Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dolití - zkouška - vhodného oleje do auta

Rád bych se pozeptal, když je potřeba do auta dolít motorový olej, ale nevíte co tam je za druh oleje nyní, jak se dá ověřit zda se mohou míchat ? Není totiž potřeba ho ještě měnit celý a stačí ho jen dolít, ale při poslední výmněně tam v servisu jaksi zapoměli dát jinak obvyklou cedulku, co že tam vlastně nalili za olej. Vím, že takovým malým testíkem může být vzorek oleje jež je v motoru, ten si dát třeba na sklíčko a přidat ten nový, zamíchat a pokud se do sebe " vpijí " , měli by se nechat míchat. Je to takto dostatečné ujištění ? V prodejně mě totiž strašil, že když nevím, co tam mám a naliju tam špatný, můžu zničit motor - asi ložiska myslím, by tím mohli trpět. Co vy na to ? Děkuji za nápovědu.

Předmět Autor Datum
Panebože - na to se ani odpovědět nedá. Raději auto nepoužívat.
Starec 21.03.2011 15:00
Starec
Panebože, proč až zas tak moc ? Krom toho, že kombinací různě kvalitních olejů dojde k degradaci toh…
Tuky 21.03.2011 16:18
Tuky
Mohlo by se říci,jaký olej dolít? Minerál, či syntetiku? Mnoho olejářů vám dnes řekne, že plně miner…
Jabraka 21.03.2011 17:52
Jabraka
Jakou máš značku a typ auta? Podle toho ti tam dali v servisu olej. A nedali ti tam štítek protože s…
Stefran 21.03.2011 23:47
Stefran
Jo , jo, pátral jsem po tom co se dalo a zjistil jsem, že ten štítek co se věšel dříve někde viditel…
Tuky 22.03.2011 00:16
Tuky
http://oleje.cz/index.php?left=main&page=clanky_my tus7
Kurt 22.03.2011 08:38
Kurt
Výborně, děkuji za uvedený odkaz. poslední
Tuky 22.03.2011 10:11
Tuky

Panebože, proč až zas tak moc ? Krom toho, že kombinací různě kvalitních olejů dojde k degradaci toho lepšího si myslím až zas takový rozdíl nebude. Krom toho, když se dá auto do servisu a nevylévají olej skrz výpustnej šroub, ale vyčerpávaj olej ven vrchem, což je běžná praxe a zcela normální v mnoha servisech, tak taky nevytáhnou z motoru všechno a dobrej půl litr tam zůstane. A nemyslím si, že pak je důvod panikařit a říkat panebože tak s tim nebudu radši jezdit. Prostě to tak je. Zajímal by mě spíš výklad nějakého chemika, zda se nechá jednoduše zjistit možnost míchání dvou různých syntetických olejů s podobnou viskozitou, ale jiného výrobce.

Mohlo by se říci,jaký olej dolít?
Minerál, či syntetiku?
Mnoho olejářů vám dnes řekne, že plně minerální ani plně syntetický olej už neexistuje. Přesto jde o zavedená označení z dřívější doby, která jsou hojně používaná mezi motoristy i dnes. Za plně syntetické oleje přitom podle tohoto klíče platí náplně se značením 0W či 5W (například 0W-40), polosyntetikou jsou produkty se značením 10W a za minerály se považují všechny další oleje s vyšším číslem – většinou se již používá jen 15W, velmi zřídka 20W.

Samotné číslo přitom vždy značí takzvanou startovatelnost motoru při nízkých teplotách. Čím je číslice před "W" nižší, tím řidší olej máte před sebou. V zimě je tedy tekutější za studena a zpočátku lépe maže. "Pokud můžete podle pokynů výrobce použít do automobilu například 10W-40 nebo 5W-40, druhý jmenovaný bude vhodnější pro zimní provoz.
Takže v podstatě se dá říci,že se smícháním dvou olejů nedopoustíte tak závažné chyby,aby se přitom zničil motor.
Jinak o složení různých typů specielních olejů se dá napsat knížka.
JABRAKA

Jo , jo, pátral jsem po tom co se dalo a zjistil jsem, že ten štítek co se věšel dříve někde viditelně v motoru už tam teda nedávaj, ale s fakturou z poslední servisní kontroly přikládaj i malou kartičku kde je napsaný, co tam nalili za olej. Takže jsem zjistil, že Peugeot 207 - olej syntetika Total 5-30w. Tak by mě snad ještě zajímal názor olejáře profíka, jakej je rozdíl, když jsem tam dolil půl litru syntetickýho Repsolu 5-40W.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru