Avatar uživatele
michalds

Dám-li špičatý kámen do potoka, za jak dlouho je z něj oblázek?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? zjentek, Kepler, Altair-AC před 2404 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Možná už za pár desítek let, možná až za pár tisíc let. Záleží na mnohém: pískovec, nebo žula, kolik abrazivních částic (písku) potok nese, rychlost proudu…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Emefej

Záleží na druhu kamene, na profilu toku, na struktuře dna a břehů, na rychlosti proudu a množství unášených částic. Odhaduji, že špičatý kus mastku se obrousí za pár hodin. U diamantu to bude trvat o něco déle.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Doba ohlazení kamene vodou závisí na mnoha faktorech – na velikosti a původním tvaru kamene, typu mineralogie (některé druhy hornin jsou odolnější než jiné), teplotě a chemickém složení vody, rychlosti a charakteru toku (rychlý horský potok bude kámen ohlazovat rychleji než pomalý nížinný říček) a také na tom, zda je kámen v potoce pohyblivý, nebo zda leží na jednom místě.

Přesto by se dalo s jistou mírou zjednodušení odhadnout, že proces přeměny špičatého kamene na oblázek by mohl trvat tisíce až desetitisíce let. Avšak přesné číslo je velmi těžké určit kvůli velkým variacím výše zmíněných faktorů. Je tedy potřeba si uvědomit, že jakákoliv konkrétní odpověď je pouhým odhadem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek