Avatar uživatele
bolak

Dá se někde sehnat podrobnej seznam zvířat, který se mezi sebou můžou křížit a u kterých to nejde?

Jako třeba levhart, tygr, rys, puma atd. A kde by bylo rozděleno na ty který se můžou křížit, který se nemůžou křížit vůbec a který se můžou křížit, ale narodí se jim mládě který nebude schopno mít v dospělosti mláďata.

A jaký sou vůbec důvody, proč se tyhlety mezidruhový kříženci nemůžou dál replikovat? Je chyba v samici nebo samec střílí slepejma? A co třeba kočka domácí a levhart, jak by dopadli? Klapalo by jim to?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, anonym, anonym před 4236 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Seznam asi nikde viset nebude. Mezidruhové křížení se praktikuje z důvodů záchrany určitého druhu (raroh x sokol) nebo kvůli „rozřědění“ genofondu u druhů velmi zatížených příbuzenskou plemenitbou. Často se tak děje pro zvýšení užitkovosti (př.mula,mezek nebo křížení domácích plemen prasete s divočákem) a v neposlední řadě z důvodů laboratorních pokusů v genetice ap. Někdy dochází i v přírodě ke spontánnímu mezidruhovému křížení zpravidla z nedostatku vhodných partnerů svého druhu (naše vymírající druhy raků a invazivní druh amerického raka). Kočkovité šelmy se dělí na velké kočky a malé a křížení je možné jen mezi těmito a to ještě v omezené míře: lev x tygr= tigroid (ti se ovšem v přírodě setkat nemohou) a kočka domácí s kočkou rybářskou,jagu­arundi ap. Ne vždy je toto konání člověka korunováno úspěchem,jako např. naše křížení karpatského vlka s německým ovčákem pro vojenské účely,čímž byl vyšlechtěn československý vlčák,který nepodědil to nejlepší z každého předka a jeho praktické využití je poměrně problematické. To,že každý jedinec takto vzniklý je vždy neplodný,patří mezi mýty,protože se vyskytují i vyjímky. Malá mulička,která se narodila ponici a oslíkovi sice ne pravidelně,ale občas porodila hříbátko. Další mezidruhoví kříženci (výše jmenovaní) v přírodě se běžně reprodukují. Tímto odpovídám na závěr tvojí otázky: ani samec ani samice nejsou vždy neplodní a kočka domácí (malá kočkovitá šelma) s levhardem (velká kočkovitá šelma)-nelze.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Tak kočkovité šelmy lze snad křížit všechny, ale u některých hůře. Jenom bych nechtěla být na místě té kočky domácí, která by v sobě nosila kus levharta.
Doplňuji:
http://www.national-geographic.cz/de­tail/zvireci-hybridi-jsou-vetsinou-dilem-cloveka-umi-je-ale-i-priroda-26253/

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Děda Louda

Nad tím vědecký svět bádá už hodně dlouho. Nehledím-li na bájné antické kreatury, vím jen o jednom úspěšném pokusu. To tehdy genetici zkřížili komáry a mouchy a tak vznikli komouši. Výsledek ovšem přinesl zcela negativní zkušenost, jejíž důsledky nese celé lidstvo dodnes.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Podrobný seznam stále zůstává na tobě.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Velké kočkovité šelmy jsou tygr, lev, jaguár a levhart a malé kočkovité šelmy jsou všechny ty ostatní. Nelze zkřížit ani třeba tygra s pumou nebo lva s gepardem.

před 4236 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Protože puma se řadí mezi malé kočky.

před 4236 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Ale stejně si nedovedu představit například zkřížení pumy nebo geparda s kočkou domácí. I když u menších plemen se něco takového již zkoušelo, viz „můj“ odkaz v odpovědi.

před 4235 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek