Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drenáž okolo základů

Když tady tak pročítám diskuse o drenážích zajímalo by mě jestli je lepší zasypat drenáž štěrkem a na horu zem, nebo štěrkem a nahoru třeba jen kačírek? Základ mám z kamene.Jde mi o to jak by to mělo vypadat i z hlediska ukončení nad zemí i eventuelně estetiky a odvětrání.
Díky za radu.

Předmět Autor Datum
je modní dávat drenáž okolo základů, ale v 80% zbytečné a nic neřešící. Dokonce mě tazatel dotazoval…
milan.cukrar 26.09.2011 18:29
milan.cukrar
Je pravda,že mám i obavu se do toho pustit, ale voda je místy i půl metru pod povrchem a to jsme na…
paspap 30.09.2011 17:17
paspap
Nebylo by tedy vhodnější na pár místech okolo baráku vykopat díru, kam by se voda stahovala a tu odč…
Jack 30.09.2011 20:34
Jack
paspap, to je právě ten problém, páč spoustu stavebníku má doma mokro a domnívají se, že když barák…
milan.cukrar 02.10.2011 20:31
milan.cukrar
Pane Cukrar.Myslim ze nemate zcela pravdu.Samozrejme je treba mit vodorovnou izolaci zdiva tkzv. pod…
Nemate zcela pravdu 13.08.2012 16:13
Nemate zcela pravdu
pane "Nemate zcela pravdu"§ souhlasím s Vámi, přesněji jen v některých pasážích. V detailech se může…
milan.cukrar 13.08.2012 17:05
milan.cukrar
Samozrejme ze povrchovou destovou vodu odvadim do kanalizace a nenecham ji zbytecne zatekat otevreny…
Nemate zcela pravdu 13.08.2012 18:05
Nemate zcela pravdu
"Nemate zcela pravdu" ale já s Vámi soulasím, pak tedy nevím kde jsme v nesouhlasu.... Každopádně b…
milan.cukrar 13.08.2012 18:08
milan.cukrar
Zjistoval jsem hodne ohledne odvodneni staveb.U starych budov, kostelu casto vykopou okolo zakladu d…
Nemate zcela pravdu 13.08.2012 18:17
Nemate zcela pravdu
A pokud je stavba starsi a ma silne zdi je vhodne udelat uvnitr nad podlahou drazku treba 20X 30cm v…
Nemate zcela pravdu 13.08.2012 18:47
Nemate zcela pravdu
pane "Nemate zcela pravdu" Já netrvám na tom, že mám vždy pravdu. Tak jako vy nemáte zcela pravdu.…
milan.cukrar 13.08.2012 19:08
milan.cukrar
Mluvim o zakladu a ne o stene za kterou jsou mistnosti pane!Mokra zed sily 45cm tepelne izoluje jako…
Nemate zcela pravdu 14.08.2012 05:09
Nemate zcela pravdu
Jest-li mohu přispět svou zkušenosti. Přesně tento problém jsem řešil asi před 10 lety. Vykopal jse…
faaic 13.08.2012 19:39
faaic
faic, je třeba více info o zdi, kterou je třeba sanovat...
milan.cukrar 13.08.2012 21:54
milan.cukrar
Asi jsem se Vas dotknul ale Vase rady pane Radce asi nejsou vzdy spravne!Jeden pise udelal jsem dren…
Nemate zcela pravdu 14.08.2012 15:58
Nemate zcela pravdu
ale opět s Vámi souhlasím, (skoro) já mám taky šachty, ale nemám je okolo domu, ale dále od domu, vo…
milan.cukrar 14.08.2012 21:19
milan.cukrar
Tak to je skvele ze jsme se shodli.Mam dum vpodstate zakopany ve svahu ze trech stran je svah.Na zah…
Nemate zcela pravdu 15.08.2012 18:32
Nemate zcela pravdu
Oprava linku https://picasaweb.google.com/113708786958374836853 /SvahADrenaz#
Nemate zcela pravdu 15.08.2012 18:33
Nemate zcela pravdu
pane "Nemate zcela pravdu" já mám studánky hlubší až 120cm pod úrovní podlahy, ale pod výšku terénu… poslední
milan.cukrar 15.08.2012 19:58
milan.cukrar

je modní dávat drenáž okolo základů, ale v 80% zbytečné a nic neřešící. Dokonce mě tazatel dotazoval, proč mu nevytéká voda z drenáže, když jí tam pouští z hadice.
Jakou vodu chcete odvést drenáží? tu povrchovou?

Mělo by to být tak, aby dešťová voda co nejdříve NA POVRCHU odtekla mimo dosah domu, ne ji pouštět k základům aby se tam hromadila......

Je pravda,že mám i obavu se do toho pustit, ale voda je místy i půl metru pod povrchem a to jsme na kopci.Dům má základ skládaný kámen nebetonovaný tak mám i obavu aby to někde nepovolilo. Je mi jasné že musím kopat po částech, ne najednou.V jedné místnosti máme strašné vlhko až mokro.Podlaha je betonovaná ale jestli je tam izolace nevím, protože to už dělal majitel přede mnou.

Pane Cukrar.Myslim ze nemate zcela pravdu.Samozrejme je treba mit vodorovnou izolaci zdiva tkzv. podrez.Bud puvodni lepenkou nebo dodatecne udelanou.Urcite udelat dobre fungujici ryny a jejich odtok a funkcni kanalizaci.Dobre udelana drenaz okolo zakladu urcite pomuze.Ale spatne udelana naopak vodu neodvadi ale stahuje.Nejlepsi je drenaz z oboustran zakladu jak zevnitr tak zvenku.Musi se okopat zaklad k patce, konci,zakladu a dal uz se Nesmi kopat kolmo dolu ale pod uhlem 45stupnu a mensim a zhruba pul meltru od zakladu teprve polozit vyspadovanou drenaz zhruba 1procento.Na kazdem rohu domu udelat kontrolni sachtu ktera bude jako takova mensi studna kde se bude spodni voda soustredit a uz nebude odtekat pod dum ale drenazi bud do trativodu nebo kanalizace.Vykop MUSI byt Radne vyspadovany jak od domu a zakladu tak i v cele sve delce k vytoku!Polozeni drenazni hadice ktera slouzi jako vzduchovy otvor v nejnizsim miste vyspadovaneho vykopu je jenom prostor aby mohla voda lepe odtekam po zemi!NIkoliv klast drenazku do vysky nad sterk to je knicemu.Druha vec je prilozeni derovane zlute roury na zaklady i nad sebe misto nopovky protoze drenazka ma vice vzduchu a kazdy konec vyvest nahoru kde proudici vzduch v hadici stale vysousi zaklady.Nejlepe na jedne strane odvetravaci kominek s prirozenym tahem nebo vyresit odvetravaci turbinkou sama se vetrem toci a zvysuje tah v potrubi a stale vysusuje zaklad domu.

Samozrejme ze povrchovou destovou vodu odvadim do kanalizace a nenecham ji zbytecne zatekat otevrenym sterkovym opsypem do zakladu.Kdyz mate dobre udelanou drenaz muzete zabetonovat chodnik az k domu a nenechat destovou vodu zatekat k zakladum.Ja resim problem hlavne spodni vody ktera se mi tlaci pod podlahy.Uz jsem odchytl minimalne 2 prameny a drenazi je svadim do kanalicaze a funguje to.Mam udelany podrez a zdivo suche.Spodni vodu chci odvest at mi v zime zbytecne nepromrza tolik od spodu dum.Je jasne ze suchy zaklad tolik nepromrzne.Mam jenom prizemni domek a podlahy jsou tesne nad terenem a podrez je hned kousek pod cistou podlahou a pod nim mokro coz znamena v zime tepelne ztraty.

Zjistoval jsem hodne ohledne odvodneni staveb.U starych budov, kostelu casto vykopou okolo zakladu diru predezdi a cely zaklad nechaji stale vetrat a nahore se udela jenom rost.Vice vzduchu nejlepe proudiciho se rovna suche zaklady.Pokud se objevuje spodni voda odvest dobre udelanou drenazi nebo odcerpavat.Prirozenou vlhkost zeme ktera od spodu prosakuje do zakladu vysouset v uvozovkach pruvanem vzduchu coz je vzduchovou mezerou u starych kamennych staveb nebo prilozenou zlutou derovanou hadici okolo zakladu ve ktere stale proudi vzduch.Povrchovou destovou vodu odvest rynou a kanalizaci a je sucho.
Nesouhlasil jsem s Vami jenom vtom bode ze odsuzujete drenaze a vykopy okolo zakladu a tyto vysouseci metody.
Vodorovna izolace je 100procentni to je pravda ale suchy zaklad vysouseny drenazi a odvodneni je tez dulezity!

A pokud je stavba starsi a ma silne zdi je vhodne udelat uvnitr nad podlahou drazku treba 20X 30cm vysokou predezdit kantkou a v kazdem rohu udelat vetraci otvor do mistnosti.Klidne zomitat a mate tez sucho!Vice vzduchu, vice Vykopu tim vetsi sucho!Nemate zcela pravdu pane Cukrar.Videl jsem domy odvetrane timto zpusobem jak venkovnim vykopem okolo zakladu tak i uvnitr vetraci mrizky a je suchu ejhle bez dodatecne vodorovne izolace!Co na to rikate?A ve vsech tech internetovych diskuzich kde jednoznacne a jednostrane prosazujete ty vase idoly mam sto chuti napsat tohle!Plantate tem lidem hlavu!Kazdy pripad vlhkosti je individualni od toho jake je podlozi a zdroj vlhkosti

pane "Nemate zcela pravdu"

Já netrvám na tom, že mám vždy pravdu. Tak jako vy nemáte zcela pravdu. Takový je život a názor...
Já taky viděl podobné domy, ale nikdy nebyly zdi suché. jen na povrchu oschlé. Páč kdyby toto fungovalo na 100% tak dávno firmy na sanaci mokrého zdiva ztroskotali.
Nejvíce suchý vzduch je v zimě a vybyste nechal proudit mrazivý a studený vzduch aby opchalzoval stěny?

Jaká idoly prosazuji?
"kde jednoznacne a jednostrane prosazujete ty vase idoly mam sto chuti napsat tohle"

Přeji hezký večr..

Mluvim o zakladu a ne o stene za kterou jsou mistnosti pane!Mokra zed sily 45cm tepelne izoluje jako 15cm sucha zed.To same se zakladem ten stejne do hloubky 80cm promrza at je v zemi nebo ne no a kdyz je v mokre hline tak je jeste studenejsi.Kdyz se tam necha proudit vzduch i v zime studeny ale zaklad je vicemene suchy tak je to lepsi nez ho nechat zasypany ale mokry.Vlastni zkusenost!Zaklad se oddeluje zboku od hliny aby co prirozena vlhkost zeme nevstupovala do zakladu a pak zdiva.Coz je jasne snad kazdemu ale jenom Vy to zpochybnujete.Proc to pan zevnitr susi vetrakem?Rychleji to oschne a to same plati zvenku o zakladech.Neni to logicke?

Jest-li mohu přispět svou zkušenosti.

Přesně tento problém jsem řešil asi před 10 lety. Vykopal jsem rýhu kolem celého domu, vložil dvě drenážní roury prům. 100, vyspádované, na nejnižším místě jsem předpokládal, že bude "nasávat" vzduch a na opačném konci drenážek jsem vyvedl nad terén do výšky asi 2,5 m. Drenážky jsem uložil do štěrkového lože, následně jsem vše zasypal zeminou a udusal a na ni pak klasicky položil zámkovou dlažbu. Svislou izolaci jsem nedával (nopovku), neboť to nebylo možné (velmi nerovný povrch základu). Po těch letech nyní mohu klidně prohlásit, že to byla práce z větší části zbytečná. Sice se přítok vody do sklepa zmírnil, ale o nějakém suchém prostředí nemůže být ani řeč. Tak že teď uvažuji, jak se té vlhkosti zbavit.
Musím souhlasit, že pouhá drenáž problém nevyřeší. Jak uvádí p. Cukrář, určitě by pomohla hydroizolace, ale když se řekne "A", tak je třeba říct i "B", jak tuto dodatečnou hydroizolaci prakticky provést. V mnoha případech to ani možné nebude.
Já jsem teď udělal další opatření a sice snažím se dešťovou vodu odvádět od RD jak to jen jde. Se spodní vodou se u starých budov většinou nedá bohužel nic dělat. A hlavně větrám jak o život :-). Ventilátor jede prakticky bez přerušení a po týdnu provozu se objevují suchá místa. Nedělám si ale žádné naděje. Pořádně ještě nezapršelo, tak že uvidíme.

Tak že každá rada je drahá. Pokud se jedná o spodní vodu, tak drenáž moc nepomůže (moje zkušenost). Dešťovku odvádět od domu jak to jen jde. Každopádně držím palec, neboť tak odizolovat, aby byl sklep suchý …. ? No nevím, nevím.

Přikádám obrázek, jak jsem řešil problém. Na obrázku je rovněž zakreslaná svislá izolace, ale tu jsem tam nakonec nemohl dát.

Dopl. Pohledejte někde, k čemu sloužily tzv. anglické dvorky. Ty tento problém řešily celkem dobře, ale to je zase o něčem jiném.

Asi jsem se Vas dotknul ale Vase rady pane Radce asi nejsou vzdy spravne!Jeden pise udelal jsem drenaz a nic netece je knicemu!Samozrejme kdyz udelate drenaz kde nevzlina spodni voda "bazina" skratka drenaz na suchem terenu, podlozi NEMA CENU!Ja mam drenaz ze ktere mi STALE odteka voda ze sachet ktere jsou cely rok plne vody.A kdyz dele prsi tak se spodni voda jeste vice zvedne a lezla mi pod dum do zakladu atd.Znovu tedy mam udelane sachty okolo domu do hloubky max 1m kde neustale stoji voda.Prepad je odvaden drenazi do kanalizace.A funguje to!Drenazkou mi odteka prebytecna voda.Kvuli spadovosti jsem nemohl jit tak hluboko abych mohl vsechnu vodu odvest ale jsem asi 30-40cm pod zakladem kde se ta voda drzi a odteka mi pryc znovu pisu FUNKCNI DRENAZI!Samozrejme ze toto nezaruci suchy dum ale pri dlouhych destich uz mi to nebude promacet zaklady domu.Zdi mam suche protoze je vodorovna izolace a jsem spokojen.Nebo kdyz je moc spodni vody a neni mozna drenaz udelaji se vykopy ze kterych se neustale spodni voda odcerpava do kanalizace ponornym cerpadlem a je to vyreseno.Uvazuji otom kdyz udelam v miste kde je nejvice spodni vody jeste hlubsi vykop tak to pak muzu odcerpavat.

ale opět s Vámi souhlasím, (skoro) já mám taky šachty, ale nemám je okolo domu, ale dále od domu, vodu ze šachty neodvádím drenížkou, ale kanalizační trubkou, proč by mě měla voda pomalu utíkat po cestě od šachet do kanalizace a podmačovat podloží..?

Opět souhlasím "Samozrejme ze toto nezaruci suchy dum ale pri dlouhych destich uz mi to nebude promacet zaklady domu" ale vodu nenechám vsáknout do podloží, ale na povrchu odvedu pryč..
na závěr, domnívám se, že máte stejný názor na drenáže, jen to každý sdělujeme jinak...

Tak to je skvele ze jsme se shodli.Mam dum vpodstate zakopany ve svahu ze trech stran je svah.Na zahradu chodim z pudy a uroven zahrady je kousek pod hrebenem.To znamene ze ztoho svahu se mi vali celkem dost spodni vody.Pane Cukrar ja vim ze mate sachticky a vykopete na zahrade 30cm a hned se vam dira naplni vodou cetl jsem to.Akorat nevim jak mam vyresit kdyz bych udelal hlubsi vykop abych spodni vodu chytal do vetsi "studny" a chtel bych to odcerpavat jak to udelat v zime aby cerpadlo nezamrzlo?Nebude to tak hluboko jak studna.Vim ze spodni voda ma stalou teplotu ale prece budu to mit max metr pod povrchem.Tak hluboko jsem nemohl udelat drenaz nevyslo by me to spadove.A aby jste nerkli ze jenom kecam zde se muzete podivat na foto https://picasaweb.google.com/113708786958374836853 /SvahADrenaz#.Je celkem sucho a voda mi tam stale stoji a pri desti to pude hodne nahoru.Nevim jak to mam vyresit at se da ta voda celorocne odcerpavat.

pane "Nemate zcela pravdu"
já mám studánky hlubší až 120cm pod úrovní podlahy, ale pod výšku terénu za zdí je 230cm.
Nevím co je hlubší výkop a větší studny. Jakmile se dostanete pod 1,4 metry, a nejste ve špatném, klinmatickém pásmu, tak se nemusíte bát zamrznutí.

Vůbec jsem nechtěl nikdy naznačit, že kecáte... to nemám vůbec v povaze..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru