Avatar uživatele
terry

Dostala jsem dop.dopis od soudu,se zeleným pruhem,část určená pro podpis byla oddělená. Měla bych příjem podepsat, ne?

Mám za to, že pošťačka byla líná vypisovat oznámenku a dopis hodila do schránky.
Na razítku je včerejší datum a dnes byl dopis ve schránce. Takže úložní doba neproběhla.
Kam mohu podat stížnost? Dopis je určen do vlastních rukou. Co kdyby ho ze schránky vybral někdo, s kým nemám dobré vztahy?
Doplňuji:
Vlevo nahoře je napsáno:
DOPORUČENE DO VLASTNÍCH RUKOU
a pod tím
NEUKLÁDAT.

Podle toho, že to má být do vlastních rukou a neukládat soudím, že neukládat znamená, že pokud si to na poště nevyzvednu, pak teprve mi to vhodí do schránky?
Díky.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: terry

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Andělé, hanulka11 před 4441 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mapel

Obálky se zeleným pruhej jsou 3 druhy. Vlevo nahoře je napsáno
Neukládat – pak pošťačka vhodí do schránky
Uložit – je tam daná úložní doba a pak ho vhodí do schránky.
Třetí možnost si nepamatuji, ale po úložní době se vrací zpět odesílateli.

Jednala správně a stížnost je neoprávněná.
Doplňuji:
Hanulka mě předběhla :)

Upravil/a: Mapel

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

zde jsem něco našla – podívej se na to

http://www.ces­kaposta.cz/cz/nas­troje/uzitecne-informace/zmena-ve-zpusobu-dodavani-doporucenych-zasilek/zmena-ve-zpusobu-dodavani-doporucenych-zasilek--vlozeni-do-schranky-id27766/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Jestliže jste dostala doporučený dopis od soudu s tím, že je na něm poznámka neukládat, potom se tím rozumí neukládat na poště. Pošta má v tom případě za úkol zásilku doručit, např. vhozením do Vaší schránky. Zřejmě ve Vašem případě bude lépe nejdříve zajít na poštu a informovat se o postupu pošty konkrétně ve Vašem případě. V návaznosti na řadu nevyzvedaných zásilek od soudu se změnily i postupy doručování, takže bych spíše předpokládala, že doručení je v pořádku. Podá-li Vám pracovnice pošty jiné vysvětlení, potom podejte písemnou stížnost na jednání doručovatelky.
Upozorňuji, že ze strany soudu se dnes i adresátem nevyzvednutá zásilka bere za doručenou. Příjem bych podepsala.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
WeeBear

Vzít si s sebou dopis na poštu (ideálně na poštu, která Vám dopis doručila) a s pracovnicí stížnost. Předpokládám, že můžete předem počítat s neochotou, ale je to otázka pár minut. Pošťačka by pak měla dostat dutku, či určené strhnutí ze mzdy.

A máte pravdu, je třeba se ozvat, když je něco tak, jak to být nemá. Takových, jako Vy by mělo být více, možná by tu pak nebyl takový kocourkov..

Každopádně přeji hodně štěstí při vyřizování.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kamil Kretek

na českou poštu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lucijej

Doporučené dopisy do vlastních rukou se zeleným pruhem jsou takové, které se předávájí do vlastních rukou v přpadě, že Vás pošťačka zastihne v den doručení, pokud ne, může ho hodit do schránky.
Označení neukládat znamená neukládat na poště, tj. – buď předat nebo hodit do schránky

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Filip84

Jasné. Zase melou, ví o tom prd, „který zákon je psán pro běžné lidi“ – každý, já mám výuční list a problém s tím nemám. Pokud někdo má, je to jeho problém a všech ostatních zbytečná starost. Stačí si vytáhnout hlavu ze zadnice, nestěžovat si, nebrečet a makat na sobě!

Vlastnické právo k zásilce náleží odesílateli do doby, než podnik doručí zásilku oprávněnému příjemci způsobem, který byl ujednán v poštovní smlouvě.

Pokud zvolí odesílatel kombinaci doplňkových služeb „ne pas conserve par la bureau de poste – neukládat“ a „nevracet, vložit do schránky“, podnik se pokusí o doručovací pokus na adrese, která je na zásilce uvedena.

V případě, že není zastižen adresát, ani jiná osoba oprávněná zásilku převzít podle poštovních podmínek & uzavřené poštovní smlouvy, podnik vloží zásilku do adresátovy dodávací, nebo jiné, schránky (ve smyslu ust.čl.24 odst­.2 poštovních podmínek – základní poštovní služby), a na dodejce vyznačí den (a požádá-li o to odesílatel, i hodinu a minutu), kdy se tak stalo, dodejku oddělí a vrátí odesílateli.

Pokud doručovatel nenalezne schránku, která by byla subsumovatelná pod ust.čl.24 odst.2 PP-ZPS, vyznačí tuto skutečnost na obálce a zásilku vrátí odesílateli; je-li součástí obálky vlastní výzva a / nebo vlastní poučení, podnik jej zanechá na místě, je-li to nějak možné (např. na nástěnce, mezi dveřmi atp.).

To je poštovní část, teď processní část:

Soud doručuje podle o.s.ř., pokud nedoručuje podle tr.řádu, nebo nevystupuje-li v postavení správního orgánu (např. žádost o informace), pak doručuje podle spr.řádu. Soudní notarius doručuje vždy podle o.s.ř., stejně tak soudní exekutor. Orgán policie doručuje podle tr.řádu, vystupuje-li jako policejní orgán ve smyslu řádu soudu trestního, jinak jako správní orgán podle spr.řádu, anžto NSS judikoval, že veškeré úkony orgánu policie, nejsou-li úkony policejního orgánu podle řádu soudu trestního, jsou úkony správního orgánu.

Podle o.s.ř. se doručuje do datové schránky. Až když tato není, doručuje se soudním sluhou, justiční stráží, strážníkem obecní policie, orgánem policie, nebo držitelem poštovní licence. Je-li doručováno prostřednictvím držitele poštovní licence, z uzavřené poštovní smlouvy musí vyplývat povinnost doručovat písemnost v souladu s o.s.ř.

Poštou se doručuje trojím způsobem, a jsou k tomu tři obálky:

I. doručování do vlastních rukou – obálka typ I., tj. „doporučeně – dodejka – do vlastních rukou – uložit jen 10 dní – nevracet, vložit do schránky“. Obálky mají vždy zelený pruh, takže podnik se pokusí o doručovací pokus, bez ohledu na disposici adresáta.

V případě, že adresát není zastižen, a nalézá se v místě schránka ve smyslu čl.24 odst.2 PP ZPS, je tam vložena výzva a poučení, která je součástí doručenkové obálky. V případě, že se schránka nenalézá, nejde adresáta poučit a zásilka by se měla vrátit soudu, s potvrzením, že nebylo možné zanechat výzvu.

Zásilka je uložena na ukládacím poštovním úřadu 10 dnů (kalendářních), a posledním dnem této lhůty se považuje za doručenou.

Pote jí, při nejbližší řádné pochůzce, podnik vloží do adresátovy schránky ve smyslu čl.24 odst.2 PP ZPS. Není-li takové schránky, vrátí se zásilka soudu a soud o tom vyvěsí sdělení na úřední desce. Toto (ne)konání nemá žádný nexus causalis k právní fikci doručení.

Pokud adresát nevybere vloženou zásilku s písemností ze schránky do 15 dnů (kalendářních), podnik (je-li to technicky možné) jí ze schránky vyjme a vrátí odesílateli.

II. doručování do vlastních rukou písemností, u kterých je náhradní doručení vyloučeno – jde o písemnosti, o kterých to stanoví platné právo, např. platební rozkaz. Pořad doručování je stejný, jako v obálce typ I., akorát se nevkládá do schránky. Zásilka je tedy poslána s disposicemi: „doporučeně – dodejka – do vlastních rukou – uložit jen 10 dní – s vyloučením vložení do schránky“, protože jde o úřední psaní v dodejkové obálce se zeleným pruhem.

Právní fikce doručení nemůže nastat.

III. Doručování ostatních písemností. Všecky ostatní písemnosti, tj. písemnosti, u kterých není platným právem vyloučeno náhradní doručení, písemnosti, u kterých není platným právem vyžadováno doručení do vlastních rukou, případně doručení do vl.rukou nenařídil předseda senátu, se doručují v obálce typ III.

Pořad doručování je následující:

Podnik vykoná doručovací pokus, vždy, nedbá disposic adresáta, anžto jde o úřední psaní v obálce se zeleným pruhem. Není-li zastižen adresát, vyplní na doručence, že adresát nebyl zastižen, a že zásilka byla vložena do schránky a vloží jí do schránky ve smyslu čl.24 odst.2 PP ZPS. Pokud taková schránka není, písemnost se vrátí soudu.

Pokud byla zásilka vložena do schránky, tím dnem je považována za doručenou. Pokud jí nebylo možné do schránky vložit, soud o tom vyvěsí sdělení na úřední desce a písemnost se považuje za doručenou 15 (patnáctým, kalendářním) dnem od vyvěšení sdělení na úřední desce.

Disposice zásilky jsou: „doporučeně – do vlastních rukou – dodejka – neukládat – nevracet, vložit do schránky“.

A teď podstatná věc:

Jestli tohle někdo neví, nerozumí tomu, nikoho nezajímá, platí zásada ignorantia iuris neminem excusat.

Jestli se to někomu nelíbí, líbí, jestli mu to způsobuje žaludeční křeče, průjem, nikoho nezajímá.

Jestli se to někomu líbí, nelíbí, jestli má někdo názor, nikoho nezajímá.

Náhradnímu doručení se lze vyhnout, leda, že:

  1. soud nedodrží zákonný pořad doručování, tj. doručuje poštou, ačkoli má adresát DS (málo pravděpodobné, ale děje se), nebo doručuje na nesprávnou adresu.

To je častější. Právní fikce doručení nemůže nastat jinde, než na správné adrese. Tou je

  • primárně adresa pro doručování, zapsaná v registru obyvatel,
  • adresa pro doručování, kterou pro dané řízení sdělil účastník soudu,
  • a až v případě, že žádná taková není, adresa trvalého pobytu v registru obyvatel.

Podstatné je, že není jakkoli právně relevantní, jestli se na správné adrese adresát zdržuje, nebo nezdržuje.

Právní fikce doručení nastane, účinky lze ale zvrátit návrhem na určení neplatnosti doručení, ovšem pouze, pokud se na daném místě nenacházela adresát bez vlastního zavinění, např. hospitalisace, dovolená (ale ne, že jsem účastníkem soudního roku, to mohu poslat soudu přípis, že od do budu na dovolené). Nic moc víc mne nenapadá.

Zbytek je na adresátovi, aby se staral, aby mu bylo kde doručovat.

Avatar uživatele
Mapel

Je to trochu těžko pochopitelné, ale který zákon je psán pro běžné lidi.

Dopis má doručovatelka dát do vlastních rukou – musí zazvonit a pokusit se o to. Když neuspěje, tak vhodí dopis do schránky – neukládat :)

před 4440 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Filip84

Na tom není nic nepochopitelného.

Podle o.s.ř. může převzít písemnost jenom adresát, nebo ten, koho k tomu zmocní, a tomu doručování „pouhé“ doporučené zásilky, podle poštovních podmínek České pošty, s.p., prostě neodpovídá, ale přesně tomu odpovídá doplňková služba „do vlastních rukou“, soud jí tedy zvolí.

Pokud není adresát zastižen a je v místě schránka, do které lze písemnost vložit, a kterou lze právem považovat za schránku užívanou adresátem (čl.24 odst.2 PP ZPS), okamžikem vložení písemnosti do této schránky je doručena.

Byla-li by ale předána někomu jinému, než adresátu, nebo jeho zmocněnci, z logiky věci by nemohla být, poněkud, vložena do schránky a nebyl by splněn, kumulativní a kogentní, pořad doručování, který je vyžadován pro vznik právní fikce doručení.

Co je na tom „těžko pochopitelné“? To je jednodušší, než slovo Boží! 🙂

Nový příspěvek