Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Drivery pro SCSI řadič - kde vzít a nekrást?

Zdravím, dostal jsem se k SCSI řadiči do ISA slotu Compaq CNT75MXZ33 (chip Symbios Logic 53C875J), číslo dílu 199633-001. Chci ho provozovat na desce AsRock 939S56-M pod Win7. Wokna ale desku neznají a driver jsem v celém širém internetu nikde nenašel (občas nějaké podvodné stránky nabízejí driver přímo pro konkrétní desku, ale při stahování se z toho vždy vyklube DriverDetectiv - už jsem na něj hodně alergický!). Při pátráni po Compaqu jsem se dostal na stránky HP, ale tam je to jako u všech velkých firem - odkazy se točí dokola jako pes za vlastním ocasem a smysluplná informace či mailový kontakt se tam nikde nevyskytuje (jen reklamy: kupujte, kupujte, kupujte!). Poradí mi někdo, kde by se to dalo nalézt? Děkuji.

Předmět Autor Datum
support-drivers.html 2. Search using the product's SKU number if it is available to you Examples:…
Alfonz.SPO 30.03.2011 21:11
Alfonz.SPO
:-) Tak na téhle stránce HP jsem byl už několikrát a vždycky to pokračuje do ztracena a dalším koleč…
lw 30.03.2011 21:24
lw
Je to hodne naslepo, ale zkusit se ma vsechno http://www.bravofiles.com/driver-Compaq-Integrated -32…
Alfonz.SPO 30.03.2011 22:05
Alfonz.SPO
Díky za tip, tady jsem ještě nebyl. Vyzkouším, dám vědět.
lw 31.03.2011 09:41
lw
Ta doska nema ISA slot. Kam si to teda akoze strcil? P.S. tie 2 biele konektory su PCI (a ten tvoj r…
MM.. 30.03.2011 21:13
MM..
Už zalézám pod zem, ano, správně, jsou to PCI sloty. Pardon.
lw 30.03.2011 21:25
lw
Ked idem sem Downloads.aspx a tam si naklikam "Storage" a potom Legacy products - SCSI ICs - LSI53C8…
MM.. 30.03.2011 21:23
MM..
Tak na téhle stránce už jsem byl, ale našel tam pouze manuál, jak kartu založit do počítače a jak pr…
lw 30.03.2011 21:51
lw
Ked tam je vykricnik tak Windows to zariadenie pozna, ale zariadenie nefunguje. Jaka je u toho chyba…
MM.. 30.03.2011 22:57
MM..
na použitie radičov compaq s LSI čipmi na iných ako OEM motherboardoch pre compaq môže dotyčný rovno…
audax 31.03.2011 08:58
audax
S tím druhým PCI slotem si nejsem tak jistý, fyzicky ho zakrývá videokarta (X1950 v PCIE slotu) a na…
lw 31.03.2011 10:10
lw
slot pro videokartu a první PCI jaksi společný - to je uplna kravina. PCI nemoze nic zdielat s PCI…
MM.. 31.03.2011 18:16
MM..
Driver si nenasiel z jednoducheho dovodu. Drivery totiz boli k tomuto v starsich systemoch priamo v…
KiloViktor 30.03.2011 22:36
KiloViktor
SCSI chci pro pokusné účely - občas se mi nějaké zařízení (disk,...) dostane do ruky a zatím to nemá…
lw 31.03.2011 10:06
lw
To uz bude asi taka uchylka, silou mocou urobit vec funkcnu. Ja mam v PC radic scsi (Adaptec) uz asi…
KiloViktor 31.03.2011 17:30
KiloViktor
Jsou věci mezi nebem a zemí...Bývají to antény a rádiové vlny. V tomto případě se asi projevil tlak… poslední
lw 31.03.2011 19:53
lw

:-) Tak na téhle stránce HP jsem byl už několikrát a vždycky to pokračuje do ztracena a dalším kolečkem...
Ještě je tu číslo 003654-002 (s označením SKU jsem nic nenašel). A pro úplnost je tu ještě 88034, Diag. No. 003655 a *P05800K9EG2258* . Víc už tu toho není.
Ale pod těmi čísly, co jsem našel původně, se na netu dá najít dost odkazů na tuto kartu (všichni mi to ale chtějí pouze prodat).

Ked idem sem
Downloads.aspx
a tam si naklikam "Storage" a potom
Legacy products - SCSI ICs - LSI53C875E
tak v sekcii downloads je ze do WinXP staci ASPI balik. Ale ten uz v novsich Win (aj v XP SPneco) je, takze ho musi poznat aj Win7.
Jak sa prejavuje to "Wokna desku neznaji"? Mas nezname zariadenie v spravci zariadeni? Jake zariadenie?

Tak na téhle stránce už jsem byl, ale našel tam pouze manuál, jak kartu založit do počítače a jak propojit kabely na periferie. Já jsem totiž zvolil tu 53C875J, jak je napsáno na čipu a ne tu na konci E. Tak jsem si to teď stáhnul, ale pokračování v tuto dobu až zítra.
Wokna desku neznají = (v podání Win7) ve Správci je to Další zařízení a pod tím Řadič SCSI se žlutým vykřičníkem (místo dosavadních žlutých otazníků, ovladače nejsou nainstalovány). Pokud to pozná, k čemu to je, zařadí to do složky Řadiče paměťových zařízení. Mám tu ještě Adaptec AHA-2940W, ke kterému jsem ovladače našel, ale po instalaci to píše cosi, že zařízení nelze zapnout. Takže už je ve správné kolonce, ale zase se žlutým vykřičníkem. A veškeré pokusy o update ovladače končí hlášením, že vhodný ovladač je již nainstalován...

na použitie radičov compaq s LSI čipmi na iných ako OEM motherboardoch pre compaq môže dotyčný rovno zabudnúť,to sú najvyberavejšie radiče aké existujú na asrock doske sú prakticky nepoužitelné,radič vyžaduje integrovanú podporu v NMR/ESCD biose dosky alebo odizolovanie niektorých pinov radiča /návody existujú na internete/aby bol radič použitelný aj na iných ako OEM compaq zákl.doskách,ovládače sú integrované priamo vo windows už od verzie win2000,za normálnych okolností nieje potrebná žiadna extra inštalácia,pokial sú k dispozícii novšie,treba ich inštalovať z diskety,z iného média niesu ovládače akceptované ako inštalovatelné,utilitu na vytvorenie inštalačnej diskety obsahuje balík inštalačiek sscsi ovládačov obvykle štandartne priamo v inštalačnom balíku,alebo je prítomná na inštalačnom cd dodávanom k compaq pc,prípadne na stránkach výrobcu.....

slot pro videokartu a první PCI jaksi společný

- to je uplna kravina. PCI nemoze nic zdielat s PCI express ani s AGP.

Nema to aj onboard grafiku? Aby si to proste v tom druhom slote len skusil.

Ked to nepojde tak je to vadne. Alebo mas v BIOSe vypnute spustanie OPROM pocas POST, alebo je BIOS tej dosky chybny. Alebo ta karta. Ked to nefunguje tak zabudni na to.

Driver si nenasiel z jednoducheho dovodu. Drivery totiz boli k tomuto v starsich systemoch priamo v systeme tzv.genericke. Dokonca jeho obsluha sa citala ako prva, este pre ATA zariadeniami. Jedine kde boli potrebne drivery od vyrobcu na scsi radice boli NT systemy v 3.51, alebo Win95/98. Inak ten radic ma vlastny BIOS, nemas tam nieco vypnute?

Co chces prosimta pripajat na to scsi?

SCSI chci pro pokusné účely - občas se mi nějaké zařízení (disk,...) dostane do ruky a zatím to nemám na čem vyzkoušet. Tak si chci dát řadič do mašiny, abych získal i SCSI port. Potud tedy, nač to chci.
Řadiče mám dva, jak jsem se již zmiňoval výše - tento Compaq a pak Adaptec AHA-2940W. Adaptec má na sobě BIOS, který mi nabízí spustit nastavení karty i připojených zařízení během bootu (to funguje). Compaq nemá nic (ani vhodnou paměť ROM na desce nevidím), ten se načte pouze jako Neznámé zařízení (tedy v "7" jako Další zařízení). Proto se už začínám domnívat, že ten Compaq skutečně vyžaduje pouze počítač Compaq a další podpora je zašitá někde dál v bedně (BIOS na MB?). Nemám značkové stroje rád, jsou vhodné pro trubku uživatele, který ho dostane komplet nainstalovaný a pak na tom pouze uživatelsky pracuje. Ale jakékoliv technické změny jsou neřešitelné, nakonec celý přiložený návod se obvykle skládá z telefonu na technickou podporu a adresy značkové opravny, nikde jinde s tím nejde nic udělat a všechno je speciální. Podrobný návod k boardu veškerý žádný.
Také jsem se domníval, že v dnešní době si Win7 s takovými kartami poradí, ale jak je vidět, tak ne. Pro ten Adaptec jsem nalezl drivery (název něco jako AIC78U2, obsahuje *.inf a *.sys soubory a AHA-2940W má v seznamu podporovaných zařízení), ale po jejich použití se pouze přesunul z Dalších zařízení do Řadiče paměťových zařízení, ale stejně nepracuje (žlutý vykřičník). Veškeré pokusy o aktualizaci praví, že ovladač je aktuální...

To uz bude asi taka uchylka, silou mocou urobit vec funkcnu. Ja mam v PC radic scsi (Adaptec) uz asi 12 rokov. Tiez som sa sam so sebou dohodol, ze si ho necham na pokusne ucely, ale uz takych dobrych 6 rokov som tam nic nezapojil. Akurat mam dobry pocit, ze ho mam.

Jsou věci mezi nebem a zemí...Bývají to antény a rádiové vlny.
V tomto případě se asi projevil tlak vzduchu, vlhkost, skvrny na slunci...
Bez mého přičinění, po výměně desky Compaq opět za desku Adaptec se řadič rozběhl, otestoval jsem si kořistní SCSI disk, jak jsem měl v úmyslu a naprosto nevím, proč to teď pracuje. Včera ani po restartu se chybný stav nezměnil. Asi v tom hraje roli i datum... Jako technika mě takovýto vývoj situace vždy dost umrtví, ale je nutné počítat i s takovou eventualitou. Velice děkuji všem, kteří se snažili mi pomoci radou, nakonec se to vyřešilo samo (jen nevím proč!!).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru