Avatar uživatele
kulasluníčko

Dá se odposlouchávat i vypnutý telefon?

Dá se odposlouchávat i vypnutý telefon? I starý tlačítkový? (nemyslím institucí jako policie atp.), co můžu udělat, abych to odstranila? Samozřejmě nemám na mysli jenom odposlech samotných hovorů, ale celkově, vše v okolí telefonu. Svou elektroniku jsem nikomu nepůjčovala.

Zajímavá 0 před 2144 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Pokud do něj někdo nepropašoval štěnici, tak ne. Sledovat napětí na mikrofonu na dálku mimo laboratorní prostředí (Emefej) je utopie. I v laboratoři s minimem dalšího rušení by to byl docela problém.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

U většiny telefonů jeho „vypnutí“ je jen uvedení do stavu snížené spotřeby. Část obvodů stále funguje a jsou způsoby, jak telefon dálkově ovládat. Jediná fungující obrana je vyjmout baterii. U nejnovějších telefonů není možné ani to, přístroj je nerozebiratelný a baterie pevně namontovaná.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kryšpín

Všechno jde, starý servisman který pamatuje budování komunismu pravil, – v dnešní době by si ST bácí chrochtali blahem při sledovačkách

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Ne. Pokud má telefon vypnutý vysílač, neexistuje žádný způsob, jak se bezdrátově připojit k mikrofonu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Ano, v mikrofonu klasického telefonu se generuje napětí pohybem membrány a je jedno, zda je přístroj vypnutý či nikoliv. Citlivým přijímačem lze signál mikrofonu odposlouchávat.

Hlada > s mikrofonem jsem asi přestřelil, ale s reproduktorem to lze. Ověřeno praktickým pokusem v domácích podmínkách. Okolo repráku jsem uděla smyčku Cu vodiče, její konce do Avometu (rozsah do 3 mA). Začal jsem na nezapojený reprák hulákat. Ručička začala lítat jako splašená. Přijímal jsem bezdrátově signál, nebo nepřijímal?

Upravil/a: Emefej

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orwell

Telefony „dědečkové“ by to bez úpravy neumožňovaly, ale u modernějších bych si nebyl jistý. Vlastnil jsem v minulosti přístroj Phone Mate 4350 (zakoupený min. před 20 roky) a ten to umožňoval. Pokud jsem měl dálkové ovládání (s dvoutónovou volbou) u sebe a byl mimo bydliště, mohl jsem z libovolného telefonu aktivovat odposlech okolí zmíněného přístroje. Jestli na to měl vestavěný nějaký speciální mikrofon nevím, ale šlo to. Přišel s tím jeden můj kolega, já jsem o tom ani nevěděl. Těch funkcí měl spoustu, nedokázal jsem si je ani zapamatovat, natož je využívat.
Z pohledu současné techniky to byl telefon (se záznamníkem na kazetu s mag. páskou) – žádný génius. Dnes jsou v tomto už mnohem dál a kdo nevěří, nechť si přečte např. článek v časopisu Sdělovací technika 6/2018, str. 31–32 (Ne)bezpečnost Internetu věcí, od Ivana Svobody, poradce pro kybernetickou bezpečnost společnosti ANECT. Soudnému člověku musí naskočit husí kůže z toho, co se na nás řítí a co nám všechno hrozí. A nic s tím neuděláme! Zanedlouho na nás bude práskat všechno, co kolem sebe máme, i ta lednička ☹

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Ano dá !! Pokud není vyndaná baterie telefon není vypnutý. Jedná se o režim standby! Na tajných jednáních nikdo nesmí mít u sebe mobil a když, tak musí baterie ven !!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek