Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dělení oddílu + vytvoření hidden volume v Truecryptu -> nefunkční GRUB - proč?

Zdravím,
na netbooku Lenovo S100 jsem měl následující konfiguraci oddílů (v následujícím pořadí fyzicky na disku, velikosti oddílů píšu z hlavy):

NTFS 50GB       - systémový - WinXP Home
NTFS 150GB    - data (tenhle oddíl byl před dělením plný z 13%)
ext4 50GB     - systémový pro Linux + je tam GRUB zavaděč (při instalaci jsem to lehce pomrvil, měl jsem na to vyhrazený samostatný oddíl, všiml jsem si toho až po instalaci windows a linuxu, pak jsem na to zapomněl a dneska jsem si toho znovu všimnul)
swap asi 2GB  - swap pro Linux

Potřeboval jsem vytvořit 50GB hidden truecryptovej oddíl. Nejdřív jsem použil EASEUS Partition Master - nedokážu posoudit, jestli je lepší nebo horší než Acronis Disc Director, svoji práci u mě zatím vždy udělal bez chyby a ztráty dat. Tím se mi struktura oddílů na disku změnila takto:

NTFS 50GB       - systémový - WinXP Home
NTFS 100GB      - data
[bez FS] 50GB   - vytvořeno pro truecrypt
ext4 50GB       - systémový pro Linux + je tam GRUB zavaděč (při instalaci jsem to lehce pomrvil, měl jsem na to vyhrazený samostatný oddíl, všiml jsem si toho až po instalaci windows a linuxu, pak jsem na to zapomněl a dneska jsem si toho znovu všimnul)
swap asi 2GB    - swap pro Linux

Pomocí truecryptu jsem si vytvořil z volného 50GB oddílu nejdřív outer volume a potom hidden volume (průvodce mě vedl od začátku až do konce, nedělal jsem žádné "zvláštní" věci). Vše probíhalo bez problémů, ve Windows jsem to ještě otestoval, všechno fungovalo. Tak jsem chtěl restartoval do Linuxu, abych truecrypt nainstaloval i tam. A co mě nemile překvapilo, místo GRUBU s volbou OS pouze cmd lajna s "grub rescue". Už jsem to napravil, stačilo jenom nabootovat Live CD s Ubuntu, mountnout oddíly a v terminálu:

sudo grub-install --force --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda

Otázka ale zní - co se tam stalo a proč - co mohlo znefunkčnit GRUB? EASEUS - se kterým jsem měl až doteď jen nejlepší zkušenosti nebo samotný Truecrypt? Nebo se jedná u GRUBU o normální jev - když se rozdělí oddíly, přestane fungovat? Ptám se, protože potřebuju někomu podobně dělit datový oddíl a vytvořit truecryptovou hidden volume na dálku přes Teamviewer. I tak je to dost velké riziko, a proto bych se chtěl vyhnout alespoň problémům se zavaděčem. Jediný rozdíl je v tom, že dotyčná nemá dualboot, ale pouze Windows (pravděpodobně sedmičky, ještě dozjistím) s Win bootloaderem.

Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
- jednak nepíšeš, jaké typy těch oddílů byly. - ale HLAVNĚ jsui před linuxový /boot a root (v tomto…
touchwood 23.03.2013 17:55
touchwood
jo, už to mám vyřešené opětovnou instalací Díky za objasnění, už je mi to jasný, ony se vlastně "př…
marekdrtic 23.03.2013 18:02
marekdrtic
Nejspíš tam bude hned zkraje ten 100MB boot oddíl. poslední
jirka44 23.03.2013 18:10
jirka44

- jednak nepíšeš, jaké typy těch oddílů byly.
- ale HLAVNĚ jsui před linuxový /boot a root (v tomto případě jeden a tenýž oddíl) přidal další oddíl, a tedy grub.conf ti ukazuje úplně jinam. Opravit se to dá buď ručně (editací grub.conf) nebo opětovným spuštěním instalace Grubu, který si to pořeší po svém.

A propříště: když měníš pořadí oddílů, tak bootloader bude mít vždy problém, pokud před oddíl s (jakýmkoli) OS "propašuješ" další oddíl. Takže z toho vyplývá, že další oddíly vytvářej až ZA oddíly s OS a budeš to mít bez problémů.

jo, už to mám vyřešené opětovnou instalací

Díky za objasnění, už je mi to jasný, ony se vlastně "přečíslovaly" oddíly. Taky jsem si to myslel, jiný důvod, proč by to nefungovalo, mě nenapadal. Bohužel v tomto případě kvůli mé blbosti při rozdělování oddílů a instalaci systémů onehdá před 2 roky asi ani nebyl jiný způsob přerozdělení možný. Takže pokud bude mít dotyčná na NTB windows oddíl a poté data oddíl, tak při jeho rozdělení už stejný problém nenastane. Značím vyřešeno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru