Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz ohledně příjmu DVB-T

Zdravím, je to trošku jiná poradna, ale zkusit to můžu.

Mám problém, z rozbočovače mám kabely rozvedený asi na 6 míst, ale z toho do něj mám píchlý zatim jen asi 3, protože zbytek nebudu používat. Když měřim signál co jde ze zesilovače, který je hned za anténou, tak to najde mraky programů, pokud to zapojim do rozbočovače a měřim to v zásuvce, už je toho trošku míň s horší kvalitou, útlumy, s tím se počítá. Jak je ale možná situace, že přestanou jít všechny programy z ničeho nic a já musím nechat televizi znovu přeladit, aby našla ty programy + nějaké další navíc (i německý, což nechápu jak to může chytit) úplně na jiných kanálech a frekvencích? Může na to mít vliv, že mám třeba tu anténu namířenou někam mezi 2 vysílače, kde se to pere? Případně na to může mít vliv mezi horizontálnim / vertikálnim namířenim?

Předmět Autor Datum
Smerova antena bez predzosilovaca prijima spravne svoj smer len vtedy ak je zatazena predpisanou imp…
KiloViktor 20.10.2012 22:54
KiloViktor
Já nemám anténu bez předzesilovače, to jsem možná špatně zmínil. Je to anténa, která má údajně zesil…
paolo 21.10.2012 00:12
paolo
Ale tím mi stejně není jasné, jaktože to jednu chvíli jde a potom to přestane jít dokud to zase nepř…
paolo 21.10.2012 00:31
paolo
Pokud programy najednou "nejsou" a dají se naladit na jiných kanálech, máš v místě k dispozici signá…
lesov 21.10.2012 07:50
lesov
Lesove, Lesove, ty palice dubová! Hňácáš tolik věcí dohromady, až jde z toho hlava kolem a elektroni…
Pytlík 21.10.2012 08:12
Pytlík
PŘEDZESILOVAČ...MUSÍ MÍT NAPÁJENÍ! No, jak vidím, tak nemusí. A s tím signálem je to zajímavý. Mohu…
lesov 21.10.2012 11:36
lesov
Nezlob se, ale nad tvými výroky se celé generace elektroniků obracejí v hrobě a zbytek, co ještě v h…
Pytlík 21.10.2012 12:47
Pytlík
..signál se dostane do přijímače jinou, ne-anténní cestou. No, to bych se nechal rád poučit kudy?!…
lesov 21.10.2012 16:21
lesov
Tebe nemá cenu poučovat. Máš kusé znalosti elektroniky a myslíš, že znáš všechno. Takže nebudu víc o…
Pytlík 21.10.2012 17:23
Pytlík
Jsi vítěz. Ale že ti to trvalo! Už jsem myslel, že to nenapíšeš. Dík, právě jsem hledal provaz... ;…
lesov 21.10.2012 18:00
lesov
No, z Pyrrha bych si příklad nebral, ale budiž. poslední
Pytlík 21.10.2012 18:05
Pytlík
V settopboxu (v mém případě v televizi která ho má v sobě) problém nebude, jelikož jsem to zkoušel j…
paolo 21.10.2012 11:13
paolo
Ad horizontál/vertikál. Vertikální polarizaci mají jen vysílače v Praze, Brně a blízkém okolí, v čle…
lesov 21.10.2012 11:49
lesov

Smerova antena bez predzosilovaca prijima spravne svoj smer len vtedy ak je zatazena predpisanou impedanciou. Impedancia sa meni s dlzkou vedenia a mierne aj pripojenim dalsich komponentov (zvlast ak niesu instalovane podla normy).
Tym, ze sa zmeni impedancia sa zmenia aj smerove charakteristiky anteny.

Pokud programy najednou "nejsou" a dají se naladit na jiných kanálech, máš v místě k dispozici signály ze dvou vysílačů. Bude záležet na kvalitě signálu toho, kterého vysílače a na tom, jestli máš zapnutý anténní zesilovač. O "kvalitě" antény nemůže být pochyb, je to Shark! :-)

Zrovna včera jsem zjistil (byla mlha), že obraz kostičkuje, tak jsem šel do nastavení zkontrolovat, jestli je zapnuté napájení antény. Nebylo, proč taky, kabel od antény není dlouhý. Když jsem ho zapnul, obraz OK. Po nějaké době se opakovalo to samé, tak jsem, pro změnu, napájení antény vypnul a obraz zase OK.
Musím podotknout, že mám venkovní anténu (síto-plzeňskou matraci), uvnitř bytu, za oknem, což není ideální. Mám skoro ideální anténu se špatným umístěním, u tebe je tomu asi naopak, výsledek je podobný.
Pokud ale budeš čekat a programy se neobjeví ani po změně počasí například, bude asi chyba v settopboxu, jednou naladěné kanály, už by tam měly zůstat, ne?!

Lesove, Lesove, ty palice dubová! Hňácáš tolik věcí dohromady, až jde z toho hlava kolem a elektronikovi je blujno.
Je sice pravdou, že předzesilovač má smysl pouze při dlouhém přívodu a pokud není přívod dlouhý, nemá smysl ho tam dávat, ale: KDYŽ UŽ TAM TEN PŘEDZESILOVAČ JE, TAK MUSÍ MÍT NAPÁJENÍ!
V tvém případě zřejmě máš v místě příjmu tak silný signál, že za běžných podmínek ti stačí ten kus drátu, zvaný přívod, nebo stačí ty žalostné zbytky signálu, které přes vypnutý zesilovač prolezou parazitními cestami. Anténa bez zesilovače (jakákoliv pro dané pásmo) by v tvých podmínkách skvěle vyhověla a to nejen v běžných podmínkách, ale i při mlze, tornádu a snad i rudooranžové smršti...

PŘEDZESILOVAČ...MUSÍ MÍT NAPÁJENÍ!

No, jak vidím, tak nemusí. A s tím signálem je to zajímavý. Mohu si vybrat jestli místní vysílač, ústecký nebo Prahu (100km), podle toho kam otočím anténu. Ale zase na "drát" se tedy moc nechytám, musím ho vystrčit z okna a k hornímu okraji a to bydlím v 6p. a za dobrého počasí vidím i Tatry. :puff:

Nezlob se, ale nad tvými výroky se celé generace elektroniků obracejí v hrobě a zbytek, co ještě v hrobě není, dílem se buší v čelo a dílem není o tvých výrocích informován.
Předzesilovač není bez napětí průchozí a v podstatě nic přes něj nepronikne - vypni si napájení svého počítače a získáš představu, co mám na mysli. Ovšem, ani vypnutý počítač ti nezabrání přečíst si knihu, sečíst dvě a dvě a podívat se na film - jenom se k žádaným výsledkům musíš dostat jinak. Stejně je to i v tvém případě u antény: I když ji máš vypnutou, signál se dostane do přijímače jinou, ne-anténní cestou. Přes to prostě nejede vlak, fyziku neošulíš.
P.S. Já sice bydlím v 1. patře, ale svého času jsem vídával dokonce i Volhu. Teď už ne, buď mám špatný zrak, nebo jich už tolik nejezdí...

Ad horizontál/vertikál.
Vertikální polarizaci mají jen vysílače v Praze, Brně a blízkém okolí, v členitém terénu, na anténních opakovačích.
K tomu opakovanému ladění kanálů, není tam v nastavení TV nějaká volba jako: "Automatická aktualizace kanálů"? Zkusil bych to vypnout.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru