Avatar uživatele
sesednizkola

Dá se srovnat euforie převratu 1989 s pádem Rakouska-Uherska 1918?

Myslíte si, že třeba v roce 20–30 lidé vzpomínali na dobu před rokem 18 asi jako dneska na „zlaté komunisty“? Kdyby Rakousko-Uhersko bylo na vítězné straně, byli by v česku někdy u moci komunisté, nebo spíše ne a svět by se ubíral jiným směrem? Co třeba takové Rusko, dostalo by se Leninovi takové slávě? Pry se tyto strany nesnášeli.

Samozřejmě předpokládám, že by druhá světová válka asi vůbec nebyla.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hapiky před 2418 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že ta euforie v r. 1989 se s tou v r. 1918 nedá srovnávat. Kdyby nedošlo k rozpadu Rakouska – Uherska, těžko spekulovat jak by se to vyvrbilo dál. Pravděpodobně by skutečně k nové válce nedošlo, protože Hitler by byl spokojený s výsledkem války a neprudil by. Takže komunisté ze SSSR by ostrouhali. Stejně si ale myslím, že bychom se od Rakušáků později trhli a dnes by z nás byla bohatá a vyspělá země. Nebyli bychom zatíženi čtyřicetiletým balvanem socialismu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hapiky

Ona eufórie v r.1918 i 1989 b­yla pro Česko velmi prospěšná, proto má své vzpomínkové místo. Když ale mluvíme o tom kdyby… se Rakousko Uhersko nerozpadlo, zůstala by ve střední Evropě síla, která by byla schopna čelit německé hrozbě. I když … jenže… setrvat ještě nějakou dobu v Rakousko Uhersku by bylo pro nás mnohem výhodnější, než úpadek a zaostalost následného socialismu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Euforii spojenou s pádem Rakouska-Uherska jsem nezažila.
Srovnávat mohu jen s rokem 1968 → ta euforie mi přijde podobná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
sesednizkola

Nesnášely se píše s Y. Napadlo už někoho, proč tady pořád platí to zastaralé pravidlo a otázky se dají editovat jen jednou, a to i když jsou bez odpovědi?

před 2418 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek