Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Email, tištění a "přepis"?

Zdravim,
měl bych takový dotaz. Když mám na mailu velmi důležité zprávy (smlouvy apod.), vytisknu to, tak mě zajímá, zda-li by šel třeba ten mail "zfalšovat", třeba změnit nějaký text. Chci to z mailu smazat a mít pouze vytištěný dokument.
Nebo jestli je nějaká šance na jakoukoliv úpravu. Díky.

Předmět Autor Datum
"zfalšovat", A ty si myslis ze v tomhle te bude nekdo podporovat? Navíc ted kdo to mai poslal, nebo…
Cat 19.01.2011 22:59
Cat
Vytisknuty mail u mne neni dukaz. Takovy mail (vcetne hlavicky) napises ve wordu. Je to jen prosty t…
Jan Fiala 20.01.2011 06:38
Jan Fiala
+ Časové razítko
FixExa 20.01.2011 10:30
FixExa
Casove razitko sice je soucasti kazdeho podpisu, ale jde o cas brany z pocitace. Pokud nemas nastave…
Jan Fiala 20.01.2011 12:41
Jan Fiala
on mysli pouziti "autority" pro casove razitko: http://interval.cz/clanky/elektronicke-casove-razi t…
gd 20.01.2011 13:24
gd
To je presne to, co jsem popisoval. Takze k elektronickemu popisu, ktery platis rocne si zaplatis je… poslední
Jan Fiala 20.01.2011 17:55
Jan Fiala

Vytisknuty mail u mne neni dukaz. Takovy mail (vcetne hlavicky) napises ve wordu. Je to jen prosty text.
Aby to melo aspon najekou pravni hodnotu, prizvi si svedky.
Pred jejich ocima mail vytiskni a nech si jej od nich podepsat s tim, kdy a jak jsi to vytisknul.

Ostatni lokalni slozka s postou u mne taky neni dukaz, mail je obycejny text a muzes si s nim delat co uznas za vhodne, takze klidne falsovat atd.
Urcitou pravni hodnotu tomu dodava elektronicky podpis - zaruci minimalne, ze posta neni zmenena a kdo ji odeslal. Stejne ale neni doreseno to, ze podpis ma platnost rok a jak se mas stavek ke stare zprave, protoze jeji podpis uz neni platny

on mysli pouziti "autority" pro casove razitko: http://interval.cz/clanky/elektronicke-casove-razi tko-doplnek-elektronickeho-podpisu/

Řešení pomocí časového razítka

Užitečným nástrojem, který by nám pomohl řešit některý z uváděných problémů, je takzvané časové razítko (time stamp). Dokument nám na požádání orazítkuje takzvaná autorita časových razítek. Součástí takového požadavku jsou obecně data, ke kterým chceme získat časové razítko. Časové razítko obsahuje především aktuální datum a čas, sériové číslo razítka a identifikaci autority, která toto razítko vydává. Podrobnosti specifikuje RFC 3161. Tyto údaje se připojí ke vstupním datům a vše se opatří elektronickým podpisem autority časových razítek. Celek se pak pošle žadateli jako odpověď na jeho žádost.

Dokument, který elektronicky podepisujeme, můžeme opatřit časovým razítkem. To získáme, když do žádosti autoritě časového razítka uvedeme jako vstupní data otisk daného dokumentu. Pak trojice dokument, elektronický podpis a časové razítko uvádí do souvislosti nejen dokument a osobu, která ho podepsala, ale i časový okamžik, před kterým dokument zaručeně existoval. Důležité je, že příslušná autorita při vytváření časového razítka není nijak závislá na obsahu razítkovaného dokumentu. Jak již bylo řečeno, vychází pouze z otisku dokumentu. Jelikož z otisku nelze odvodit obsah dokumentu, autorita nemá ani možnost seznámit se s obsahem dokumentu.

Uveďme si konkrétní příklad, jak systém pracuje. Předpokládejme, že jsme podepsali nějakou elektronickou nájemní smlouvu a pořídili k ní datové razítko. Smlouva má platit dlouhodobě. Certifikát byl však udělen na kratší dobu, řekněme na rok. Po tuto dobu certifikační autorita potvrzuje, že veřejný klíč používaný při dešifrování elektronického podpisu patří podpisující osobě. Pomocí tohoto klíče můžeme ověřit, že znovu vytvořený otisk dokumentu je totožný s otiskem získaným dešifrováním elektronického podpisu. Tudíž, že elektronický podpis odpovídá veřejnému klíči. Vše je tedy v pořádku. Po uplynutí roku vyprší platnost certifikátu. Při následném ověřování elektronického podpisu sice zjistíme, že odpovídá veřejnému klíči uvedenému v certifikátu, ale certifikát již nepotvrzuje, že tento veřejný klíč patří osobě, která dokument podepsala. Stačí vyhodnotit existující časové razítko, které vymezuje, kdy dokument vznikl. Spadá-li tato doba do doby platnosti certifikátu elektronického podpisu, je zřejmé, že veřejný klíč patřil v době vzniku certifikátu podepisující osobě. Nemusíme tedy po ukončení platnosti certifikátu znovu nájemní smlouvu podepisovat. Stačí ověření elektronického podpisu daného dokumentu rozšířit o vyhodnocení časového razítka.

To je presne to, co jsem popisoval.
Takze k elektronickemu popisu, ktery platis rocne si zaplatis jeste i casove razitko od autority, aby byl elektronicky podpis overitelny i po uplynuti jeho obdobi ;-)

Je to nedoresene. Pokud si zaplatim za overeny podpis od autority, tak autorita musi byt schopna jej overit i po dobe jeho platnosti. Tzn. JEJI casove razitko by melo byt nedilnou soucasti podpisu (automaticky a zdarma) a na zaklade razitka musi autorita rict, ze podpis je platny nebo ne i po uplynuti jeho platnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru