Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektro: rozsypany obraz na TV - pricina?

Ahoj,
neni to pocitacove tema, ale dobrych elektroniku je tu dost, treba mi nekdo poradi.
Nase televize (cca pet let stara Orava CTV typ jsem si zapomnel zapsat (72cm, PIP, teletext 100stran 2xSCART atd., proste na tehdejsi dobu hodne naslapany kousek, mozna typ z fotky rozlustite)) se zhruba jednou za rok vzdycky poroucha a pokazde neco jineho. Letos je to nasledujici chyba:

Zvuk je OK, ale obraz neni, je jen seda plocha a ma rozhozene radky (lepe je to videt kdyz vyvolam menu nebo treba teletext, viz uvodni obrazovka teletextu CT1:
http://img278.imageshack.us/img278/9486/obrazbl8.jp g

NEKDY se projevi jeste trochu jinak - cela obrazovka je seda, pouze jeji leva strana ukazuje znacnou soudkovitost. Fotku nemam, ale naznacil jsem to v Paintu, jak to vypada:
http://img175.imageshack.us/img175/4254/obraz2xz1.j pg

Nejhori na tom je to, ze tato chyba se projevi jen zhruba jednou za 2 tydny, jinak TV funguje na vybornou. A vzdy se projevi po zapnuti, nikdy ne kdyz uz treba jede v poradku. Byla v servise dva tydny, ale chlapik rikal ze jela bez potizi (to jsem jeste nemel ty fotky).

Dotaz zni: Kdyz servisakovi spolu s televizi privezu i ty dva obrazky, treba cernobile vytisknute, pomuze mu to? A nebo jeste jinak - elektrotechnik (amater) jsem myslim jakz takz obstojny a muzou mi pomoct lidi, co se tim zivi, princip televize taky zhruba chapu, poradili byste mi, kam se zamerit? Co muze byt spatne?
Dekuji moc!

Předmět Autor Datum
Obrázek číslo 1 (obrazbl8.jpg): Rozhozená vodorovná (řádková) synchronizace. Patrně svod v kondenzát…
Rce 16.10.2006 01:39
Rce
Nebylo by lepší tu obrazovku vyfotit? /pro servis/ poslední
gambáč 16.10.2006 08:59
gambáč

Obrázek číslo 1 (obrazbl8.jpg): Rozhozená vodorovná (řádková) synchronizace. Patrně svod v kondenzátoru (za studena - po ohřátí se zkrat v MP kondenzátorech odpaří), nebo studeňák. Zkusit poklepat na desku tišťáku (něčím izolovaným, ne prstem! :-)), jestli to reaguje, naslouchat prskání.
Obrázek číslo 2: Těžko říci bez měření. Může to být tak mohutně ujetá řádková synchronizace, popř. to ochrana konce vyhodí.

Zkusit udeřit ze strany do karoserie, jestli se něco změní - možná se při převozu do opravny závada na chvíli "opravila" - pak by to byl nějaký studeňák.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru