Avatar uživatele
Altair-AC

Dokážete dát nějakou adekvátní radu ohledně tohoto problému a uvést všechny možnosti, které jdou uskutečnit?

Můj děda prodělal před 12 lety mozkovou mrtvici a je od té doby ochrnutý na půl těla .Má babička se o něj už 12 let (je to dost) stará a vidím ,že ji to dost vyčerpává .Snažili jsme se ji pořídit pecovatel e/ku ,ale ona to odmítá,říká něco jako kdo si myslíš ,že jsem ?!.Nevím ,chtěl bych babičce nějak pomoci ,aby se tak denně nevyčerpávala a v klidu si žila .Ona ale jakoukoliv pomoc v podstatě odmítá a chce mít všechno důkladně udělané .Chce se o svou polovičku starat sama a nechce žádnou pomoc ( i když chce) ,protože si myslí ,že nás tím uráží,zaměstnává nebo něco takoveho.I když ví že ji chceme pomoci a udělali bysme proto cokoliv…Co byste dělali vy na mém místě ? PREDEM moc děkuji všem ,vše ocením ,jelikož tohle je pro mě hodně důležité téma …

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? ahold před 2442 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Když chci babičce něco dát, musím vždy tvrdit že jsem to našel na skládce, nebo jsme to fasovali v práci, nebo jsem to někde vyhrál, jinak si to nevezme, to je bohužel častá věc :) Stejné je to když chci s něčím pomoci, často je lepší se jen zeptat zda by o to měla zájem, a pokud zjistím že ano udělat to nějak potají když je pryč třeba na chatě nebo na nákupech. Nejde to tak aplikovat u všeho, je třeba znát rozumnou mez a hlavně při tom nesmíte její stanovisko přehlížet.

Bagatelizovat jakékoliv náklady a pracnost je ale zřejmě jediná šance, jak se s tím vypořádat. Ten pocit že jsou „na obtíž“ jim prakticky nerozmluvíte, mají ho zakódovaný jako péči o mladý a ani nechtějí aby to bylo naopak, nebo je jim to prostě nepříjemné.

Ve vašem případě taková drobná lež : tuhle asistenci hradí plně pojišťovna a poskytují týden jen na zkoušku by mohla prolomit tyhle ledy.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ano, starší lidé jsou takoví. Ale nevěř tomu, že by pomoc neuvítala. Prostě se neptej a pomoz. Aspoň sem tam dones uvařený oběd, ukliď ji, případně vyper, vyžehli, dojdi na nákup (hele babi, jdu do sámošky, co potřebuješ dokoupit?). Uvidíš, že bude ráda.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Já na tvým místě bych ji nechal pracovat. Nechápu, proč mají druzí lidé pořád tendence dělat věci jinak, než je dělají lidé, kterých se ty věci týkají. Přitom, z historie, a také z určitých východních filozofií a náboženství většinou víme, že věci se dějí přesně tak, jak se dějí, takže si uvař kafe a v klidu si s mozkem prober, co bys chtěl dělat ty sám, bez tvý babky, bo ta ví přesně, co má dělat! ;)

Adekvátní radu? Člověk má většinou jednodušší život bez dětí a vnoučat a bez nich by si bábrle poradila snáz, život by ji k tomu nutil.

Upravil/a: zjentek

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Já souhlasím se Zjentkem.
Důležité je respektovat toho, komu chcete pomoci.
Nelámat nic přes koleno a jen nenasilně nabízet →
→ v žádném případě babičce nic nevnucovat.

Podle mých zkušeností babičce ani tak nejde o peníze (o cenu
služby), jako o pocit, že pro dědečka všechno udělá nejlépe ona
sama. Ví, že nikdo cizí k němu nebude mít takový vztah jako má
ona. Pravděpodobně s dědečkem prožila pěkný život a chce se
o něj postarat i teď, přestože je to pro ni náročné.

Chápu, že je to pro Vás asi těžké, ale já bych poradila
respektovat babiččino přání. Pro to, co dělá, má svůj důvod.

_________

Poznámka:
Žádný účel ani sebelepší úmysl „nesvětí prostředky“,
proto bych ani v tomto případě nedoporučovala lhát.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Ivzez, musel jsem nominovat. Logicky. Vy, jako byste mi to vycucala z pera! Akorát já to mívám takové drsnější, zatímco Vy jste se s tím příliš laskala, taková jemná práce…

před 2441 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek