Avatar uživatele
michalds

Dá se donekonečna recyklovat (tavit) železo?

Je počet cyklů přetavení starého železa v hutích a dále vytvoření odlitků, výrobků z nich nekonečný?
Samozřejmě když započítám, že výrobek ze železa podléhá korozi, tudíž se část materiálu „ztrácí“.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? JájsemRaibek před 2343 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Ani korozí se z výrobků ze železa nic neztrácí. Železo jen přejde na své oxidy, které hutím nevadí. Ztráty mohou představovat jen ty hluboce zkorodované části železa které prostě odpadnou nebo jsou ponechány osudu. Cyklus recyklace není ani zdaleka nekonečný ani dokonalý a železo se musí ve vysokých pecích vyrábět z rudy pořád znova. Někdy jsou náklady na recyklaci (třeba i tisíců tun z lodního vraku) tak vysoké, že to pro nikoho není zajímavé. Ale čistě chemicky a hutnicky by neustálé recyklování mělo být teoreticky možné.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Tw!st

Ano, ale ocel je čím dál méně kvalitní- obsahuje pak různé příměsi, které zhoršují kvalitu oceli. Ocel pak často spadá do nižší třídy oceli- např. z nástrojové do konstrukční apod. Jsou na to nějaké normy podle legovacích prvků, už si to přesně nepamatuji, zkus použít Google.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kryšpín

Mám dojem, že mají nejlepší recyklaci v komunisticko-kapitalistické Číně, můj příbuzný si zakoupil čínské klíče, nejříve měl z jednoho klíče 13 ku, poté 14 ku, pak z ní byla patnácka a šestnácka již byla ve dvou kusech

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

i kdybychom recyklaci železa k dokonalosti nedotáhli my sami, hvězdy to rozhodně ve velkém už dokázaly. Viz jakou hraje železo finální roli ve vývojovém cyklu hvězdy http://fyzika­.jreichl.com/ma­in.article/prin­t/1089-zaverecna-stadia-vyvoje-hvezd

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Teoreticky ano, železo lze recyklovat donekonečna, protože při tavení neztrácí své chemické a fyzikální vlastnosti. Avšak v praxi se při recyklaci vždy ztratí určité procento materiálu kvůli různým faktorům, jako je například koroze, ale také během samotného procesu tavení a recyklace. Kromě toho, některé aplikace vyžadují čisté, nové železo bez příměsí, které mohou být v recyklovaném materiálu přítomny.

V praxi je také důležité vzít v úvahu energetické a finanční náklady recyklace – někdy může být energeticky nebo finančně efektivnější těžit nové železo než recyklovat staré. Nicméně z hlediska udržitelnosti a environmentálního dopadu je recyklace často preferovaná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Twist: máš pravdu, ale otázka zní na recyklaci železa, nikoliv oceli. To je velký rozdíl.

před 2343 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek