Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Downgrade na Windows XP - neřešitelný problém?

Zdravím, už jsem se o svém problému zmiňoval v jednom podobném tématu, to jsem ale ještě nečekal, jak se to celé zvrhne.
Situace je následující:
Máme ve firmě jedno nové PC, na které byla zakoupena OEM Windows Vista Business a jedno starší PC s nainstalovaným legálním OEM Windows XP Pro.
Jelikož je z několika důvodů třeba tento rok ještě zůstat u XPček, jal jsem se provést downgrade na Windows XP Professional s tím, že když ho tu na jednom PC už máme, vše bude korektní, legální a jak se říká "v pohodě". Omyl.
Zjistil jsem, že můj předchůdce, co to PC s XP před několika léty skládal, nalepil sice správně licenční štítek, jenže médium jaksi nepředal. Na to jsem pochopitelně přišel až po několikerém prohledání mnoha skříní a krabicí v kanceláři, kdy jsem se sice ujistil že máme instalační média ke všemu ostatnímu (Office OEM, Office krabicové, OEM Home...) ale že to médium s XPčky zkrátka NENÍ. Po mnoha peripetiích se mému šéfovi podařilo dostat k telefonímu číslu na onoho výtečníka, jenže ouha - dotyčný maká někde x km daleko jako správce sítě, na žádné CD si samozřejmě nevzpomíná a navíc (volal jsem mu kolem 1 odpoledne) byl samozřejmě v lihu, takže drmolil jen něco o tom, že je to legální a na výtky k CDčku nijak nereagoval. Možná mu křivdím a byl jen unavený ]:(
Snažil jsem z mnohých (čti šedých) zdrojů získat médium, které by kombinací dotyčného klíče a instalačky sežralo, jenže jsem žádné takové nenašel. Po cca 10tém neúspěšném pokusu jsem to vzdal...
Po volání na MS linku jsem také zjistil, že by nepomohlo ani zakoupení legalizační sady XP Pro, jelikož z té prý žádný úspěšný downgrade nevyrobím. Bylo mi přímo doporučeno ať si od někoho seženu OEM CD XP Pro s licenčním číslem, jenže já nikoho takového ve svém okolí nemám a navíc potřebuju přeinstalovat i to původní staré PC, jehož systém je kvůli (ne mým) nevhodným zásahům ve stádiu rozpadu.

Je tedy tady nějaká možnost, jak normálním způsobem získat médium + klíč, aby na obou PC proběhla aktivace a systém šlo používat jako legální?
(OEM verze prý již korektně zakoupit samostatně nelze a kupovat kvůli téhle kravině nové PC mi přijde jako zhůvěřilost)
Jsem z toho zoufalý, táhne se to už druhým týdnem a jelikož mám ještě zkouškové období, leze mi celá ta situace pěkně na mozek. Děkuji všem, co to dočetli až do konce a budu od srdce rád, za každou radu...:-|

Předmět Autor Datum
Jak vyzera ten stitok? (co je na nom napisane nad cislom atd?) Su 3: OEM verzioa, krabicovou verzioa…
MM.. 26.01.2009 17:35
MM..
Je tam napsáno Windows XP Professional OEM (po SN následuje nějaký kód x11-45391). Určitě se na to m…
Michal.Maniak 26.01.2009 17:38
Michal.Maniak
Nove instalacky by mali vediet aj stare cisla. Neoveroval som to ale. Hlavne to musi byt OEM CD. To…
MM.. 26.01.2009 17:41
MM..
Inac pokial chces downgrade tak kontaktuj linku MS, mari sa mi ze mali by ti dat nove cislo pre XP (…
MM.. 26.01.2009 17:43
MM..
CD nedávají, ta aktivace se pak řeší kontaktováním linky, to vím, jen se dostat k tomu nainstalování…
Michal.Maniak 26.01.2009 17:45
Michal.Maniak
No a uz si si pozrel ze jaky stitok vykresli instalator z CD ktore momentalne mas? Skusl si si uz zi…
MM.. 26.01.2009 17:59
MM..
Já ho tady nemám, skáknu si pro něj zítra...zatím moc díky za info, vyzkouším a dám vědět. K instalá…
Michal.Maniak 26.01.2009 18:05
Michal.Maniak
Este sa vyskytuje .iso na MSDN, pokial mate MSDN. Ale to je tusim retail a nie OEM (ale da sa zmenit…
MM.. 26.01.2009 18:11
MM..
Díky moc panu MM.. za radu ;-) Po chvíli hledání se mi podařilo najít normální (čti no warez edition… poslední
Michal.Maniak 27.01.2009 16:11
Michal.Maniak

Jak vyzera ten stitok? (co je na nom napisane nad cislom atd?) Su 3: OEM verzioa, krabicovou verzioa, a corporate verzia. Cisla nejdu medzi nimi prehadzovat, a lisi sa vzhlad stitku.

instalacne CD sa lisia len par subormi, najdolezitejsie je product ID ulozeny na installCD v subore setupp.ini. Google. Pokial mas nejake CD XP Pro, tak si z toho vies vytvorit ine CD XP Pro pomocou nLite a zmenou daneho suboru (musis len vediet spravne PID, google apod).
Prip. najlepsie je asi najst product ID na tom konkretnom PC (mozno su na to tooly, hladaj googlom) a vyrobit si nove CD.
Ale odporucam zohnat si hockde akekolvek original CD, piratskym .iso by som neveril ze jake viry su tam uz integrovane (!).

Je tam napsáno Windows XP Professional OEM (po SN následuje nějaký kód x11-45391).
Určitě se na to mrknu. Možná je i problém v tom, že dnešní instalačky jsou se SP2 a SP3, tohle je trochu starší PC, instalačka dle mě bude se SP1 nebo vůbec. Ale nevím jaký to má vliv, jen píšu pro úplnost.
Ad. pochybné zdroje: snažil jsem se hledat co jsou přímo jen OEM bez klíčů (na pochybných zdrojích se dají najít i takové), jen ve virtuálu a čistě jsem jen zkoušel, jestli sedí kombinace sn + médium)

Nove instalacky by mali vediet aj stare cisla. Neoveroval som to ale. Hlavne to musi byt OEM CD. To aj vidis na obrazku stitku, ked chce po tebe instalator kluc tak tam mas aj obrazok stitku, ked to tam kresli nejaky VLC stitok tak nemas OEM CD ale corporate CD...
Mi nehovor ze v celej firme mate problem najst jedno CD XP Pro OEM (???) To kolko tam mate PC?

Díky moc panu MM.. za radu ;-)
Po chvíli hledání se mi podařilo najít normální (čti no warez edition ani žádné corporate) instalační CD Windows XP Pro OEM, bylo nutno změnit PID na starší (pro české oem xp pro existují dva různé) + jsem zjitil že jsem měl špatně opsaný licenční klíč (sypu si popel na hlavu).
Instalace korektní, pomocí nLite jsem rovnou přidal SATA/RAID ovladače a bez problémů nainstaloval - děkuji za rady a nakopnutí vhodným směrem.
Kdybychom se náhodou někdy fyzicky střetli, máte u mě určitě :beer:
Ještě jednou díky moc!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru