Avatar uživatele
zjentek

Dá se nějak zjednodušeně vysvětlit, proč kvalitní uzené má škodit víc než třeba jablko?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2699 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Je rozdíl mezi domácím uzeným a průmyslově vyráběným. Ten tradiční postup zanechává v mase karcinogenní látky z kouře, případně se používá škodlivá rychlosůl (dusitan sodný) k dosažení krásného probarvení masa.
Způsob průmyslového uzení, uplatňovaný v současné době, je odlišný. To má na rozdíl od domácích udíren za účel výrobky pouze vybarvit, ochutit a aromatizovat. Na maso se aplikuje tzv. tekutý udírenský kouř, doba skutečného uzení je pak příliš krátká. Výhoda tohoto uzení spočívá v tom, že takto upravené maso neobsahuje karcinogeny, které při běžném uzení v kouři vznikají. Nevýhodou je odlišná chuť.
Po zrušení závazných norem na výrobu potravin počátkem 90. let 20. století začali mnozí výrobci za účelem zlevnění masa či většího zisku do uzeného masa injekčně vpravovat vodu s polyfosfáty, zvýrazňovači chuti a dalšími éčky. Některá uzená masa obsahují pouze 70% masa (resp. masné části). Dalším způsobem šizení uzeného masa je jeho nastavování práškem ze sušené krve.
(wiki)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

10 důvodů, proč jíst jablka

Minerály – jablko obsahuje více než 30 minerálních látek, například vápník, fosfor, železo či hořčík, které jsou nezbytné pro stavbu kostí.
Enzymy – ovlivňují činnost zažívacího ústrojí, působí příznivě při zažívání, žaludečních a střevních potížích. Normalizují střevní mikroflóru, pomáhají trávení, šetří slinivku břišní obsahem látek podobných inzulinu.
Fruktóza – sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji, a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní. Po jablkách neztloustnete, i když se zdají velmi sladká.
Pektin – v žádném jiném plodu není obsažen v takovém množství. Rozpustná vláknina (pektin) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla, a předchází tak vzniku rakoviny.
Vitaminy – jablko obsahuje provitamin A, vitaminy B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, vitamin C, vitamin E a další.
Flavonidy – pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob.
Vláknina – zlepšuje činnost střev, částečně pomáhá snižovat cholesterol a působí blahodárně na odvodnění organismu. Je obsažena hlavně ve slupce, proto jablka zbytečně neloupejte. Jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny.
Voda – každé jablko obsahuje až 85 % vody.
Antioxidanty – jablka jsou zdrojem pozitivně působících antioxidantů, obsahují velmi málo tuku (0,4 g na 100 g) a jsou bez cholesterolu.
Energetická hodnota na 100 g se pohybuje mezi 50 – 200 kJ (podle typu jablka).

==============
To jsou klobása a uzené maso až tak škodlivé, že mám obětovat chuť pořádné zelňačky? Jednou za rok?

Já jsem se tak rozhodnul svobodně. Jenže to jsem nejprve věděl, že když sním například 100 g uzené klobásy, přijmu tolik rakovinotvorných látek, jako kdybych vykouřil najednou 60 cigaret! Proč bych dělal jedením totéž, co jiní dělají kouřením – pěstoval si rakovinu?

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… jak chceš vysvětlit nepochopitelné, a ještě k tomu zjednodušeně – dovedeš si představit krásné, voňavé uzený v porovnání s otlučeným jabkem > to je holt marketink …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

"Jsou i potraviny, které byste vůbec nedoporučil?

Asi největší lidský vynález, jak se co nejvíce poškodit prostřednictvím jídla, jsou uzeniny. Kombinuje se v nich několik škodlivých faktorů. Obsahují přebytek soli, jde o maso a navíc maso uzené, takže se v něm vytvářejí karcinogenní látky. Setkávám se s tím, že mnozí naši klienti říkají: „Já jím pouze libovou šunku." To je sice hezké, ale šunka je pořád uzenina"

„Někdo je odolnější, někdo méně. Uzeniny samozřejmě vůbec nedoporučujeme ke konzumaci. Je rozdíl, jestli je jíte denně, anebo jednou za týden.“

„Ve výživě je velmi důležité dobré zásobení zeleninou a ovocem – celkem 400 až 800 gramů denně.“
http://prazsky­.denik.cz/zpra­vy_region/lekar-ktery-ji-maso-kouri-a-pije-alkohol-v-otazce-zdrave-vyzivy-moc-neporadi-20160406.html

Jablka:
„Mají blahodárné účinky na:
celou trávicí soustavu
nervový systém (snížují nervozitu)
nespavost
činnost mozku
metabolismus“
https://ovoce-a-zelenina.zdra­ve.cz/jablka-vite-jak-jsou-zdrava/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Mc Merkurion

Kepler … jestli mluvim vo uzeným, mám na mysli uzený – a ne ty náhražky co prodávaj v krámu a marketech …

před 2698 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jistě, ale většina lidí udírnu nemá a tak baští to „uzené“ ze superhyper. Pro jistotu jsem uvedl obojí.

před 2698 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… těm bych doporučil návštěvu nějakého malého řeznictví (v okolí jich osobně znám několik) a velmi často je to uzené uzeným …

před 2698 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek