Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem El. vedení v panel. domě

Zdravím, bydlíme v panel. domě z 80. let. Chci se zeptat, kudy by mohly vést vodiče k lustru? Potřeboval bych doprostřed zdi navrtat polici a mám strach, že navrtám nějaké kabely. Díky

Předmět Autor Datum
Zaleží jaký je konstrukční systém domu. Většinou vedly kabely podél stěnových panelů v konstrukční d…
sHpy00n 11.06.2012 13:46
sHpy00n
Já myslel, že k lustru to vede tím spojem mezi dvěma panely.
JoDiK 11.06.2012 15:01
JoDiK
Hmm, kudy to tak může vést? Zkusím vyvrtat nejdřív malou dírku, schválně, jestli kabel trefím, nebo…
mirektatra 11.06.2012 15:31
mirektatra
Odkaz na funkční hledačku za 200 Kč bych uvítal. Neprudím, jen jsem skutečně zvědav. Dosud jsem nemě…
Moas 12.06.2012 12:25
Moas
Většinou jest faktem, že hledačky za 200 najdou kulový a to je tak asi všechno. V paneláku prolezlém…
Filuta 12.06.2012 14:28
Filuta
Zdravím, využiji toto starší vlákno k dotazu. Chystám se v panelovém domě vyměnit podlahové lišty z…
artmle9 22.08.2018 21:50
artmle9
Je to velmi nepravděpodobné, že by kabely vedly méně než 20 cm nad zemí. Záleží ale na "umělcích", c…
ml1 23.08.2018 14:08
ml1
V dnešní době už je šroubování lišt v podstatě zbytečné. Existuje více montážních tmelů, které lišty…
George63 23.08.2018 14:19
George63
Nad tim jsem taky premyslel, ale radeji bych to navrtal, prece jenom je to jistejsi
Artmle 23.08.2018 14:36
Artmle
Podle mne zbytečná práce. Já je lepím, třeba i obyčejným Mamutem od Den Brave a drží dobře. Je pouze… poslední
George63 23.08.2018 14:54
George63
Co to je, "navrtat polici"? Asi pár hmoždinek, ne? Pokud o to jde, pak, chci li mít jistotu že tam n…
George63 23.08.2018 08:44
George63
Myslíš,že vrtá polici 6 let ?
forestek 23.08.2018 09:52
forestek
Kruci, zase jsem přehlíd původní datum dotazu.:.( Ale tak jsem mu dopověděl včil. Snad ku jeho prosp…
George63 23.08.2018 14:23
George63
Ptam se na podlahove listy, ne polici, pouze jsem vyuzil stavajici diskuzi
Artmle 23.08.2018 10:11
Artmle

Zaleží jaký je konstrukční systém domu. Většinou vedly kabely podél stěnových panelů v konstrukční drážce mezi podlahou a stěnou, k lustrům pak pod podlahou horního bytu a vrtalo se skrze strop. Jen některé panely byly již z výroby zatrubkované pro protažení kabelů.

Hmm, kudy to tak může vést? Zkusím vyvrtat nejdřív malou dírku, schválně, jestli kabel trefím, nebo minu...:-) Tohle není příliš chytré řešení problému. V každém slušném železářství, dom. potř, nebo třeba v "Horním Bachu", jak rád zde píše jeden ctěný kolega, mají hledačku na zazděný potvory, jako je železo, el.kabel pod napětím, dřevo a podobně. Stojí asi 200,- a je daleko levnější, než oprava jednou poškozeného kabelu. Vřele doporučuji :puff:
P.S.: Ono navrtat se zrovna do armatury, zničit vrták a díru stejně nevyvrtat tam,kde chci, to taky naštve...

Zdravím, využiji toto starší vlákno k dotazu.

Chystám se v panelovém domě vyměnit podlahové lišty za nové, které se šroubují. Myslíte, že je možné, že by v těchto místech vedly nějaké kabely? Samozřejmě se vyhnu místu pod zásuvkou a vypínačem. Díry budou cca 3 - 4cm nad podlahou.

Díky

Je to velmi nepravděpodobné, že by kabely vedly méně než 20 cm nad zemí. Záleží ale na "umělcích", co tam dělali elektriku. Ono normou dané koridory jsou jedna věc a realizace je věc druhá. (Z hlavy vám to neřeknu najisto, bytové instalace totiž nedělám, takže se tyto věci učím jen na přezkoušení z padesátky a potom na tři roky zapomenu. Pokud se nepletu, jeden je v úrovni zásuvek (tj. ne míň než 20 cm nad zemí), druhý v úrovni vypínačů (tam číslo nevím) a třetí někde možná 20 cm pod stropem, přičemž ten prostřední se snad běžně nepoužívá, k vypínačům se vedou dráty svisle od toho horního.) Vím u nás v panelákovém bytě o jednom místě, kde jsou kabely vedené šikmo, což norma výslovně zakazuje (tehdy byly normy závazné, ne jako dnes). A že nemusí vést vždy v místě vypínače jsem se také přesvědčil při instalaci jedné police (2 cm bokem od krabice). Ale žádná katastrofa, narušil jsem vnější plášť kabelu, izolaci vodiče jsem neporušil. Přecejenom jsem vrtal opatrně (v případě jedné díry to jde, ale u mnoha děr pro lišty byste to dělal měsíc) a zarazil jsem se včas, když jsem místo cihly viděl sádru.

Podle mne zbytečná práce. Já je lepím, třeba i obyčejným Mamutem od Den Brave a drží dobře. Je pouze nutné, místo kde nanášíš tmel, dobře očistit od malby (drátěným kartáčem a dobře oprášit, případně otřít vlhkou hadrou a nechat oschnout) a nelepit na nesoudržnou, zvětralou omítku. Tmel nanést na omítku, případně i trochu na lištu. Pokud je podklad rovný, tak Ti tmel lištu dostatečně přichytí (je trochu jako "kontaktní" ale dá se s tím ještě i hýbat) a není nutno, do zatuhnutí, nijak aretovat. Po zatuhnutí drží pevně a v případě demontáže podřízneš tenkým nožem.

Co to je, "navrtat polici"? Asi pár hmoždinek, ne? Pokud o to jde, pak, chci li mít jistotu že tam není ani elektrika, ani armatura, pak je tu hledačku možno použít. Lépe je si ji ale půjčit od elektromontérů, kteří mají většinou trochu lepší, naž jsou ty levné. Ale i s těmi se někdy "zadaří" prohledání, zda v místě nic není.
Pokud jde o kabely, je dobré na obvodech předpokládaných v místnosti, mít něco zapojeného (na zásuvky nějaký spotřebič, a pozapínaná světla). "Pod proudem" se kabely lépe identifikují.
Pokud to riskneš, tak vrtačka ve "dvojité izolaci" (dnes už by jiná neměla být, pokud nepoužiješ nějakou "retro") vrtákem většinou zkratuje navrtané vedení a pokud je "pod napětím" (ke světlům nutno zapnout světla) "vyhodí" jistič (pojistky) a pokud se nebudeš držet "kovové hlavičky", nebo vrtáku, nic se Ti nestane. V případě přerušení vedení toto možno opravit (svorky, smršťovací bužírky). Pak případné místo opravy doporučuji nějak "nenápadně" označit, pro případ porušení spoje.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru