Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EDID přes HDMI

Čau, nemám televizi ale plánuju jí koupit a zajímá mě jestli půjde EDID u Radeonu 6300 (označováno jako teplota barev) i přes HDMI, u monitoru funguje, díky. Taky jak se dozvím zda to podporuje ta televize.

Předmět Autor Datum
EDID nema nic s teplotou, v EDID su informacie monitora (rozlisenie, frekvencia, atd) a samozrejme z…
MM.. 22.11.2012 17:11
MM..
To je v těch catalystech takhle umístěný, rozlišení je zase jinde. Rozlišení a frekvenci znám z manu…
The_Botlos 22.11.2012 20:17
The_Botlos
V EDID mozu byt aj informacie o farbach ale takmer nikdy sa to nepouziva a nemusis sa tym vobec zaob…
MM.. 22.11.2012 20:24
MM..
No u toho svýho monitoru to tak mám a není to žádný nováček a za ty léta se mi to nepodařilo nastavi…
The_Botlos 22.11.2012 21:56
The_Botlos
Cez hdmi sa to do pc dostane uplne stejne jak cez dvi albo vga. TV je zvycajne lacny TN panel ktory…
MM.. 22.11.2012 22:01
MM..
TV je zvycajne lacny TN panel To se tragicky mýlíš, příteli. TN panely mívají pouze levné malé šunt…
mif 23.11.2012 09:26
mif
jj, je to tak, kvuli pozorovacim uhlum, u TV proste TN technologie nelze pouzit, ale ono vyrobit 6bi…
RedMaX 23.11.2012 12:33
RedMaX
Tak ale moj 2roky stary sharp mal to zobrazovadlo dost nahovno ptz sa zboku/zvrchu viditelne menila…
MM.. 23.11.2012 15:28
MM..
vzdyt ano 6bit VA, to nema nic spolecneho se spickovymi PVA displeji, jen zaklad vyrobni technologie…
RedMaX 23.11.2012 15:40
RedMaX
sony neviem nechcem :) Ja som TV kupoval nie kvoli panelu ale kvoli smartTV (samsung apps, mam tam n…
MM.. 23.11.2012 15:56
MM..
jo, ja k tomu nic nepsal, protoze jsi to popsal presne, dostala me poznamka tazatele proč to sondov…
RedMaX 23.11.2012 16:08
RedMaX
Ehm, o TN panelech nemůže být řeč, ty se drží u nejlevnějších monitorů, TV jsou osazeny kvalitnějším…
The_Botlos 23.11.2012 16:26
The_Botlos
TV jsou osazeny kvalitnějšími S-PVA či S-IPS jo tak to bych chtel videt! ]:) Jinak pokud das nejak…
RedMaX 23.11.2012 19:03
RedMaX
To stačí se jít podívat někam kde mají puštěnou televizi (jako vysílání a né nějaké trhavé upoutávky…
The_Booltos 24.11.2012 12:59
The_Booltos
Tak s IPS mas pravdu, to se poznat da, akorat to nemusi byt S-IPS, ale bud tam muzou frknout zastara…
RedMaX 24.11.2012 13:49
RedMaX
No, ale to nemusí být obrazovkou ale tím na co se ptám, prostě zpětnou kontrolou s naprogramovaným i…
The_Botlos 24.11.2012 15:46
The_Botlos
Nic sa nepredava ziadnemu procesoru, EDID je staticka tabulka v EEPROM, nic viac. poslední
MM.. 26.11.2012 02:13
MM..

V EDID mozu byt aj informacie o farbach ale takmer nikdy sa to nepouziva a nemusis sa tym vobec zaoberat. Farby nechaj na default (resp. nastavenie farieb ma aj kazda TV v menu)
Ak potrebujes fakt verne farby (foto profesional) tak snad vies ze a) TV na to v ziadnom pripade neni vhodny b) je nutne to kalibrovat sondou za XY tisic.

No u toho svýho monitoru to tak mám a není to žádný nováček a za ty léta se mi to nepodařilo nastavit "růčo", než jsem připojil onu grafárnu a zapnul EDID. Default? U nVidie jde spíš o komedii než default, u monitoru mám 6 barev a 6 hue, heehehe, to prostě je možné jen tou sondou ale proč to sondovat když už to někdo vysondoval:-) V čom by měla být TV horší to logické není, proto se ptám, možná to tam ani nebude nebo přes HDMI se zpět ta informace nedostane, co já vím když to neznám ...

Cez hdmi sa to do pc dostane uplne stejne jak cez dvi albo vga.

TV je zvycajne lacny TN panel ktory ma z kazdeho uhla uplne inu farbu. A ta informacia v EDID neni nic vysondovane ale len nejake zakladne informacie o farbach od vyrobcu. Navyse farby sa daju uplne zmenit v menu TV, stejne tak jak v menu monitora. EDID neovplyvnuje nastavenie smerom do monitora/TV, len poskytuje zakladne info o monitore.

jj, je to tak, kvuli pozorovacim uhlum, u TV proste TN technologie nelze pouzit, ale ono vyrobit 6bit VA panel taky neni zadnej kumsft, navic jak pises uz se pouziva i IPS, protoze cena sla hodne dolu, moc se ale najit na netu jaka televize ma jaky typ panelu neda.

Tak ale moj 2roky stary sharp mal to zobrazovadlo dost nahovno ptz sa zboku/zvrchu viditelne menila farba. Terajsi samsung co mam je lepsi, moc som to ale neskumal. V kazdom pripade farby to ma vygrcane a menia sa aj s nastavenim jasu a TV tie farby este dodrbava vselijakymi funkciami z menu. Vernost farieb na TV mi pride takmer nulova (nastavoval som to v menu asi hodinu od oka a nakoniec som sa na to vybodol nejake farby to ma a hotovo :D)
(obe 32" za ca. 400e)

vzdyt ano 6bit VA, to nema nic spolecneho se spickovymi PVA displeji, jen zaklad vyrobni technologie, vicemene kvalita stejna jako u TN s tim, ze jsou lepsi pozorovaci uhly. Bavi me napriklad Samsung, kdyz si proctes rozdily mez jednotlivymi modely LCD TV stejne velikosti za rozlicne ceny, tak se to lisi akorat v parametru CMR od 50Hz, pres 100Hz, 200Hz, 400Hz az 800Hz - ta uz je za vice jak trojnasovnou cenu, ale CMR je naprosta marketingova hovadina, jestli je to jedinny rozdil, tak si koupim tu nejlevnejsi TV a mam vystarano, protoze jestli do do TV za 13.000,- 20.000,- nebo 40.000,- davaji neco lepsiho nez 6bit VA se nikde nedoctu.

Edit: Koukal jsem na ceny 46" TV, abych tu neplacal a sedelo mi to, vsimnul jsem si u toho Sony Bravia, kdyz tak me opravte, ale jsem si temer jist, ze jsem cetl, ze Bravia je jeden z mala TN panelu v televizich, Sony samozrejme tvrdi, ze se jedna o vlastnimi silami znacne "vylepsenou" technologii. :-D

sony neviem nechcem :) Ja som TV kupoval nie kvoli panelu ale kvoli smartTV (samsung apps, mam tam napr maxdome app to je online pozicovna filmov v D).
Ten samsung ale ma podstatne lepsi panel jak moj starsi sharp, da sa to pozerat aj zboku, celkom dobre. Ale hlavne o co mi islo v tomto threade su tie nastavenia v menu tv. Typicky tam je sila farieb, teplota farieb, potom extra este nejake nastavenia farieb, potom este mod (film, neutral, janeviemco), a nakoniec uplny klinec je funkcia "zaostrovanie" ("sharpness"), ktora v default nastaveni zvycajne sposobuje nechutne biele pruhy za ciernymi hranami pisma, to nastavenie ako prve redukujem na 10-20 zo 100.

Proste ze TV tie R,G,B hodnoty ktore priudu z PC prezvyka v nejakych svojich procesoroch a vypluje na panel uplne ine RGB hodnoty jak tam poslalo PC, a cele je to dokonca zavisle od predchadzajuceho pixelu (ako napr. ta fcia zaostrenie). Ok ked to nejak nastavi moze to byt dobre ale jak mu v tom pomoze EDID (co su staticke informacie vyrobcu nezavisle na nastaveni) to nejak nechapem.

jo, ja k tomu nic nepsal, protoze jsi to popsal presne, dostala me poznamka tazatele

proč to sondovat když už to někdo vysondoval

ale ty monitory nejsou vubec stejny jeden vedle druhyho, default, EDID atd. nastavi v tovarne podle nejakyho zprumerovanyho vzorku, ono taky sondou jit na nejakej 6bit by bylo trochu podivinsky, kdo chce profi monitor, koupi si radne naceneny profi monitor a dost casto (nevim jak ted, ale driv u NECu) k nemu byla externi sonda "zdarma". Kdyby se verne barvy daly nastavit jednoduse v tovarne pro kazdy monitor, tak by to uz davno vyrobci delali a nikdo by se nepatlal s nastavovanim sondou.

Ehm, o TN panelech nemůže být řeč, ty se drží u nejlevnějších monitorů, TV jsou osazeny kvalitnějšími S-PVA či S-IPS. Protože panely vyrábí stroj jsou jeden jako druhý z určité technologie.

Podle mě monitory ve stejné cenové relaci značně kulhají za televizema. U některých telvizí jde za poslední dva roky vidět i slušný obraz, což se např. u monitoru S-PVA + nVidei říct nedá ani náhodou. ATI to řeší EDIDem, je to výrazně věrnější. Dokonalý to nebude nikdy se žádným s dnes používaných panelů a to ani sondou za miliony.

TV jsou osazeny kvalitnějšími S-PVA či S-IPS

jo tak to bych chtel videt! ]:)

Jinak pokud das nejaky zdroj, kde bude uvedeno, ze je TV osazena timto panelem, budu rad. Nerikam ale, ze to neni mozne, spise tedy doufam, ze tomu tak je a ze drazsi typy TV jsou osazeny necim lepsim, odmitam si ale koupit drahou bednu bez toho, abych mel zaruku, ze tam to S-PVA bude.

To stačí se jít podívat někam kde mají puštěnou televizi (jako vysílání a né nějaké trhavé upoutávky) a podívat se zdola a zboku, TN se pozná hned, S-IPS má namodralý nádeh při černé. Akorát to chce koupit to co tam mají vystaveno, jiná revize může mít jinou obrazovku, pak je jedno co tam je když to má dobrý obraz.

Tak s IPS mas pravdu, to se poznat da, akorat to nemusi byt S-IPS, ale bud tam muzou frknout zastarale a levne IPS nebo novejsi levne e-IPS, nicmene obecne, jak by byl panel s oznacenim IPS, tak je to vzdy docela dobre. Na druhou stranu u TV bych asi dal prednost S-PVA, otazka je, zda-li se do TV vubec davaji, pocitam, ze u levnych TV bude nejcasteji 6bit VA, coz nekde na prodejne nepoznas a ono na vyuziti TV jako televize to staci, jakmile by jsi na tom chtel neco vic, dejme tomu, ze bys TV pripojil k PC, chtel treba prohlizet obrazky atd., tak budes hodne zklamanej.

No, ale to nemusí být obrazovkou ale tím na co se ptám, prostě zpětnou kontrolou s naprogramovaným integráčem který nese info o barvách a předává je zpět obrazovému procesoru, někde sem viděl něco jako "auto color control" nebo tak něco, co se za tím schovává to nevím, nebo by stačily ovládače k TV? Je něco takového?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru