Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí LAN: Cat-5/5e nebo Cat-6? (ubezpečení)

Plánovaná kabelová LAN síť v RD.

Jaké použít kabely?
1) od (wifi) bridge k routeru
2) od routeru k jednotlivým PC (zásuvky na stěně)

Zavrhl jsem možnost hodit kabely "jen tak" pod omítku, použiju husí krky.

S ohledem na Gbit síť je správně Cat-6? (cenový rozdíl není až tak velký, jde odhadem o maximálně 100-120m kabeláže).

---
Nemám krimpovací kleště; zapojím nějak ty dráty do RJ-45 zásuvek na zdi bez nich?

Díky za reakce.

Předmět Autor Datum
Pokud není pro tebe cenový rozdíl tak rozhodující, tak klidně jdi do cat6 (ale cat5e též nebude velk…
Pytlík 15.07.2010 12:39
Pytlík
Díky za rady. Laik jsem :-) Doma mám LAN síť (ale ne ve zdech) a příslušné kabely jsem si nechal na…
L-Core 15.07.2010 13:25
L-Core
K těm zásuvkám - my doma montovali něco takovýho a cpal jsem to tam normálně rukou. Nejdřív se to za…
shark.jd 15.07.2010 12:41
shark.jd
Do 6 ist nemusis staci ti 5, odporucam, ale kvalitny kabel, mne sa uz stalo aj to, ze na nekvalitnom…
fleg 15.07.2010 13:03
fleg
Myslíš tuhle? product.jsp
L-Core 15.07.2010 13:28
L-Core
Ano to je KRONE system, ale na to potrebujes specialny KRONE narazac.
fleg 15.07.2010 14:29
fleg
Ohledně toho zapojování do switche: Většinou se to dělá tak, že kabely nse zakončí na patch panelu a…
Pytlík 15.07.2010 15:03
Pytlík
Tohle mi moc není jasné. Třeba tohle vypadá na namontování někam na zeď, stříň, ale já mám dojem, že…
L-Core 15.07.2010 15:27
L-Core
Nie patch panel co si si vybral je urceny do skrinky/racku 10". Ty potrebujes naozaj nastenny model.… poslední
fleg 15.07.2010 16:22
fleg
když to cpeš do zdi, pak na co nejvyšší cat. nejsem profi síťař, ale mám pocit že pro už běžný 1gb p…
lední brtník 15.07.2010 15:09
lední brtník
Na Cat6 mě "navedlo" czc.cz, kde v popiscích jednotlivých káblů píšou u Cat5 10/100Mbit, Cat5e 10/10…
L-Core 15.07.2010 15:15
L-Core
Cat5 prenesie 1Gb v pohode pri zapojeni vsetkych vodicov. 6 ma jedinu vyhodu, ze na kratsie vzdialen…
fleg 15.07.2010 16:16
fleg

Pokud není pro tebe cenový rozdíl tak rozhodující, tak klidně jdi do cat6 (ale cat5e též nebude velkou chybou). Nezapínej však, že špatně uzemněné stínění je horší, než žádné a tak pro domácí rozvody zcela stačí (pokud nejsou lepší) nestíněné kabely.
Jiná věc je, soudě dle tvého dotazu ohledně krimpovacích kleští, že jsi naprostý laik v sítích. Na zásuvky se totiž krimpovací kleště, zrovna tak, jako vrtačka a plynová svářečka, nepoužívají. Jsou tam potřeba jiné nástroje (některé typy zásuvek nevyžadují nástrojů).
Protože jsi však začátečník, tak alespoň zapojení zásuvek nechej zkušenému, nebo si celou práci zhatíš a dostaneš spíše síť zvonkových drátů, než LAN.
Při tahání drátů (husí krky chválím - jenom jejich průměry raději, podle možnosti, předimenzuj), nezapomínej ale, že se musíš vyvarovat ostrých ohybů a delších souběhů s elektrovodnou sítí (pokud je elektrovodná síť dále než 20 cm, tak se to za souběh nepovažuje). Občasné křížení ovšem nevadí.

Díky za rady. Laik jsem :-)

Doma mám LAN síť (ale ne ve zdech) a příslušné kabely jsem si nechal na míru okonektorovat v servisu (kleště nemám a ani nemíním pořizovat).

Stačí Cat5e na tu Gbit LAN?

Pokud se mi bude zdát, že by už na husím krku bylo moc "zatáček", vrazím tam krabici, aby se dalo pohodlně protahovat.

Do 6 ist nemusis staci ti 5, odporucam, ale kvalitny kabel, mne sa uz stalo aj to, ze na nekvalitnom kabli na cca 30m uz nesiel ani 100Mb, ale musel som rucne prepnut na 10Mb.
Klieste budes potrebovat len pri zapojeni do switcha, takze sa im tak ci tak nevyhnes, zasuvky su najcastejsie 2 druhy, bud KRONE narazace alebo samoupinacie systemy, kde su proti sebe 2 protikusy, ktore spravia spoj zacvaknutim. Mne osobne sa zda KRONE system spolahlivejsi aj ked nemozem povedat, zeby samoupinacie systemy sposobovali nejake vacsie problemy. Len sa mi parkrat stalo, ze som musel cvaknut viackrat. Navyse KRONE narazac ti "amputuje" zbytocny drot automaticky, takze uz nemusis nic dalej upravovat.

Ohledně toho zapojování do switche: Většinou se to dělá tak, že kabely nse zakončí na patch panelu a odtud se to patch kabelem propojí dál (do switche). Pravda, poněkud nákladnější, na druhé straně rvát konektory na drátový kabel je sice použitelné, ale dlouhodobě ne úplně spolehlivé, takže osobně, pokud kapsa dovolí, bych to vedení ve zdi zakončil na tom patch panelu.
A toto jsem ve svém rychlokurzu o něco výše zapomněl dodat: Pro vedení ve zdi a hlavně pro zakončení na zásuvkách se zásadně používá drát, ne licna. Zařezávací konektory zásuvek (a patch panelu) jsou totiž dělány na drát. Konektor RJ-45 pro nakrimpování na kabel se dělají v provedení na drát a v provedení na licnu, přičemž je lépe kupovat pro licnu, protože to vyhoví i pro drát (ale krimpovat na drát tak jako tak nedoporučuji).

Tohle mi moc není jasné. Třeba tohle vypadá na namontování někam na zeď, stříň, ale já mám dojem, že bych potřeboval spíše něco "naruby". Router je samostatná krabička a potřebuju z něj dostat 5 kabelů do zdi (a k routeru bude přiveden jeden kabel od bridge). Čili že bych měl na stěně jednu zásuvku RJ-45 pro připopojení routeru (umístěn v pracovně) k bridge (ta bude na půdě) a jednu x-zásuvku (v mém případě pěti), od které povedou husí krky do jednotlivých pokojů (ukončeno opět RJ-45 zásuvkou). Z routeru to této x-zásuvky povede 5 krátkých káblů... Možná právě tuhle část by mohl patch panel nahradit?

Asi budu muset zajít k lokálnímu garážníkovi, aby mi to nějak konkrétně navrhnul, sám s tím asi nehnu :-/

Když tam bude tolik spojů, nebude to mít vliv na přenosovou rychlost, ping či výpadky?

Nie patch panel co si si vybral je urceny do skrinky/racku 10". Ty potrebujes naozaj nastenny model. Pozri si odkazo od tw v mojom threade http://pc.poradna.net/q/view/522439-patch-panel-na -stenu.
Patch panel v dome je trosku kontraproduktivny. Na jednej strane je fajn ked ti netrcia kable zo steny a ked prekladas router z miesta na miesto. Zo steny trci len patch panel a donho si pichnes aky dlhy kabel potrebujes. Na druhej strane router schovany dakde v kute, na povale a pod a do neho veduce priame kable je bezproblemove jednoduchsie riesenie bez zbytocnych nakladov.
Cize v tvojom pripade bud das x-zasuvku v podobe zasuviek )co je vlastne patch panel rozdeleny na drobne) alebo ten patch panel alebo rovno potiahnes kabel az k routru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru