit dálkově potřebuje abys na něm měl aktivní funkci Wake-on-LAN, pokud ji vypneš v BIOSu tak dálkově PC nezapne.
  2. aby tvé PC mohl přes WOL probudit potřebuje k němu neblokovaný přístup, tzn. vypnutý nebo exploitovaný firewall … nebo potřebuje přístup do lokální sítě kde se firewall neaplikuje vůbec (například provalené heslo k wifi nebo prostě jen slabý stupeň zabezpečení například se starým WEP)
  3. pokud ani jedno z výše uvedeného splněno není stále existuje možnost umístit nenápadně mezi konektor klávesnice a PC aktivní keylogger který lze buď ovládat na na vlastním bezdrátovém kanále a poslat skrze něj stisk klávesy pro probuzení počítače nebo je tento stisk klávesy vyvolán načasovanou instrukcí. To je sice teoreticky možné ale útočník by musel mít alespoň jednou fyzický přístup k tvému PC aby to dokázal.

Těmito metodami počítač může odemknout ale získání dat z něj data je jiný požadavek a vyžaduje další splněné předpoklady 🙂 Nebudu se ale „zabrušovat“ do věcí na které se neptáš, takže pokud chceš jistější režim spánku vypni Wake on LAN pro začátek …

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hapiky

Hardware nebo software?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Muffz

Já to nedokážu, každopádně pro průměrného hackera to není problém. Resp. každý PC v úsporném režimu (režimu spánku) má budící příkazy, které lze zavolat i vzdáleně. Tím se počítač probudí do klasického režimu a je vymalováno. Takto slouží i různé DVD přehrávače, domácí kina, konzole. To, co se zdá jako superhustá utilita (ovládání zařízení přes mobil, z práce přes internet atp.) jsou velké potenciální hrozby.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Jedete ve šňapsu, zbraně na černém trhu, neb jiném podobném, žádný problém.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Hapiky, tím „tady“ bylo myšleno TADY na odpovědích ;)… takže data.

před 2251 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

leckdy postačí používat trochu lépe zabezpečený systém obecně … tys operační systém na svém PC nespecifikoval ale troufám si tvrdit že pokud by nešlo řekněme o nějakou historickou verzi windows ale například o ubuntu linux 16.04 bude mít útočník možnosti sroubnuté na minimum. Ona totiž většina tzv. hackerů jsou jen „copycats“, to jsou v podstatě sice schopní lidé, ale nikdy žádný postup nevymyslí, neumí jednat operativně a vždy postupují jen podle nějakého zdokumentovaného exploitu a manuálu, který jim připravil někdo schopnější. Takových copycats je mezi hackery drtivá většina a obvykle neumí smysluplně napadnout jinou platformu než tu mezi BFU nejobvyklejší.

před 2251 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek