Avatar uživatele
Hurvajsek

Dostal jsem auto po zemřelé tetě. Můžu jezdit na doklady zemřelé tety, nebo si všechno musím přepsat na sebe atd.?

Zdravím,
chci se zeptat, umřela mi teta a já dostal od jejího syna auto, daroval mi ho, ať si ho nechám( on nejezdí).
Chci se zeptat, jestli můžu ještě jezdit na doklady zemřelé tety nebo si to všechno musím přepsat na sebe? A jak je to s STK ? Můžu auto přivézt na kontrolu bez toho, že jsem nenahlášen jako majitel auta ?

Původní neotázka
Auto- doklady, přepsání, technická

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56 před 2600 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
brillant

Odpoveď byla označena jako užitečná

Předpokládám, že se bude jednat o dědictví.
Změna vlastníka silničního vozidla z důvodu dědictví

Pojmenování životní situace
Změna vlastníka silničního vozidla z důvodu dědictví.
Základní informace
Zápis změny vlastníka, pokud nový vlastník nabyl vozidlo na základě rozhodnutí soudu (resp. soudního notáře) v dědickém řízení. Žádost o zápis změny vlastníka z důvodu přechodu vlastnického práva musí nový vlastník vozidla podat nejpozději do 10 pracovních dní ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o dědictví.
Kdo je oprávněn v této věci jednat
Nový vlastník vozidla (=dědic) nebo osoba tímto vlastníkem zplnomocněná.
Příslušnost
Z aktuálně platného znění zákona přímo nevyplývá, zda-li je k vyřízení žádosti příslušný úřad dle trvalého pobytu (u osob bez trvalého pobytu pak pobytu přechodného, dlouhodobého či jiného povoleného) nového vlastníka (dědice), či dle posledního trvalého pobytu (u osob bez trvalého pobytu pak pobytu přechodného atd.) zůstavitele = zemřelého. Podle dosavadního sdělení ministerstva dopravy se má příslušnost úřadu obce s rozšířenou působností v tomto případě řídit posledním pobytem zůstavitele = zemřelého.
Jakým způsobem můžete zahájit (oznámit) řešení této životní situace
Písemným, telefonickým či emailovým dotazem nebo osobní návštěvou na odboru dopravy Městského úřadu.
http://www.mesto-blatna.cz/mestsky-urad/potrebuji-vyridit-reseni-zivsituace/do­prava/evidence-a-schvalovani-vozidel/zmena-vlastnika-silnicniho-vozidla-z-duvodu-dedictvi/
https://www.go­ogle.cz/search?cli­ent=opera&q=pře­pis+vozidla+dě­dictví&source­id=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Je třeba auto přepsat na sebe. Za tím účelem bude nutné nejspíš sepsat darovací smlouvu. Jak se dostalo auto z tety na jeího syna? Bylo zahrnuto do dědického řízení? Jestli ano, tak její syn nechť vám vystaví darovací smlouvu, jakožto doklad toho, že jste auto nabyl vy. Jestli nebylo zahrnuto do dědického řízení, pak bude asi třeba toto napravit nějakým dodatečným oznámením notáři.

Jezdit s autem napsaným na mrtvou osobu vám nedoporučuju. Například kvůli potížím s povinným ručením, protože těžko bude platná pojistná smlouva, když je pojistník na pravdě boží. I když pojistku de facto platí někdo jiný. V případě nehody budete ve velkém průšvihu. Jakož i při spáchání přestupku, protože tam je taky veliké riziko, že se všechno rozkryje.
STK bude představovat asi nejmenší problém, pač tipuju, že tam asi nepřijdou na to, že tetička zemřela. A kdo tam přijel s autem, to jim je šumák, stačí, když zaplatí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Na TK lze přivést i když nejsi majitel. Auto lépe přepsat na sebe. Už z důvodů pojištění i z důvodů případných dalších sporů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

Abys s autem jezdil, nemusíš být majitel.
Na STK můžeš před převodem auta na sebe.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Arne1

Dokud není ukončené dědické řízení, tak máš auto pouze půjčené a nikdo s ním nemůže dělat žádné právní úkony. Navíc bys mohl mít problémy při cestách do zahraničí, protože ti nikdo není oprávněn vydat potvrzení o tom že smíš auto používat.

Až bude dědické řízení skončené a syn bude právoplatným dědicem, může ti teprve auto věnovat. Rozhodně by se to mělo udělat smlouvou (třeba kupní smlouvou za korunu) a rozhodně by měl následovat přepis auta na magistrátu. Může se sice zdát že je to zbytečné – ale to jen do doby než dojde k nějakému problému. Za auto je totiž zodpovědný vždy papírový majitel, ten taky platí pokuty za přestupky které s autem někdo způsobí (oblíbené fotky při překročení rychlosti).
A samozřejmě nová pojistka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cukrar

Vozidlo musí projít dědickým, řízením, do té doby ho můžete používat se svolením dědiců.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek