Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektroinstalace v zahradním domku.

Vlastním zahrádku ze zahradním domkem.Není zde žádný přívod el.energie,tak používám centrálu z výkonem 240V/2000W.Chtěl bych si zavés elektřinu do tohoto domku,kde by byla zásuvka na připojení běžneho kutilského nářadí a 2kusů světel (v místnosti a v pergole).Někdy před 15ti-20ti lety jsem prováděl z elektrikářem, elektrorozvody v několika chatách,které byly prováděny po stěnách uvnitř chaty - kabel se uchycoval v tzv."bakelitových" příchytkách.Nevím,jestli je to dnes možné,nebo jestli je nějaký na takovou instalaci nový předpis?Dělali jsme to podle nějaké vyhlášky,platné v té době.Měl jsem ji doma ale"bůh snad ví ,kde už je".

Předmět Autor Datum
Pokud budeš tahat kabely CYKY, múžeš je přidělat v podstatě jakýmkoliv způsobem, nepoškozujícím kabe…
Zerozero 15.08.2013 23:46
Zerozero
No,děkuji za odpověď,jenom jsem se utvrdil,že jsem měl podobný nápad,myslím tím to připojením elektr…
mikor 26.08.2013 14:41
mikor
Myslím, že hezčí práce by byly elektroinstalační lišty.
fribble 26.08.2013 15:18
fribble
1 - Nu, teď zrovna nevysypu normu z rukávu, ale připojit PEVNOU elektroinstalaci pouze pomocí vidlic…
mirektatra 26.08.2013 19:31
mirektatra
To máš samozřejmě pravdu. Ale budeme li se držet norem, tak připojení zahradního domku na pevno, zna…
Zerozero 26.08.2013 21:37
Zerozero
Ahoj Zerozero, já to pochopil tak, že je to zahradní chatka, kde není elektřina a proto má být napáj…
mirektatra 27.08.2013 20:25
mirektatra
Zdravím! Jasně, je to tak. Jsem elektrikář a celkem vím, jak by to mělo vypadat. Ale také jsem viděl… poslední
Zerozero 27.08.2013 23:55
Zerozero

Pokud budeš tahat kabely CYKY, múžeš je přidělat v podstatě jakýmkoliv způsobem, nepoškozujícím kabel. Bakelitové příchytky se stále vyrábějí a jsou vhodné.
Pro připojení zahradního domku doporučuji malý trik. Nepřipojovat na domovní instalaci na pevno, ale přes zásuvku.
V případě nějakých problémů, že rozšíření instalace nebylo schváleno rozvodnými závody nebo podobně, se zásuvka vytáhne, že je to jen prodlužovák a co je na jeho konci nemusí nikoho zajímat:-). Není li v domě již soustava s chráničem, doporučuji pro připojení použít nějaký zásuvkový chránič.

1 - Nu, teď zrovna nevysypu normu z rukávu, ale připojit PEVNOU elektroinstalaci pouze pomocí vidlice norma PŘÍMO ZAKAZOVALA! Je to kvůli bezpečnému spojení PE, impedanci ochranné smyčky a pod. (je to několik spojů navíc, může se počkodit pohyblivý vodič).
2 - PROUDOVÝ CHRÁNIČ je předepsán pro všechny zásuvkové obvody, tedy i zde.
3 - připojit chatku, jako "normální" přenosný spotřebič, tedy pomocí "neoddělitelného pohyblivého přívodu (dle ČSN 33 16 00 ed.2)" s vidlicí, je ehmm, poněkud odvážné.

Já bych volil:
A) připojení každopádně přes proudový chránič - pokud není součástí centrály, pak jako první ochranný prvek v rozvaděči. Pokud je součástí centrály napěťový chránič, spojit centrálu s uzeměním chaty. Pokud je součástí centrály zásuvka a jiné připojení by bylo zásahem do schváleného stroje, potom tedy pomocí ŠŇŮRY S VIDLICÍ, ale současně i lankového vodiče na uzemění (viz výše). Mechanicky zabezpečit stálost připojení.
B) vodič PEN provést s řádným uzeměním dle ČSN, včetně ekvipotenciálu.
C) rozvody v lištách - je to rychlé a hezké, nepodcenit průžezy

To máš samozřejmě pravdu. Ale budeme li se držet norem, tak připojení zahradního domku na pevno, znamená, že se jedná o rozšíření instalace domu. Vzlášť když se to vede ven z domu. Tedy na rozšíření instalace musí být projekt od oprávněného projektanta. Následně musí projekt odsouhlasit rozvodný závod. Po odsouhlasení musí instalaci provést odborný pracovník. Po zapojení musí provést revizi revizní technik. Až po tom lze rozšíření připojit.
Tedy nemůže si to tazatel udělat sám. Přijde to na nemalé peníze. Bude to trvat dlouho.

Pokud vycházím z tazatelova předpokladu, že tam bude jedna zásuvka a dvě světla, lze to realizovat prodlužovákem a roztrojkou. Pokud si na zahradu do domečku natáhnu prodlužovák, žádnou normu neporušuji. Pokud prodlužovák přidělám příchytkami na stěnu, také ne. Možná, pro rejpaly :-), bych to nedělal kabely CYKY aby to nepřipomínalo pevnou instalaci, ale pohyblivými pvc kabely.
Můžu to udělat sám, a v případě nějakého problému, třeba že mě soused bomzne, že jsem dělal instalaci bez projektu a revize, vytáhnu vidlici a řeknu, to je jen prodlužovák do zahr. domku. :-)8-
Tedy trochu mě mate ta elektrocentrála. Podle původního dotazu jsem usoudil, že dosud byla chatka napájena elektrocentrálou. Tazatel že chce místo toho chatku připojit na rozvod elektřiny ( napojit na dům). Ale v dalších reakcích se dále mluví o centrále.
Tedy ta instalace má být napájena dále centrálou? Pokud ano, tak to na centrálu jinak než zásuvkou ani nejde a je to o něčem úplně jiném.:puff:

Ahoj Zerozero, já to pochopil tak, že je to zahradní chatka, kde není elektřina a proto má být napájena centrálou, ovšem s výhledem, že síť přivedena jednou bude. Proto jsem volil zmíněné řešení.
Jasně, že to jde řešit prodlužováky, ale v tom případě opravdu prodlužováky dle ČSN 33 1600 ed.2, tedy pohyblivými vedeními, která se ale neuklízí :-/. U prodlužováků se počítá s tím, že nejsou užívány trvale, zato jsou často přemisťovány a tím i (alespoň) vizuálně kontrolovány a vedeny "na očích". Pak je v centrále chránič atd. ...
Jestli je ale správný můj předpoklad "nyní centrála, někdy síť", vojil bych, jak jsem uvedl výše - tedy bezpečněji a "zabezpečeněji". Ale, jak říkám - "Na svém, za své, po svém :-)" a tedy bez projektu, bez revizáka, ale potom podle pokynů a s následnou kontrolou dobrýho elelktrikáře. Aby to nebylo moc drahý, ale abych neskončil takhle :x:, ale takhle :puff: .

Zdravím! Jasně, je to tak. Jsem elektrikář a celkem vím, jak by to mělo vypadat. Ale také jsem viděl již tolik věcí v instalacích a podobně, které mají kupodivu i revizi,
(zřejmě dělanou od pípy), že někdy nestačím kulit oči. Například nedávno jsem řešil u jedné téměř ještě novostavby problém, kdy vypadával chránič když začalo pršet.
Nakonec bylo objeveno vedení do zahradního altánu, probíjející na zem. V zemi byl kabel nastaven v krabici acidur a zasypán zeminou. Jak začalo pršet problém byl na světě.
Takže na drobné prohřešky proti normám, když nejsou vyloženě nebezpečné se dívám trochu s nadhledem a říkám si, no budiž tohle ještě jde.
Proto i moje první rada, připojit to přes vidlici, byla trochu ve smyslu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
Protože co je jednou připojeno na pevno, mělo by mít všechny náležitosti, jak jsem uvedl minule. Ale do zásuvky si jako uživatel můžu připojit prakticky cokoliv a kdyby měl někdo náhodou námitky, tak to vytáhnu a může říkat co chce, už to tam není. Jako správný
"elektrikář" to mám na zahradu a v altánu taky tak. :-D8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru