Avatar uživatele
anonym

Dotaz na hranici pozemku a její možné stavby v okolí hranice

Dobrý den jaká je minimální vzdálenost stavby od hranice pozemku? Mám pozemek kde mám skoro na hranici postavenou garáž. Tato stavba stojí už od roku 1927 a od roku 1970 si tam postavil soused dům. Dnes mu začalo dělat problém, že se v garáží topí a dějí jiné domácí práce. Soused si dům postavil cca 0,5m od garáže. Na straně domu souseda, která zasahuje do naší zahrady jsou umístěny i okna. Jaká je minimální vzdálenost přístavby domu k hranici pozemku? A neměla by být plocha, která zasahuje do našeho pozemku bez oken a jiných otvorů?? Soused mě udal na městský úřad a vyhrožuje zbouráním stavby! Myslím si, že to není možné, když moje stavba tady stála dřív a soused dům přistavěl později a poněkud blízko hranici pozemku. Děkuji za odpověď. S Pozdravem Emil

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Pájo před 4501 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Většinou sestaví právě nejméně těch 50 cm od hranice., kvůli udržování nemovitosti. Ovšem je nožno stavět i přímo na hranici. Vše závisí na dohodě a na vyjádření stavebního úřadu. Pokud vaše stavba stála dříve, tak by jste se měli vy a nebo vaši předchůdci vyjadřovat ke stavbě souseda, k oknům a popdobně , a dát k ní souhlas. Pokud jsou obě stavby legálně postavené a zanesené v katasteru nemovitostí, nemůže ani městský úřad rozhodnout o jejim zbouráním.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cukrar

anoname Emile, soused straší…
50cm od hranice je špatná rada…
je to podle druhu stavby, podle stavebního zákona a vyjímek pro danou lokalitu…
Doporučuji dojít na stavební odbor a nechat si poradit…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
venkovan

V roce 1970 mám pocit byla minimální vzdálenost od hranic 5 m, výjimky byla 2 m a to ve stěně nesměly být okna. To platilo určitě v 80 letech, a bolševik tak iniciativní ve změně zákonů nebyl.
Dnes je stanovena minimální vzdálenost ne od hranic, ale od sousední stavby.
Další otázkou ale je, co v garáži děláte, protože garáž jako taková není určena k opravám. Zálež ovšem na zákoně v době kdy se stavělo a vůbec je otázkou, zda garáž je oficiálně povolena a jako garáž a nebo garáž s dílnou.Měla by být zakreslena v pozemkové knize a na katastrálním úřadu je někdy možné v archivu dohledat stavební povolení.
Pokud se chcete zeptat, tak navštivte jiný úřad (stavební úřad) než na který soused podal stížnost. A nebo zajděte na krajský úřad – územní rozvoj, kde zákony znají zpravidla lépe než na stavebním úřadě.
A sousedovi před okna bych vysázel nějaké husté keře aby nešmíroval. Keře tak do 3 – 4 metrů aby si potom nestěžoval na zastínění. Když je málo místa, stačí popínavé dřeviny na nějakou pergolu, mříž apod. A opět – ne moc vysoké, tak aby mu do oken šlo zeshora světlo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Drahuška999

Zdravím, my jsme se rozhodli to vyřešit takovým způsobem, abychom nemuseli vůbec řešit nějaké složitější věci okolo… Rozhodli jsme se pro stínění kolem pozemků a zahrad z této stránky zde https://www.a­grotex.cz/kata­log/dle-ucelu/pro-zastineni a tedy spokojenost za nás veliká 🙂 Není třeba žádného stavebního povolení a supr. Mějte se fajn a dejte vědět, zda jste zkoušeli také.

před 1153 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek