Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dopumpování tlakové expanzní nádoby

Dostal jsem odkaz na vše kolem expanzek ale tohle tam nemohu najít.U kotle mám tlakovou expanzní nádobu.Bude to nejspíš sfušovaný protože u expanzky není ventil na uzavírání - odpojení od kotle.V expance mám tlak 50 kilopascalů a mělo by tam být 300 kilopascalů.Nevíte jakým způsobem dopumpovat expantku? Budu muset vypustit vodu ze systému?

Předmět Autor Datum
Prdlajs sfušovaný. Kdyby byl u expanzky ventil a někdo ho zavřel, máš z topení bombu. Někde by se ro…
Filuta 02.01.2012 02:42
Filuta
kolik je tlak na kotli za studena?
slava 02.01.2012 14:36
slava
Za studena (teď se to těžko pozná,kotel furt jede) tam bude 6 - 7 m.v.s.To je dost málo.Já to vždy t…
habin 02.01.2012 17:08
habin
Proč by tam měl bombu. Měl by tam mít pojišťák.
Skipi 02.01.2012 16:17
Skipi
pojišťovák tam je
habin 02.01.2012 17:00
habin
i vypouštěcí ventil
habin 02.01.2012 18:45
habin
Je to myslím moc,těch 300 kPa.Na štítku expanzky je 1,5 nebo 3 bary.Ten barák je dvoupatrovej.Když t…
habin 02.01.2012 17:00
habin
Pokud není na expanzce uzávěr bude nutno vypustit vodu do úrovně expanzky, tak aby na expanzku nepůs…
Skipi 02.01.2012 17:46
Skipi
Uzávěr tam není,jen vypoušťěcí+pojišťovací ventil.Už nevím komu věřit,nezlob se.Jeden píše tak druhe…
habin 02.01.2012 19:23
habin
Teď sem za studena dotočil vodu,o dílek víc.Bylo tam 8 m.v.s.Zdá se že tělesa víc hřejou.Jestli mi n…
habin 02.01.2012 18:54
habin
Na základě diskuse v habin-ově dříve položeného dotazu ohledně duomixu, nedoporučuji provádět jakéko…
mirektatra 02.01.2012 16:31
mirektatra
Zase jeden ferda mravenec.Žádný zásahy tam neprovádím,jen normální údržbu.Zajímalo by mě kterej dota…
habin 02.01.2012 19:55
habin
habine, mirektatra ti jen naznačuje, že by jsi mimo dopouštění vody do systému neměl nic dělat. Zása…
corve43 02.01.2012 20:48
corve43
Rozumně...co chceš dělat přet topnou sezónou za revizi?Dopustím (natlakuji) vodu do systámu,odvzdušn…
habin 02.01.2012 22:18
habin
Sakra, ty to bereš hákem od podlahy. Co ti poradit? Asi abys ve zdraví a beze škody na majetku přeži…
Filuta 03.01.2012 01:10
Filuta
Habine, reagoval jsem na tvůj dotaz, ale předtím jsem si pročetl reakce ostatních přispívatelů a dop…
corve43 03.01.2012 20:08
corve43
"Děkuji Ti předsedo, že ses mne zastal" /Jára Cimrman, 14.30 hod. někdy kolem roku 1876/:-). Pro upř…
mirektatra 09.01.2012 12:43
mirektatra
Mirku, opravdu se u nás nechcete zaregistrovat? ;-)
Kurt 09.01.2012 13:13
Kurt
Otevřete odvzdušńovací ventil na nejvyšším radiátoru(u mně žebřík v koupelně),tlak na manometru nast…
Pavel 51 03.02.2012 10:53
Pavel 51
Už je vše X týdnů vyřešený.Věděl jsem kama mi to protíká - samočinými odvzdušňováky na stoupačkách.T… poslední
habin 10.02.2012 23:24
habin
O jaké cirkulaci je tam řeč?
pancho 10.02.2012 17:41
pancho

Prdlajs sfušovaný. Kdyby byl u expanzky ventil a někdo ho zavřel, máš z topení bombu. Někde by se rozpáralo za mohutných akustických efektů. Fouká se to hustilkou na auto, nahoře je autoventilek. Voda z topení se při pumpování expansky nemusí vypouštět. Jseš si jistý, že je to tlakem v expanzce? 300 kPa se mi zdá trochu moc! Kolik pater má ten barák?

Za studena (teď se to těžko pozná,kotel furt jede) tam bude 6 - 7 m.v.s.To je dost málo.Já to vždy tlakoval na 9 -10 m.v.s.Ale mám strach to natlakovat víc protože mi propustil ten ventil.Musím počkat až tu někdo bude,on bude u kotle dopouštět a já sledovat co dělá ventil na stoupačce.Chtělo by to dopustit vodu na těch cca 9 - 10 a napumpovat expanzku na na 150 kPs,je tam jen 50

Je to myslím moc,těch 300 kPa.Na štítku expanzky je 1,5 nebo 3 bary.Ten barák je dvoupatrovej.Když tu kdysi byla samotíž tak když bylo na budíku 7 - 8 m.v.s. voda přetékala z expanzky která byla na půdě.Tam teď končí stoupačky kde sou ty samočinný ventily.Ventily co propouštěly vodu se vyčistily - pouzdro bylo úplně čistý,ventil šel taky krásně profouknout.Uvidíme jestli mi to ještě proteše,nejspíš tam byla bublina.Vše jede OK.Ale do tý expanzky by se mohlo něco dofouknout,ne?Aspoň na těch 150 kPS. Normálně sundat čepičku u expanzky a pumpou dfouknout ? Při vypnutým kotli ? Mám pocit že přestože kotel normálně jede není tu takový teplo jako dřív,tlak v systému má vliv na to jak mi tělesa topí,ne ?

Pokud není na expanzce uzávěr bude nutno vypustit vodu do úrovně expanzky, tak aby na expanzku nepůsobil tlak vody. Potom se změří tlak ve vaku, který by měl být roven tlaku vody v napuštěném systému topení plus 0,1 bar. Např. výška topení 7m tlak vzduchu 0,7 + 0,1 bar. Buď se pumpičkou dofoukne nebo upustí vzduch. Topení se znovu napustí a kompletně odvzdušní. Při napouštění musí tlak v topení přesáhnout tlak ve vaku expanzky (0,8 bar) odhadem o 0,3 až 0,5 barů. Expanza by měla být z poloviny naplněna vodou a z poloviny vzduchem, nechá se to zjistit poklepáním. Při provozu topení by měl tlak s teplotou nepatrně stuopat, po vychazení by se měl vrátit na svou původní hodnotu , ale ne níže. Netuším kolik litrů vody máte v topení ani jak velkou máte expanzku proto je tento postup tak trochu univerzální.
Pokud je před expankou uzávěr, vodu vypouštět nemusíte, uzavře se uzávěr, povolí se šroubení u expanzky aby unikl tlak a postupuje se stejným způsobem viz výše.

Uzávěr tam není,jen vypoušťěcí+pojišťovací ventil.Už nevím komu věřit,nezlob se.Jeden píše tak druhej tak.Prý stačí normálně dopumpovat.Prostě su si jistej (jako laik) že tlak v uzavřené soustavě ti zajišťuje expanzaka,jak sem psal je tam 50 kPs,mělo by tam být 150 kPs.Tlak vody = u mě m.v.s.U tý samotíže to bylo vždy na 7,nic se netlakovalo.Taky tělesa v patře sotva hřála.Když tu dělali tlakovou zkoušku tak se ventil otevřel myslím na až 14 m.v.s. a výš.
K tvýmu návodu na dopumpování : Ty myslíš že mi expanzaka ukáže jinej tlak když vypustím vodu ze systému ?

Teď sem za studena dotočil vodu,o dílek víc.Bylo tam 8 m.v.s.Zdá se že tělesa víc hřejou.Jestli mi nepropustí ten pojišťovák na stoupačkách,zítra zkusím zas dílek,pak by to mělo jet OK,bez pumpování expanzky.O expanzku sem se od roku 2008 nestaral.Vždy jsem jen hleděl na to aby na budíku (m.v.s)bylo 9-10,maximálně 11 za studena.Pak to topilo parádně.Pamatuju si že když tu byla samotíž,na budíku (m.v.s.)bylo za studena max.7.Víc tam dát nešlo protože pak to teklo přepadem.Takže se nic netlakovalo,jen napouštěla voda.Ale taky tělasa v patře byly jen vlažný.Topit to začalo až když sem vyměnil tu expanzku za tlakovou,udělal se vlastně uzavřenej okruh a taky starý žebrový radiátory za plochý.

Na základě diskuse v habin-ově dříve položeného dotazu ohledně duomixu, nedoporučuji provádět jakékoliv amatérské zásahy v tomto bezpečnostním prvku topné soustavy (viz i formulace tohoto dotazu).
Případní rádci - prosím podívejte se na tento předchozí dotaz, abyste si udělali obrázek o řemeslných znalostech dotazujícího. Ikdyž - je to jeho barák a pokud si to zařízení upraví a při tom zboří půl baráku a zmrtví rodinu, je to jeho volba.

 Proč nejsou odborné informace vhodné pro neodbornou veřejnost?
• neodborníci nemají širší znalosti, aby mohli zvažovat další možné souvislosti problému a při formulování dotazu je zpravidla přehlédnou. Rada odborníka potom není adekvátní řešení situace.
• zatěžují odborníky požadavkem na zkratkovité vysvětlení širokých problémů, což není možné
• neodborníci často nachází pouze fragmenty informací, nevšimnou si, že musí přihlédnout k nutným souvislostem a tím vytvářejí často fatální chyby

Zase jeden ferda mravenec.Žádný zásahy tam neprovádím,jen normální údržbu.Zajímalo by mě kterej dotaz máš na mysli ohledně jak ty píše "mých řemeslných zkušeností".Nakonec z tebe vyleze že bydlíš v paneláku.Tam je pro lidi i problém třeba přibít hřebík.Já si s duomixem nic dělat nemíním,zas tak zkušenej nejsu,ale běžný věci si udělám to si buď jistej :)

habine, mirektatra ti jen naznačuje, že by jsi mimo dopouštění vody do systému neměl nic dělat. Zásahy a revise patří do ranku odborníků a pro tvou informaci by jsi ji měl nechat dělat každý rok před topnou sezónou. Nyní k čemu ta expanska slouží. Vzduch, který se tam nafukuje slouží jako vyrovnávání tlaku. Uvnitř je membrána, která je od topného média oddělena. Stává se, že membrána přestane plnit funkci (praskne, proděraví se) a potom je tam na nic a výsledek je malá cirkulace. Jestliže máš doporučeno na ní tlak min. 1,5 KPa pak věz, že to je 1,5 atm. Otázka poj. ventilu lidově "sychráku" nastavené na 1,4 KPa se mi zdá nepřiměřená. Samozřejmě nevím, jaký systém máš zabudovaný, ani jsem z tvého příspěvku nevyčetl zdali máš samotíž nebo čerpadlo a pochopitelně k tomu správná volba expansky

Rozumně...co chceš dělat přet topnou sezónou za revizi?Dopustím (natlakuji) vodu do systámu,odvzdušním radiátory,co víc bys chtěl dělat.Panebože,kdysi jsem chodil s babou a ta měla v bytě wavky.Byla z toho u mě úplně pitomá a říkala mi jak to složitý mít kotel apod."prý zlatý wavky" :)
Jinak-vím že by se to mělo,ale ruku na srdce,kdo dělá revize,zve si odborníky?Jedině ten kdo na to má.Na expanzce není 1,5 Kpa ale 1,5 baru.Jinak mám uzavřenej systém s čerpadlem

Sakra, ty to bereš hákem od podlahy. Co ti poradit? Asi abys ve zdraví a beze škody na majetku přežil rok 2012. Nemyslím, že každoroční revize kotle a případně systému by byla finančně ruinovací. Někde ti to teče na hlavu, nevíš kde. Nejdřív najdi, kde to teče. Doufám, že tam nerveš tolik tlaku, že by to protejkalo sychrákem (ten ale má odtejkat do odpadu nebo někam neškodně a ne stropem dolů,bývá u kotle ne nahoře - i když možné je všechno).

Habine, reagoval jsem na tvůj dotaz, ale předtím jsem si pročetl reakce ostatních přispívatelů a doporučil ti co by jsi měl pro svou bezpečnost udělat. Kotel jako takový je tlaková nádoba, včetně expandéru a v návodu jistě máš poznámku o intervalu provádění revizí tlakového celku, k tomu patří samozřejmě i měřící technika, což jsou teploměry, tlakoměry, které se cejchují včetně pojistného ventilu. Ostatně to je platné i o wawkách o nichž si se zmínil u tvé přítelkyně. Nebudu ti psát o fyzikálních zákonech, to je pro tebe španělská ves. On se také udává tlak v torrech. S kým mohu souhlasit a kdo ti radil dobře byl mirektatra

"Děkuji Ti předsedo, že ses mne zastal" /Jára Cimrman, 14.30 hod. někdy kolem roku 1876/:-). Pro upřesnění - je mi přes 50, bydlím v rodinném domě a jsem řemeslník, který montuje a opravuje technická zařízení v RD a průmyslu. Se žádostmi o různé rady a s názory na způsob opravy, "aby byla nejlevnější", se setkávám denně, osobně i po telefonu, několikrát. Něco je možné, při troše šikovnosti, zvládnout svépomocí a tady je prostor pro dobré rady. Někteří lidé ale opravdu podceňují to, že řemeslník musí nejdříve mít odborné informace a k tomu i jisté zkušenosti, dovednosti a zručnost, aby mohl být označen za dobrého.

Otevřete odvzdušńovací ventil na nejvyšším radiátoru(u mně žebřík v koupelně),tlak na manometru nastavíte pomocí expanzky(nafouknutím a vypouštěním) na výšku vodního sloupce - výška mezi manometrem a odvzdušňovákem na nejvyšším radiátoru.(u mně 6 metrů t.j 0,6).Uzavřete odvzdušňovák a přifoukněte tlak o 0,2. (u mně na 0,8).

Už je vše X týdnů vyřešený.Věděl jsem kama mi to protíká - samočinými odvzdušňováky na stoupačkách.To ale proteklo vždy jen trochu.Spíš mě štval ten rychle klesající tlak v momentě kdy zrovna nic neuteklo.Ale nakonec sem si musel zjistit od lidí (ne od nějakých Patů nabo Matů kteří se vydávaj za odborníky a ve finále napíší že když tě nepochopí nebo se blbě vyjádříš tak si laik) že v odvzdušňovácích může být třeba bordel,že stačí ho jen rozdělat a dát zpět dohromady a je prý po problému,u mě to pomohlo.Ale ten rychle klesající tlak - to už mělo lidí ....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru