Avatar uživatele
Zee

Dá se smazané video v mobilu někde ještě najít?

Dobrý den, omylem jsem si smazala video v mém mobilu (Huawei Y6 2017) a proto bych se chtěla zeptat, zda jde ještě dostat zpátky? Nijak zálohované nebylo.

Zajímavá 0 před 2296 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Jde to, ale obvykle toho není schopen běžný uživatel. Jde to díky tomu že při mazání souborů z disků, usb flashek a podobných zařízení vlastně soubor smazán ve skutečnosti VŮBEC NENÍ 🙂 dobrý že ? Opravdu.

Jediné co se smaže je informace v alokační tabulce že někde dál na disku je soubor uložen. Protože zmizí informace z alokační tabulky už netušíme že tam ten soubor je, místo které zabírá je považováno za volné a tak je zdánlivě pryč. Ale když se pustíme do důsledného prohledávání celého disku najdeme ho tam, například podle typické struktury hlavičky kterou daný typ souboru začíná, trvá to déle ale nepotřebujeme k tomu nutně smazanou informaci o jeho umístění v alokační tabulce. Dá se toho dosáhnout třeba pomocí programu RECUVA – dostupný zdarma.

Velmi důležité však je, neprovádět po výmazu na disku žádně další rozsáhlé zápisy. Vymazaný soubor tam sice nadále zůstává, ale jak už bylo řečeno prostor na kterém se rozkládá je považován za volné místo k dalšímu využití, takže další zápisy ho mohou zcela nebo částečně přepsat a tím původní soubor už skutečně smazat.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Pokud bylo na (mikro)SD kartě, je možné zkusit jej obnovit na PC s pomocí nějakého programu pro záchranu dat. Viz ge0rge (ale těch programů existuje víc). Je důležité ten disk od smazání do obnovy nepoužívat nebo používat co nejméně. Každé použití zvyšuje pravděpodobnost, že některý blok souboru bude přepsán. Nicméně pokud jde o video, pak některé z programů pro záchranu jsou schopny najít i fragmenty souboru (takže pak obnovíš třeba 80% videa a budeš to mít ve 4 souborech). Pokud jsi to měl přímo v paměti telefonu, obávám se, že tam šanci mít nebudeš, protože přístup si řídí telefon…
OK po chvilce hledání: Zdá se, že jsou podobné programy i pro telefony. Ale bacha, už tím že jej nainstaluješ zas snižuješ šanci na úspěch (zápis programu a dalších dat na disk). Také si nejsem jist, zda tyto programy nebudou vyžadovat „root“ práva, což může být pro Tebe problém.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek