Avatar uživatele
david22

Dvoujádrový procesor. Chci se zeptat, jestli platí, že 2 jádrový procesor s danou frekvencí má přesně dvojnásobný výkon?

Vlastním procesor Pentium®, Dual-Core E5200, 2.50GHz. Znamená to tedy, že jeho výkon bude ekvivalentní procesoru s taktem 5 GHz ?
Nebo to bude o něco níž než dvojnásobek, třeba jen 4,8 GHz?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4435 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Nejsem ajťák a mám k němu daleko. Ale takto se to posuzovat nedá.
Záleží na tom co děláš a jak je aplikace přispůsobená pro vícejádrový procesor. Někdy ano někdy ne. Pokud chceš vymáčknout z vícejádrového procesoru všechno co umí, musí být taktéž program pro vícejádrový procesor napsán. Že by to byl dvojnásobek se ale říci nedá. Záleží jak program podělí obě jádra. Jeden zatíží víc druhý méně na př.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
honza19hk

ano jedno jádro má přibližně 2.5GHz.je to zaokrouhelné ale celkem to bude mít těch 5.

Já mám 4 jádro a má celkem 12GHz děleno 4jádry je 3GHz ne jednom jádru.

Vždycky je ta frekvence udávaná na jedno jádro.Jelikož existují pořád jednojádrové procesory tak při použití jiných údajů pro vícejádrové a pro jednojádrové by se to pletlo.Takže pokud máš 2.5GHz tak si to vynásobíš počtem jader v tvém případě 2 a je to těch 5GHz.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Dvojnásobek výkonu 2jádrového procesoru oproti 1jádrovému není automatický. To znamená, že 2 jádra procesoru neznamenají nutně dvojnásobný výkon oproti jednojádrovému procesoru.

Výkon procesoru totiž nezávisí pouze na počtu jader a jejich frekvenci, ale také na struktuře procesoru, rychlostech cache, účinnosti řízení paralelismu a mnoha dalších faktorech.

Je také důležité si uvědomit, že ne všechny aplikace a systémy jsou navrženy tak, aby plně využívaly vícejádrové procesory. Některé aplikace jsou jednovláknové a nejsou schopny rozdělit svou práci mezi více jader.

Dopad tohoto efektu se velmi liší v závislosti na vašem konkrétním použití. Některé úlohy, jako je například video enkodování nebo renderování 3D modelů, mohou velmi efektivně využívat všechna jádra procesoru. Na druhé straně, pokud hrajete hry, mnoho her je stále navrženo převážně pro jedno vlákno a nemusí tedy využít plný potenciál vícejádrového procesoru.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet