Avatar uživatele
coco

Díváte se nyní na ČT 2 na Zlaté vietnamské ručičky?

Zajímavý pořad…
Doplňuji:
Tak už ne,už to skončilo…:)))

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: coco

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11, barnajka před 4743 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

Určitě.Jsou to nneskuteční „mravenci“,v tom dobrém slova smyslu.A jejich děti,jsou mezi nejlepšími žáky škol.Myslím,že ne jenom naše „domácí menšina“,ale i my,bychom se občas mohli přiučit.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
barnajka

Pořad jsem bohužel neviděla, tak bych se asi neměla vyjadřovat, ale z vašich reakcí si dovolím dělat svou vlastní reakci :)

Já nemám nic proti Vietnamcům. Kdo mě zná, ví, že nemám nic proti nikomu. Ovšem – pokud se chová slušně. Mě docela štve, jak se tady každý pořád naváží do cigánů. Jo, jasně – obecně to jsou povaleči, zloději, vyžírky, rváči, atd… ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že je mezi nimi i hrstka slušných a poctivých. Žiju na malým městě, kde se dá pozorovat dokonce i jev zřejmě nevídaný: PRACUJÍCÍ cigán a „cigáňata“ chodící do školy :)) Jak početná je tato hrstka v poměru k té asociální většině, to fakt neumím říct, ale jsou tu. A i kdyby to byl vlastně jen jeden jediný člověk, zaslouží si, aby nebyl házen do jednoho pytle s jeho nevyvedenými soukmenovci! Jak se třeba líbí vám, že v zahraničí Češi platí za národ zlodějíčků (a nejen díky panu prezidentovi)? Pokud jste sami nikdy nic neukradli, nebude vás urážet, když si na vás a vaše děti budou v zahraniční v hotelu dávat extra majzla, abyste jim náhodou „nedopatřením“ neodjeli např. s hotelvou televizí?! To je zhruba ten stejný případ, víme?! :))
Mě pořád zaráží, jak cigán vadí všem, ale vietnamec nikomu. Dokonce se tu těší všeobecné úctě a lidi smekají před jejich pracovitostí…
Jak jsem řekla – já nemám nic proti nikomu a toto nemá být ani obhajoba cigánů, ani obžaloba vietnamců. Jen bych ráda popsala ještě svou zkušenost právě s vietnamskou menšinou.
Nevím, jak ve vašem městě, ale u nás bývala spousta drobných obchůdků, kterým se dařilo. Po revoluci se tu začínala „rozpínat“ vietnamská komunita, která se živí takřka výhradně prodejem čínských šmejdů. Došlo to tak daleko, že dneska se tu obchůdky s českým zbožím a českými prodejci dají spočítat na prstech jedné ruky (dobře, možná obou), zatímco vietnamci tu mají zvláštní tržiště hned v centru města, okupují kdejaký průjezd a co každý druhý krok narazíte na jejich kamennou prodejnu (která kdysi bývala prodejnou českého občana). Mimochodem – jeden vietnamec má těch obchodů i několik a během dne mezi nimi pendluje sem a tam a buzeruje svoje „bílé“ zaměstance (zatímco se svým vietnamským bratrem či sestrou přátelsky konverzuje opodál). Tomuto bych snad ani neříkala „být pracovitý mraveneček“ :) Když to nazvu zvláštním druhem mafie, asi ani nebudu daleko od pravdy. Lidi cigánům vyčítají, že se mezi sebou baví tou jejich hatmatilkou a že jim my bílí nerozumíme…Vi­etnamci dělají totéž! Češtinu nasadí jen tehdy, když zmerčí zákazníka – to jsou pak samá ochota a to jejich žvatlání je skoro až roztomilý. Mě ale stejně ani tím nepřesvědčí: 300 Kč za boty zn. Adidos nebo Niki fakt nedám – radši půjdu do Deichmana, vysolím o dvě stovky víc, ale mám na to aspoň záruku.
Asi si říkáte, že jak vám můžu vyčítat zaujatost vůči cigánům, když já jsem zas zaujatá vůči vietnamcům.. Každý máme něco, že jo :)) Ale abych nebyla nepochopena: každý máme s oběma skupinami svou vlastní zkušenost. Dost se navzájem liší. Nevadí. Oroduju vždycky za tu hrstku slušných, protože ti si ten respekt zaslouží. Nenadávejte na všechny cigány, nadávejte na ty, co se fakt flákají a kradou. Všichni to nejsou, nekecám!!! :) Já taky nenadávám na všechny vietnamce, ale jen na ty stánkaře, co by pelášili zpátky do rýžových polí, kdyby tady u nás měli máknout rukama, třeba jako makají někteří ukrajinští chlapi na stavbách (samozřejmě: NE všichni!). Snad jen vietnamky člověk občas vidí hrbatit se u šicích strojů v různých dílničkách. Ale aby vietnamský chlap podával na stavbě cihly a nebo támhle v dílně soutružil cosi, ..toho zřejmě bohdá nebude :) Buďte objektivní, buďte féroví – a neměřte dvojím metrem. Není to fér.

Omlouvám se za tuhle esej, která většině z vás asi přivodí zvýšený tlak a neklidné spaní, ale nesnáším rasismus, a to co se tu někdy děje, je už fakt do nebe volající. :) Někdo se těch cigánů už zastat musel :) Jestli mě někdo dočetl až sem, tak díky moc za pozornost a za čas a jinak: dobrou noc všem 😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek