Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí Síť RJ45/ zásuvky/zapojení

Zdravím. Doma mi zapojili zásuvky LAN/ Rj45 a na půdě mám připravený jeden kabel na zapojeni do routru. Logicky mi tedy říká, že jsou zásuvky zapojené sériově - za sebou. Otázka: Jak řešit sdílení internetu? Internet běží na Wifi a je funkční - na půdě funguje. Nemohu ho ale rozchodit ze zásuvek v bytě.
Zapojení: Kabel od Antény s vestavěným routerem(internet funguje) > router > jeden kabel do zásuvek. Když připojím počítač v místnosti normálním kabelem tak to nejede. Můžete někdo poradit zoufalci? Předem moc děkuji.

Předmět Autor Datum
především, takto "koncipovaná" síť nemůže fungovat. Zásuvky RJ45 jsou zcela jistě zakončením kroucen…
Georgij Gadjukin 07.02.2011 09:31
Georgij Gadjukin
Tvoje "logika" nemá se sítěma žádnou spojitost. Zásuvky nejsou spojeny sériově ani náhodou. Každá z…
Pytlík 07.02.2011 09:33
Pytlík
Děkuji moc a i to jsem si myslel já. Řadovku jsem přebral a je to zapojeno nejspise jen na jeden kab…
Ursus 07.02.2011 09:41
Ursus
je to zapojeno nejspise jen na jeden kabel na půdě To je klidně možné, že na půdu jde jeden kabel.…
Kurt 07.02.2011 09:44
Kurt
čili to je nějaký společný barák, kde každý byt dostal na půdě jeden přívodní kabel, a dostává přidě…
lední brtník 07.02.2011 09:51
lední brtník
Každá řadovka = samostatná jednotka. Každý si internet zařizuje sám. Firma udělala zásuvky na RJ45 j…
Ursus 07.02.2011 09:58
Ursus
Tak se nepotkává s kabelem od sousedů, ale s kabelem z druhé místnosti. Hledejte. :-)
Kurt 07.02.2011 10:05
Kurt
Firma udělala zásuvky na RJ45 vypátrat kde končí kabely od těch zásuvek. telefon na firmu, jak to z…
lední brtník 07.02.2011 11:40
lední brtník
Je to těžko pochopit z Tvého popisu. Nevím, zda to úplně chápu, ale máš nějaký kabel z antény, která…
jbo 07.02.2011 15:22
jbo
Ne, nechápeš. Já to chápu tak, že je v novostavbě, na zdech má několik zásuvek, neví se jak zapojené… poslední
jirka44 07.02.2011 15:26
jirka44

především, takto "koncipovaná" síť nemůže fungovat. Zásuvky RJ45 jsou zcela jistě zakončením kroucené dvojlinky (twisted pair). Síť na této bázi musí být hvězdicového typu, tzn., že centrem sítě je nějaký aktivní prvek (hub, switch) a každé síťové zařízení je k němu připojeno samostatně vlastním kabelem. U této topologie sítě není možné zapojovat jednotlivá zařízení za sebou (do sběrnice).
Aby vše fungovalo jak má, je potřeba aby v síti byl router (pro přístup do internetu) a switch pro distribuci signálu v rámci sítě. Router a switch bývá často v jednom fyzickém zařízení.
Možná pro představu pomůže tento obrázek
[http://www.garethjmsaunders.co.uk/pc/images/networ k/router/02_lan_router.gif]
zdroj: http://www.garethjmsaunders.co.uk/pc/networking_by router.html

Tvoje "logika" nemá se sítěma žádnou spojitost. Zásuvky nejsou spojeny sériově ani náhodou. Každá z nich se samostatně zapojuje do routeru (do jehož vstupu wan je připojeno tvoje internetové připojení z půdy).
Každý kabel od zásuvky tedy někde končí. Kolik zásuvek (resp. kabelů z nich - to není totéž, existují dvoj a vícezásuvky), tolik máš někde vývodů, ať již také do zásuvek, nebo čouhajících kabelů s RJ45. No, a ty konce nastrkáš do routeru

Děkuji moc a i to jsem si myslel já. Řadovku jsem přebral a je to zapojeno nejspise jen na jeden kabel na půdě. Budu ještě kontaktovat firmu , zda nejsou kabely ještě někde jinde, ale zatím sem nic nenašel.

Ještě jednou diky

je to zapojeno nejspise jen na jeden kabel na půdě

To je klidně možné, že na půdu jde jeden kabel. Co není možné je, aby ten jeden kabel šel přes všechny zásuvky v domě. Tzn. jděte od zásuvky po kabelu a dorazíte k místu, kde se kabel potkává s kabelem od sousedů. Potom pokračují spolu (vedle sebe) dál a tam potkávají další kabely,.... na konci je zařízení, do kterého jsou zapojeny.

čili to je nějaký společný barák, kde každý byt dostal na půdě jeden přívodní kabel, a dostává přidělenu jednu ip adresu? potom by před domácími zásuvkami ještě musel být tvůj router.
anebo je router na půdě, který ti přiděluje několik ip podle potřeby? pak je někde ve tvém bytě jen switch. ale taky to znamená že jsou všechny pc všech sousedů v jedné síti a vidí na sebe?
dostal jsi nějaké parametry co si máš doma nastavit? (že se síť rozkouskuje třeba maskami)

Je to těžko pochopit z Tvého popisu. Nevím, zda to úplně chápu, ale máš nějaký kabel z antény, která má integrovaný router a na tomto kabelu Ti internet funguje. Pak tedy ho jen píchni do switche (2 routery za sebou nejsou ideální řešení) a ze switche zapoj kabely k jednotlivým zásuvkám. Nebo si od routeru v anténě natáhni další samostatné kabely k zásuvkám (je-li možné do tohoto routeru zapojit další kabely).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru