Avatar uživatele
fira

Dovoz zboží.

Teď jsem se díval na porovnání cen na heuréce a dočetl jsem se že některé zboží může pocházet z tzv šedého dovozu.Co si pod tímto pojmem mám představit?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? quentos, Jahoda před 5027 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
panenka

šedý dovoz jsou většinou jedny z nejlevnějších zboží na trhu. Pokud byste ale pozorně pročetli obchodní podmínky prodejce , zjistili by jste že vaše práva spojená s koupí jsou značně omezena a v praxi jsou záruční podmínky uznávány jen výjimečně.
Zde máte příklad u mobilních telefonů

Na mobilní telefony z šedého dovozu neuplatníte záruku v autorizovaném servise.

Na mobilní telefony z šedého dovozu si neodpočtete DPH.

Hrozí Vám jen samé problémy s případnou reklamací nebo opravou telefonu.

Zkontrolujte si v reklamačním řádu, zda prodejce nabízí možnost poslat telefon na reklamaci přímo do záručního servisu.

Nebojte se zeptat prodejců na skutečný původ telefonů.

Ujistěte se, že nekupujete zboží podle §90 zákona č. 235/2004 Sb viz. obchodní podmínky (Námi nabízené výrobky jsou prodávány v tzv. „zvláštním režimu“ podle ust. § 90 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Pro spotřebitele to znamená, že nemá nárok na odpočet daně z přidané hodnoty, jelikož kupuje hmotný movitý majetek použitý, který je vhodný k dalšímu použití v nezměněném stavu).

Zdroj: http://www.mo­bilsalon.cz/mo­bilni_telefony/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
kazisvět

Šedý dovoz spočívá v dovozu takového zboží, které původně výrobce zamýšlel prodat koncovému spotřebiteli na některém z trhů mimo ČR. Pokud najdete v porovnávači cen nejnižší cenu, pravděpodobnost šedého dovozu je poměrně vysoká. Kromě mobilních telefonů je šedý dovoz hodně rozšířen i u luxusního zboží jako např. parfémy. Šedý dovoz provádějí i velké seriózní firmy, viz např. dovoz zařizení Apple iPad, které zatím pro český trh nebylo určeno.
Osobně bych se zboží ze šedého dovozu nebál. Prodejce vám musí poskytnout stejné záruční podmínky jako u běžného zboží, tj. 2 roky. Oficiální dovozci daného zboží do ČR a někdy i výrobci si vždy najdou důvody, proč je šedý dovoz špatně, ale jejich hlavním problémem je, že takto přicházejí o marže, takže je neberte moc vážně.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek