Avatar uživatele
JájsemRaibek

Dopouštím se přestupku ve smyslu zákona o provozu na pozemních komunikacích?

Předjíždí se vlevo. V obci mohu použít kterýkoli souběžný pruh (pravý i levý). Mimo obec se jezdí v pravém.
To všchni víme – tedy doufám. Ale, jak by dopadla situace, kdy třeba na dálnici kde je rychlost 130 km/hod., pojede vozidlo v levém pruhu 90, 100km/hod. a já v pravém 125–130mk/hod.
Jedu si tey ve svém pravém pruhu a jako co? To mám zbrzdit na oněch 90–100, přejet do levého, řidiče v levém vyblikat, vytroubit nebo prostě nějak odehnat, předjet ho a valit dál?
Podle mě, pokud pojedu v pravém pruhu, vyšší rychlostí, ovšem nepřekročím maximální rychlost, nejedná se o předjíždění. To spíš zdržuje ten v levém pruhu.
Tak jak to tedy je?
Nečekám ani tak odpověď, jako spíš diskuzi k této časté problematice.

Zajímavá 0 před 2247 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

S tím jsem se setkal párkrát i já. Prostě je někdo je takový idiot, který nezná pravidla, nebo to dělá schválně. Ale kolega to udělal fikaně: jemně toho vola šťouchl do nárazníku a tos měl vidět, jak rychle se vrátil do svého pruhu…:-))

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

ANO, pokud jej předjedeš zprava, dopouštíš se přestupku.
ANO, je to blbost.
ANO, už jsem takové potkal
ANO, už jsem se také dopustil přestupku když ten vůl nereagoval na žádné, ani jemné ani hrubé náznaky. Dokonce ani na sprosté nadávky.

Mimochodem: pamatuju na jednu krásnou klidnou sobotní jízdu na tankodromu (D1). Provoz nic moc, ale všichni si jeli v levém pruhu aby jim v tom pravém moc nedrkotali zuby. Pokud jsem někoho dojel, on způsobně přejel na chvilku do pravého abych jej v poho předjel. Pokud mně dojížděl nějakej závodník, přejel jsem do pravého aby mně v poho předjel… Zkrátka: pohodička. Sice by se dalo buzerovat za jízdu v levém pruhu, na druhou stranu: všichni jsem se vyhybali nerovnostem na vozovce.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Jakou chceš diskusi. Ty nikoho nepředjíždíš a ten co jede vlevo, pokud nepředjíždí, tam nemá co dělat. Tobě do toho ale nic není. To je věcí policie.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ušel ventil

Zákon mluví jasně – pokud ho předjedeš v pravém pruhu dopustíš se přestupku, tak jako ten pomalý blbec v levém pruhu , co s takovým blbem nevím ale pokud tě uvidí chrániči předjíždět v pravém pruhu tak tě zastaví .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
allsop

Pomaleji jedoucí auta v levém pruhu dálnice patří mezi největší zla na českých silnicích. Takové vozy je však možné předjet i pravým pruhem.

Jistě jste to na českých dálnicích zažili také. Jedete po dálnici v pravém pruhu a před sebou vidíte pomaleji jedoucí auta v levém pruhu. Máte dilema, zda je předjet pravým pruhem, nebo se zařadit za ně a vyčkat, až vám uhnou? Není potřeba se příliš rozmýšlet, takové automobily totiž můžete předjet pravým pruhem, a to zcela legálně. Na tuto situaci se totiž vztahuje tzv. souběžná jízda.

Řekněme si, co k jízdě na komunikacích s více jízdními pruhy říká silniční zákon. Ten tvrdí, že mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních jízdních pruzích se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování. Z toho vyplývá, že jet pomalejším tempem v levém pruhu při jinak volné silnici je chyba. Zároveň je to ale častý nešvar českých řidičů, na který jsme v minulosti již upozorňovali.
Silniční zákon ale také tvrdí, že se předjíždí vlevo. Vpravo se může předjíždět jen ve dvou případech, a to při jízdě v připojovacím a odbočovacím pruhu, nebo při předjíždění auta, které odbočuje vlevo. To naznačuje, že podjíždět pomaleji jedoucí vozidlo pravým pruhem se nesmí.
Na „podjíždění“ pravým pruhem se ale vztahuje jedna výjimka. Za předjíždění se totiž podle zákona nepovažuje situace, kdy v koloně jede jeden pruh rychleji než ten druhý. Přesné znění zákona je následující:

Je-li na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel, v nichž řidič motorového vozidla může jet jen takovou rychlostí, která závisí na rychlosti vozidel jedoucích před ním, mohou jet motorová vozidla souběžně (tzv. souběžná jízda); přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu.

Právě tzv. souběžnou jízdu můžeme aplikovat nejen na silniční kolony, ale i na situaci, kdy na dálnici nebo jiné silnici s více pruhy potkáte pomaleji jedoucí auta v levém pruhu. Pravým pruhem je dle platného znění zákona můžete předjet, ale pouze za situace, kdy vlevo jedou dvě a více vozidel. Jen v takovém případě se jedná o souběžnou jízdu. Pokud vlevo jede jediné vozidlo, jedná se o předjíždění zprava, což je dle zákona zakázáno.
Zatím jsme hovořili pouze o jízdě na víceproudých silnicích mimo obec, v obcích jsou totiž pravidla pro jízdu lehce odlišná. V obci na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích v jednom směru jízdy smí řidič motorového vozidla užívat k jízdě kteréhokoliv jízdního pruhu; přitom se nepovažuje za předjíždění, jedou-li vozidla v jednom z jízdních pruhů rychleji než vozidla v jiném jízdním pruhu, tvrdí zákon. Z toho vyplývá, že třeba na pražské Jižní spojce je klidně možné jet v pravém pruhu rychleji, což mnozí řidiči nevědí.

Ovšem pozor, i pomalá jízda v levém pruhu není dovolena, rychleji jedoucímu vozidlu je nutné uhnout. Silniční zákon totiž rovněž říká následující: Pokud by vozidla jedoucí současně ve všech jízdních pruzích bránila v jízdě rychleji jedoucímu vozidlu, musí řidič jedoucí v levém krajním jízdním pruhu tento pruh co nejdříve uvolnit. Tato výjimka se samozřejmě nevztahuje na situaci, kdy řidič levý jízdní pruh využívá pro odbočování nebo otáčení, případně pokud se jedná o tzv. souběžnou jízdu.

Zdroj: http://www.au­to.cz/muze-se-na-dalnici-predjizdet-zprava-ano-ale-musite-na-to-chytre-94298

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

V takovém případě se nejedná o předjíždění. Pojedeš si dál v pravém pruhu 130 a po chvíli toho v levém, který jede 90 necháš daleko za sebou.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Raibeku,
pokud někdo porušuje zákon, nic Vás neopravňuje k tomu, abyste porušoval zákon taky a vymlouval se na něj. Vy nesmíte vozidlo předjet v pravém pruhu, něco jiného by byla hustota provozu. Ale o tom se nezmiňujete. Je to tak a bohužel s tím nic nenaděláte. Buď jet za ním a upozornit ho něčím, nebo porušit zákon a předjet ho v pravo.

Pokud se někdo domnívá, že takového řidiče lze předjet vpravo a je to dle práva, poptejte se někde u odborníků. Třeba policisty, školitele v autoškole, nebo nastudujte zákon 316/2000.

To že se to stává často, domnívám se, že se Vám to jen zdá. Kolikrát předjedete OK a kolikrát Vás brzdí pomalé vozidlo vlevo? 20:1?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Já jedu v pravém pruhu a ten vlevo pomaleji, poněvadž má možná poruchu zpomalil a já když jej minu, tak mu případně uvolním zařazení do pravého pruhu, a dále odstavného aby vyřešil problém se svoji plechovičkou

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Raluvud

Přestupek to sice je, ale v zájmu plynulosti (a někdy i bezpečnosti) provozu je na místě ho předjet zprava.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

Podle právního výkladu, se máš zařadit do pravého pruhu za pomalejší vozidlo a počkat až se uráčí vrátit zpět do pravého. Můžeš použít blikání i houkání.
V odpovědi jsem nemyslel, že jedeš rychleji v pravém pruhu, nedostatečně jsem to popsal.

před 2247 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Já nemám v pravém pruhu pomalejší vozidlo. Já jedu v pravém (v tom správném) pruhu a jedu 125, on jede (v nesprávném) levém a jede 90, já ho prostě dojedu. To mám zbrzdit ve svém pravém pruhu? To mám přejet do levého a jet pomaleji jen proto, abych ho až laskavě uhne mohl předjet?

před 2247 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek