Předmět Autor Datum
Akát - invazivní dřevina, u nás nepůvodní, takže víceméně také exotická. Jinak z domácího dub a možn…
sHpy00n 28.07.2010 11:36
sHpy00n
co sibiřský modřín?
MartinSekyra 28.07.2010 11:53
MartinSekyra
Sibiřský modřín se určitě použít dá. Všeobecně platí, že pokud chcete, aby vám terasa vydržela desít… poslední
Stovinda 21.05.2014 13:46
Stovinda

Sibiřský modřín se určitě použít dá.
Všeobecně platí, že pokud chcete, aby vám terasa vydržela desítky let, tak to chce dřevo s co největší hustotou - aby co méně nasákalo vodu. Sibiřský modřín se blíží hustotou a odolností měkčím exotickým dřevům, které se na dřevěné terasy používají. Ale je cenově výhodný. Určitě jde použít.
(mrkněte např. na http://www.ppp-podlahy.cz/e-shop/venkovni-terasy/t erasova-prkna-modrin-sibirsky-27x145-mm-oboustrann e-drazkovany/)
Pak jsou stejná drážkovaná terasová prkna i z exotického dřeva - oblíbené je IPE, massaranduba, merbau, teak, bangkirai a další. Massaranduba a Bangkirai se někdy trochu kroutí, ale hodně se používají/používali.
Taky si rozhodněte, jestli chcete, aby byly vidět hlavičky vrutů na povrchu terasy. Je totiž několik systému instalace dřevěné terasy.
Při tom základním se provrtávají prkna shora - naruší se tedy povrch prkna a jsou vidět hlavičky šroubů.
http://www.ppp-podlahy.cz/e-shop/venkovni-terasy/p ohledove-viditelny-spoj/
Pak jsou systémy skrytého spoje - buď pomocí spojek, které se dávají do boku prkna a skrz tyto spojky se přišroubuje.
http://www.ppp-podlahy.cz/e-shop/venkovni-terasy/p ohledove-skryty-spoj/

Asi nejpěknější dřevěná terasa je z terasových prken se systémem uchycení Softline od Vetedy, kde nejsou už mezi prkny vidět ani ty spojky, protože jsou schované pod prkny - http://www.fasadyaterasy.cz/produkty/terasy/dreven e-terasy. Taková terasa je povrchově nejčistší a nejelegantnější a dodává se v několik dřevinách - nejen teak, iroko, merbau, ipe, které jsou dostatečně stabilní a přirozené odolné.

Pochopitelně vždy záleží na financích, ale zas si spočítejte životnost. U exotického dřeva se životnost pohybuje i okolo 30ti let, což u evropských dřevin říci nemůžete.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru