Avatar uživatele
anonym

Doporučíte delší dobu používanou klávesnici rozebrat a vyčistit, anebo jí vyhodit a pořídit si novou?

Viz:
Počítačová klávesnice může obsahovat více nebezpečných bakterií, jež mohou ohrožovat lidské zdraví, než průměrné záchodové prkýnko. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků výzkumu britských vědců.

Časopis Which? Computing požádal jistého biologa, aby prozkoumal pomocí mikroskopu více než tři desítky klávesnic v jedné průměrné londýnské kanceláři. Odborník zjistil, že čtyři obsahovaly bakterie s vysokým rizikem ohrožení pro zdraví uživatele. Dokonce vyzval k odstranění jedné z nich, protože měla pětkrát více nečistot než prkýnko na toaletě.

Nejznečištěnější klávesnice stopadesátinásobně překračovala hygienicky povolenou hranici množství nebezpečných bakterií, kterými se mohou lidé přiotrávit při jídle.

Právě konzumace potravin v blízkosti klávesnice či přímo nad ní, kdy člověk drobí či pokládá mastné prsty na klávesy, je hlavní příčinou roznášení bakterií. Běžná je ovšem také nedostatečná osobní hygiena – například když si lidé nemyjí ruce při odchodu z toalety.

Podle magazínu, který provedl průzkum u 4 000 osob, přiznal každý desátý člověk, že klávesnici vůbec nečistí a 20 procent jich totéž nedělá s myší.

Zajímavá 0 před 2877 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Pro vyčištění klávesnice není třeba ji rozebírat (ani bych to nedoporučoval, dát to zpátky do kupy je hrozná práce). Ty nečistoty jsou jen na povrchu, vnitřek klávesnice je oddělený nepropustnou fólií. Aspoň já jsem to tak měl, dovnitř se mi žádné smetí nedostalo. Existují speciální prostředky pro čištění a desinfekci klávesnic.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Pokud je funkčí, vyčistit. Už jsem ji čistil několikrát.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Operte si klávesnicu.
Tlačidlá klávesnice opatrne vyberte, vložte do sieťky na pranie a prací program s nízkou teplotou im opäť vráti pôvodnú čistotu. Neodstreďujte! Pred celou procedúrou si nezabudnite urobiť fotku klávesnice, aby ste vedeli, ktoré tlačidlo kam patrí.
Pokiaľ máte oddeliteľnú klávesnicu, operte ju celú. Ale zapojte ju až keď bude úplne suchá.

Prípadne si pozrite na youtube: https://www.y­outube.com/re­sults?search_qu­ery=%C4%8Diste­nie+kl%C3%A1ves­nice

Dochy a iní neznalí oddeliteľnej klávesnice k počítaču. Možno poznáte aspoň z reklám a obchodov klávesnice k desktopom, tj stolným počítačom pripojiteľné konektorom alebo cez wifi, Bt a podobne. Nie každý použiva klávesnicu na NB. Napríklad aj teraz píšem tento doplnok na oddeliteľnej (prídavnej) klávesnici s väčšími možnosťami než dáva notebooková klávesnica.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Kalsická klávesnice se v pohodě nechá rozebrat a vyprat (horní díl a tlačítka – tlačítka vymačkat z klávesnice vyprat, vysušit, vrátit). Pokud to není třeba tak doporučuju nerozebírat ty folie s kontakty od sebe a neprat je. Pokud je rozeberete a vyperete (třeba kvůli polití) je třeba si dát opravdu bacha aby pak byli čisté a suché před složením, jinak během pár hodin až týdnů zkorodují a je to pak celé na vyhození.

Led: Netuším co myslíš tím „Pokiaľ máte oddeliteľnú klávesnicu, operte ju celú. Ale zapojte ju až keď bude úplne suchá.“

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
isteron

Kúpiť novú a staršiu , používanú vyhodiť. Už som polial kávou dve klávesnice, rozobral, ani jednu sa mi nepodarilo sprevádzkovať a hlavne zložiť.
Cena novej wireles, cca 20 |€ , s myšou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Kepler: Nepropustná fólie? Můžu se zeptat co máte za klávesnici? Rozebral jsem vícero různých klávesnic, ale u žádné jsem to nevyděl. Myslím tedy jen odebrat klavesy a vyčistit ty spáry. Možná myslíte rozebrat kompletně celou klávesnici i z krytu? To mi zase ztrácí význam. Já když rozdělám klávesnici, protože tak jí nejlíp vyčistím tak mě vždy překvapí kolik nečistot je pod klávesami. Je tedy pravdou, že u pc i jím, ale jsou tam i chlupy a vlasy. To bude u každého, protože každému padají a ani o tom neví. Když jí rozeberu tak všehny klávesy hodím do kýble s teplou vodu a antibakteriálním mýdlem a nechám je tam třeba hodinu plavat. Pak je vytáhnu a nechám pár hodin sušit. Pak je je otřu hadříkem a dávám je zpět. Jó je to dost zdlouhavé a chce to se obrnit trpělivostí. (Zaroveň je to dobrý trénink vůle :D) Jinak mohu tykat?

před 2877 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Volá sa to membránová klávesnice. Kontakty boli pod pružnou fóliou, napríklad dnešná rolovacia silikonová klávesnica http://www.mer­cateo.sk/mime­gallery.jsp?Ca­talogID=1463&SKU­=C1069499&ima­ge=0

před 2876 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Aha, tato. Znám. Tu doma také mám. Může se pěkně srolovat a myslím, že jí ani polití nevadí. Píše se na tom, ale trochu zvláštně, ale za to je to asi nejtižší klávesnice co existuje?

před 2876 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Nepamatuju se co to byl za typ, bylo dost staré. Pokud to chceš vyčistit důkladně, přidávám video. Tykání – jasně, myslím je to tu dobrým zvykem.
http://www.jak­setodela.cz/vi­deo/2830/jak-vycistit-klavesnici-cisteni-klavesnice

před 2877 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek