Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz - odpady a voda

Dobrý den,
Koupil jsem pozemek z chatou. Je tam neuvěřitelně krásně, ale daň za to je ta, že tam není voda ani odpady. Jen elektřina. Chtěl bych se poradit, jak bude nejlepší a zároveň nejekonomičtější tohle zřídit. Septik ani ČOV tam nepovolí. Napadalo mě několik návrhů.

1. Vykopat větší jímku cca 10 m3, na splachování používat dešťovku a pitnou si vozit.
2. Jímku kopat menší cca 2 m3, pořídit chemické WC a vylívat ho do jímky aby se neplnila moc rychle. Pitnou vozit.
3. Jímku nekopat a pořídit kompostovací WC / hrozně drahé a těžko říct zda funguje /. Pitnou vozit
Blbý je to, že kdybych si tam nechal dovézt třeba kubík vody, tak nevydrží a zkazí se. Čili pitná se asi bude muset pořád vozit. Možná časem vyvrtat studnu.

Jak by jste to řešili vy?
Dík

Předmět Autor Datum
záleží jak často a v kolika lidech to budete využívat a co by Vám nejvíce vyhovovalo a zároveň nevad…
jvdc 14.02.2014 12:46
jvdc
Jsou tam obr nádrže. Řekl bych že při jednom přívaláku jsem schopen nachytat klidně 10 kubíků vody.…
Kutil08 14.02.2014 13:01
Kutil08
pokud tam jsou takové nádrže, tak bych udělal klasický hajzlík s jímkou a je to skoro jako doma. :-)
jvdc 14.02.2014 13:02
jvdc
Jo asi jo. Ani by mě netrápilo zmíněné letní sucho, jako spíše to, že bečky v zimě zamrznou. Musím t…
Kutil08 14.02.2014 13:21
Kutil08
to se dá vyřešit tímto : http://www.kobras.cz/katalog/s/protimrazove-chemie /
jvdc 14.02.2014 13:23
jvdc
Chemický záchod můžeš vylejt třeba do škarpy, je to zcela ekologické, na co jímku. Zelejt tím kytky…
Rce 14.02.2014 14:55
Rce
Divím se, že tak zajímavé téma mělo jen pár reakcí. Zdá se, že kompostovací WC není bezproblémové a…
LED 08.05.2014 11:41
LED
splašky hádám že pobrala/pobírá kadibouda nebo příroda kolem.
kamzl 08.05.2014 22:35
kamzl
vodu bych řešil jak píšete, nechal udělat studnu, pořídil bych Vodárnu(dárling) občas a ze začátku n…
kamzl 08.05.2014 22:33
kamzl
K tomu kompostovacímu záchodu, vysušené ono, není ještě kompost. A někdo uváděl, že lidské ono nesmí…
kejki 11.05.2014 00:31
kejki
např. já dávám dětské pleny do komposťáku normálně.
kamzl 11.05.2014 16:34
kamzl
Do toho záchodu, nebo do kompostu? A ta umělá hmota vám tam nevadí?
kejki 12.05.2014 00:00
kejki
za b) nebudu se s váma přít o podílu plastových hmot v dětských plenách, používáme pleny které by mě…
kamzl 12.05.2014 19:20
kamzl
Já se nepřu, pokud máte rozložitelné pleny a jdou do kompostu, tak se rozloží. Ale použití kompostov… poslední
kejki 12.05.2014 20:16
kejki
Vrtat, alebo kopat studnu, to je podla mna najrozumnejsieco sa tyka zdroja vody. Odpady Vam uz porad…
Matfej 11.05.2014 08:52
Matfej
Máme to stejně. Vodu jsme brávali ve studánce nedaleko od chaty ale před pár lety těžili v jejím pra…
Máculka 11.05.2014 16:56
Máculka
My máme na chalupě tzv. pilinový záchod. Tváří se to jako normální WC s plastovým sedátkem, ale pod…
bsa 12.05.2014 19:51
bsa

Chemický záchod můžeš vylejt třeba do škarpy, je to zcela ekologické, na co jímku. Zelejt tím kytky nebo mrkev. Kolik vás tam bude jezdit? Padesátičlenná kohorta? Pro rodinu mi stačilo na víkend vozit 25 litrovou plastovou konev. Mejt jsem je hnal k potoku, i bez toho by to stačilo. Děti jsou jen rády, že se nemusí mejt. I chemický záchod stačil a vylejval jsem ho tak po měsíci. Pokud ti povolí vykopat/vrtat studnu, je to dobrá věc, ale v dnešní době docela drahá.

vodu bych řešil jak píšete, nechal udělat studnu, pořídil bych Vodárnu(dárling) občas a ze začátku nechal kontrolovat kvalitu vody, nebo používat jen na koupání, nádobí(prostě užitkově), nevíte co kde kdo tam kolem Vás má za tajný vsakovačky.

Nevidím důvod proč by místní St. úřad nemohl povolit jímku na odpady? Pokud bude nepropustná, můžete ji z vyvážecích důvodů udělat větší než těch 10m3.Je počítáno pro tříčlenou rodinu(sice ne pro chatu) minimálně 12m3

Tuhle jímku pokud bude mít st. úřad dotazy typu jak a kolikrát ji budete vyvážet, je dobré jim to říct sám hned na začátku že sám na vlastní náklady.

Ani nevidím důvod jestli tam máte máte málo místa proč by nešla zřídit ČOV. K tomu potřebujete sice povolení od místních vodohospodářů(jest to vodní dílo) a můžete kopat.Tady je pravda že bakterie které tu odpadní vodu čistí nejsou levná záležitost ale záleží na vašich možnostech.

Naopak pokud máte velký nevyužívaný prostor u Vaši chaty, nebál bych se zřídit si KČOV(viz. hledat googlem), je to estetické, levné, ekologické-ale je na to potřeba ten nemalý prostor a pamatovat na to že se bude jednat taky jen o užitkovou vodu.

Pitnou vodu abyjste nemuseli vozit bych řešil jak jsem psal na začátku, jen stím rozdílem, že pokud by voda nebyla ze studny vhodná k pití, sehnal vych ještě úpravnu vody.

K tomu kompostovacímu záchodu, vysušené ono, není ještě kompost. A někdo uváděl, že lidské ono nesmí do popelnice, anžto se jedná o odpad s vlastními předpisy.
Tu toaletu mám a je to plastový výrobek, určený pro pěkné kompaktní kousky, jinak musí být zábava to čistit. Nakonec jsem to nepoužil.

Já se nepřu, pokud máte rozložitelné pleny a jdou do kompostu, tak se rozloží.
Ale použití kompostovací toalety je o vysušení produktu trávení a pak při namočení na hromadě dojde k uvolnění zápachu a až pak se to začne rozkládat.

Vrtat, alebo kopat studnu, to je podla mna najrozumnejsieco sa tyka zdroja vody. Odpady Vam uz poradili. Samozrejme, zalezi od toho, ake su tam podmienky. Niekde moze byt voda hned pod povrchom, ta je uzitkova, niekde nemusi byt vobec (resp. velmi hlboko). Mne na zahrade stacilo vykopat 4m studnu a mam kubik vody kazdy den k dispozicii, aj ked len na polievanie.

Máme to stejně. Vodu jsme brávali ve studánce nedaleko od chaty ale před pár lety těžili v jejím prameništi a už to není co to bývalo tak vodu raději vozíme. Na týden pro 4 vycházíme s 50 litry ( 2x 25 l kanystr) co zůstane, přeléváme do 5 l kanystrů a ještě nikdy se nám tam voda nezkazila, vydrží i měsíc. Když tam nejsme, je tam chladno a tma :-) Užitkovou vodu bereme z potůčku co teče u chaty, odpadní lijeme " do díry" po kadibudce. Záchod máme dva roky chemický a vydrží při letním pobytu 14 dní. Na záhonek bych to teda ale nelila. Dokud je to v záchodě tak dobrý ale při vylévání to celkem smrdí. Jinak jsme s ním spokojení.

My máme na chalupě tzv. pilinový záchod. Tváří se to jako normální WC s plastovým sedátkem, ale pod tím je vyjímatelný plastový kbelík. Po vykonání potřeby se příslušný produkt i toaletní papír zasype pilinami, kterých tam pro ten účel máme připravený pytel s lopatičkou. Piliny dostáváme zdarma na každé pile v okolí, s tím není problém. Nešetřit s nimi. Tento záchod skutečně nepáchne, až je to neuvěřitelné, ani docela málo. I vzhledově je to v pohodě, po zvednutí prkénka jsou vidět jen čisté piliny. Až se kbelík naplní, odneseme ho bývalé králíkárny na tzv. proces. Ten trvá několik týdnů, takže je třeba mít několik plastových kbelíků - používáme takové ty oválné jako např. od Primalexu. Po několika týdnech, když obsah změní vzhled i konzistenci, popravdě řečeno k lepšímu, tak je sypeme na úhlednou hromadu vzadu na zahrádce. Teprve po roce se tento kompost může přidávat do zahradní zeminy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru