Avatar uživatele
led

Ak použijeme nick niekoho v príspevku, podľa čoho a ako správne, podľa českého jazyka, píšeme privlastňovaciu koncovku?

Chcela som použiť nick v odpovedi, ale narazila som na problém. Niektoré nicky majú kombinované znaky napríklad (prosím o prepáčenie za použitie týchto nickov) iceT, UJUPK a podobne ako mám teda podľa pravidiel českého jazyka správne postupovať? – odpoveď iceT, otázka UJUPK – to je tiež jeden zo spôsobov, ale naozaj nie je iná správna možnosť?
Nechcem urážať city českých priateľov a chcem to správne použiť.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? vagra, iceT, Andělé, johana 56, Damiana, briketka10, anonym před 4036 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Nevím, zda se nicky mají skloňovat či používat i jako přivlastňovací přídavná jména .Některé nemají charakter osobních jmen,, ale obecného pojmenování

.
Pokud nick takto používáme, pak bychom měli brát některé jako osobní jména, i když je to někdy těžké posoudit Jde-li o mužský nick, pak koncovka – -ův např. Quentosův nick – bereme jako osobní jméno. Jde-li o ženský tvar – třeba annasin nic – rovněž osobní jméno. .

Vezmu-li led = jinak obecné jméno, takže od něj se v češtině přivlastňovací jméno netvoří. Proto bych zde volila variantu nick Led. Co iceT? Také bych spíš brala nick iceT. Nebo brát jako zástupné osobní jméno? Někdy tvar přivlastňovací zní divně.

Nick UJUPK – pokud je psaný takto, tak neskloňovat, pokud třeba Ujupk – pak se dá skloňovat – do Ujupku či vytvořit přivlastňovací příd. jména.

Posuzovat individuálně, líbí se mně tvar, nebo nelíbí?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quentos

osobně se držím klasických koncovek -ův, -ova pro mužské uživatele, -in / -ina (atd. podle rodu) pro ženské uživatele. Tedy např. iceTina otázka ;{)> myslím, že z gramatického hlediska je to nenapadnutelné. Váš způsob je též správný.
Doplňuji:
někdy by byl ovšem můj způsob příčinou vzniku nežádoucích mnohosmyslných tvarů, např. uživatel Hlada a „Hladův“ příspěvek ;{)>

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
KatkatkaW

myslím že zrovna u těchto příkladů je nejlepší nechat je v základním tvaru, tak jak to máte: odpoveď iceT, otázka UJUPK

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
SteimlX

Hehe ledova otázka, SteimlXova odpověď?
asi záleží na vkusu
a na nadhledu )

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

quentos,
skromne priznávam, že tento spôsob mi ukázala iceT v diskusii:
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-houpeme-pri-chuzi-rukama#discussion

před 4036 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek