Avatar uživatele
Cenobita

Dříve se dělaly stojany na vánoční stromky ve tvaru kříže, jsou dnešní stojany správně křesťanské?

Viděl jsem třeba různé plastové nádobky, nebo různé prapodivné kovové konstrukce a stojánky, ale není jediný správný stojan na vánoční stromek ten co vytváří kříž (vypadá jako by se křížily dvě podélná prkénka) a spolu se stromkem vytváří jedinečný symbol křesťanských Vánoc ? Existují nějaká další pravidla pro stojánky na vánoční stromky ? Jak řešíte problém stability aby stromeček nespadl ? Pokládáte na „nožičky“ cihly zabalené jako balíčky ?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2807 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Stojan na stromeček nejde nikterak spojovat s křesťanstvím. Původně, když se začaly v našich krajích zdobit a používat vánoční stromeček, tak se zavěšoval ke stropu. Až později, kdy ubývaly stropní trámy ve stavbách a bylo by obtížné stromeček zavěsit, se začal dávat do stojanů. Tvar kříže byl z důvodu snadné a jednoduché výroby a dobré stability.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nuk nuk

Nevím, jestli někdo přiládá tvaru stojánku nějaký hlubší význam (možná by se někdo takový i našel), ale ten křížovitý tvar má spíše praktické důvody. První stojánky si lidé vyráběli sami podomácku, navíc e do nich stromky nezasouvaly jako dnes ale přitloukaly se k nim. Tvar kříže nebo hvězdice byl nejsnazší na výrobu, byl levný (na venkově bylo dřevo běžně dostupné) a navíc byl nejstabilnější.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Roman71

Stojan na stromeček ve tvaru kříže (i rovnoramenného) nemá s křesťanstvím nic společného stejně tak, jako vánoční stromeček. Ježíš Kristus se nenarodil koncem prosince. To jen jedna velmi vlivná církev pokřesťanštila pohanské saturnálie (oslavy zimního slunovratu), které nedokázala vymýtit ze svého způsobu uctívání.

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Saturn%C3%A1lie

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Nuk nuk

Roman71: To máte sice pravdu, ale to neznamená, že někdo později nemohl dát tomu tvaru stojanu nejaký rádoby křesťanský význam a lpět křížovém tvaru. Takových paskvilů si lidé během historie navymýšleli dost. V příípadě stojánku na stromeček jsem ale na nic podobného nenarazila. Tvar má tedy nejspíš jen praktický výnam.

před 2807 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Roman71

Nuk nuk: To je fakt, podstavců ve tvaru kříže (stejně tak „trojnožky“) je spousta, ale mají spíše praktický než náboženský význam.

Od jisté doby mají jisté náboženské skupiny snahu dávat běžným věcem „křesťanský“ význam. Proto jsem do příspěvku uvedl i zmínku o saturnáliích, které se až nápadně podobají současným vánocům a silvestru :)

před 2806 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek