Avatar uživatele
hapiky

Doplatili jste někdy na svoji dobrotu či pomoc podle známého rčení Za dobrotu na žebrotu?

Aneb Každý dobrý skutek bude podle zásluhy potrestán?

Zajímavá 0 před 2395 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Ano ano, nepočítám to. Moje oblíbené je, že cesta do pekel je dlážděná dobrými úmysly. A taky to, jak o tom vyprávěl Jan Werich ve forbínách jak jedině se mohl král dozvědět pravdu. To privilegium měl jen dvorní šašek. Ten mu řekl pravdu, král ho za to nakop. To byla už tehdy mezinárodně uznávaná valuta.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hasič Rick

Ano, když jsme s SDH udělali pro lidi z dědiny ukázku vyprošťování osoby z vraku auta, hašení požáru starou stříkačkou – koněspřežkou nebo použití pěnidla při hašení hořícího auta.

Jedni si stěžovali na kouř, druzí na morbiditu programu (život není peříčko, ale na to asi přijdou sami až s palubovkou u krku, což jim opravdu nepřeju), třetí zase na nepořádek, který třetí den po akci uklidili celkem úspěšně obecní zaměstnanci.

Prostě každému se nelze zavděčit a na rčení „za dobrotu na žebrotu“ používám zbraň, a to sice rčení „neházej perly sviním“.
Celkem to pomáhá, protože když se člověk snaží být dobrý a pomáhat ostatním, tolik ho nenaštve, že to bylo zbytečně, protože pokud vezmeme trošku naživo pořekadlo o perlách – pokud perly daruješ dobrému člověku, uděláš mu radost a jen ty svině si jich vážit nebudou ;)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ano i to se stalo. Nelze to však brát jako pravidlo, ale jako vzácnou vyjímku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

Dovoluji si Drapovi oponovat. Podle mě nemá pravdu.

Já jsem například pozval otce do restaurace, přispěl jsem mamce na rošt, zastupoval jsem službu ve škole, sehnal jsem mycí houbu do třídy a ostatním se tyto činy nelíbily.

Rovněž pomáhám dětem s učením přes internet i jinými službami, a to dokonce považují zdejší uživatelé za projev psychopatie. Přitom jsem pouze neurotik.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Ano, stává se to. Tento problém vzniká u lidí, kteří jsou všímaví ke svému okolí, nejsou flegmatičtí a umí a mohou pomoci.
Jsem si toho vědom a vždy si říkám, pokud se mi to opět stane, že se příště na každého vykašlu (viz Hasič Rick- neházej perly sviním).
Ale pak, když dojde na věc, opět se proti svému rozhodnutí prohřeším.
Na díky nečekám, ale nevděk mrzí. A pokud vidím kladnou odezvu, případně dotyčný poděkuje, potěší to.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pizlicka

ano,stává se mi to neustále.asi je potřeba si položit tyto otázky-pomáhám tam kde mám?stojí lidé o moji pomoc?docházím na to,že pokud pomáhám tam,kde nemám a vyvíjím úsilí,aniž by mě někdo o pomoc požádal,nebude to ta správná pomoc,ale mne se to účinkem.Je třeb pochopit,co je pomoc v PRAVÝ ČAS.většinou předbíhám,pomůžu,a ten dotyčný ještě neví,že jej chráním před tím,co by mohlo nastat.správné načasování je velmi důležité.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Admin2

Zkuste si přečíst i starší odpovědi.

hhttps://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=za%20dobro­tu%20na%20%C5%BE­ebrotu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek