Avatar uživatele
štamgast

Dá se v nitru lidského těla naměřit tlak?

Teď nemyslím tlak krve, ale tlak jako např. v pneumatice.
A pokud ano, tak kudy ten tlak uniká ven? A poznámky o větrech si rovnou ušetřete.

No myslel jsem, jestli uvnitř těla prostě není určitý tlak xy Pascalů.

Zajímavá 0 před 3156 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

Tlak způsobený čím?
U pneumatik se měří tlak plynu(vzduchu). Z hlediska tlaku je důležitá pleurální dutina – oblast obklopující plíce, ve které je podtlak vzhledem k tlaku v plicích. Plíce se tedy snaží roztáhnout do hrudního koše. Proto můžeme dýchat. Pokud se do této dutiny dostane vzduch, vyrovná se tlak a plíce splasknou(=Pne­umotorax). Pak si můžeme hýbat hrudníkem jak chceme, ale nenadechneme se.
Další tlak, který je důležitý je tlak v oku nebo středním uchu. Také mozek vyvíjí určitý tlak na své okolí – bolest hlavy např. při kocovině, nemoci.

Jinak tlak je obecně síla přepočtená na plochu, proto na tu otázku nejde přímo odpovědět, protože nedává moc smysl – v jakékoliv hmotě existuje tlak, protože působí sama na sebe vlastní vahou. Například při chůzi je vyvíjen tlak na naše chodidla a zároveň na celou kostru.

„No myslel jsem, jestli uvnitř těla prostě není určitý tlak xy Pascalů“ No, to právě nedává moc smysl nebo se teda na to spíš nedá moc odpovědět, viz. výše.

Upravil/a: Quimby

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Magix.cz

Obecně asi máme, jako živočichové žijící na zemském povrchu, vnitřní tlak cca 1 atmosféru, abychom vyrovnali tlak atmosféry a ani nesplaskli ani se nenafoukli.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek