Avatar uživatele
Arlos

Ako je možné, že niekto vykoná automatický dobrý, alebo zlý skutok?

Ako dobrý skutok, napr., že niekomu niečo spadne a niekto to hneď zdvihne a ako zlý skutok, napr. presný opak, odkopne mu to ďalej.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, gagaga před 2522 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Annabellee

Aby se reakce stala automatickou, musí být vědomě opakována tak často, až se nám usadí v podvědomí, které pak přebere nad reakcí kontrolu.Čili reagujeme tak, jak jsme se naučili – a naučili jsme se reagovat způsobem, který nám přináší určitý (někdy hluboko skrytý) prospěch.

Jako jediný žijící živočich na planetě má člověk vrozené vyšší sociální instinkty, které by se daly nazvat lidskostí a patří k nim např. láska, soucit, důvěra, úcta, zodpovědnost atd. Lidskost má za úkol kultivovat vývojově starší živočišné pudy, které nám velí přežít a rozmnožit se. Je to nejdůležiťejší konkurenční výhoda člověka jako živočišného druhu.

Psychicky zdravý jedinec se snaží obvykle jednat v souladu s lidskostí a dobrou vůlí, neboť tím naplňuje své sociální potřeby a tyto reakce se stávají automatickými. Automatická zlovolnost je výsledkem chorobného vývoje osobnosti nebo duševní poruchy.

V uvedenem případě je dobrý skutek automatický, na rozdíl od zlého skutku – tj.odkopnutí, které je většinou zcela vědomým naschválem nebo žertem.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Pokud určitému jedinci něco upadne a přihlížející mu předmět předá, dá se říct, že jde o dobrý skutek, že je dobře vychovaný, je vedený od mládí k tomu, že se má druhým pomáhat.

Tuto myšlenku má zadódovanou ve svém vědomí, ve své paměti a v daný okamžik si to vybaví, proto jedná automaticky.

Druhý jedinec, který předmět odkopne, vykonal zlý skutek, nepomohl druhému, i když byl nablízku, neměl ve své vědomí uložené, že druhým se má pomáhat ,nebyl k tomu vedený, tudíž jeldnal tak, jak jednal.

Když člověk dělá něco automaticky, musí to mít naučené, stejně jako to, že si máte čistit zuby, mýt si ruce po použití WC atd.

První měl vytvořený navyklý způob chování, navyklý úkon, postup atd.

Takže jeden měl kladný návyk, protože mu to někdo „vtloukl“ do hlavy, že druhým se má pomáhat. Takže jednání bylo automatické.

Druhému tento návyk chyběl, zřejmě mu nikdo nevštípil do hlavy, jak se má chovat, takže mu nenaskočilo., aby druhému pomohlo.

„Kdo nedělá nic pro druhé, nedělá nic pro sebe.“ J. W. Goethe

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
still

Mno já myslím, že to odkopnutí nemusí být nutně zlý skutek. Třeba si řekne, ať se alespoň trošku proběhne když sedí celý den na zadku že ano. Takže vlastně také dělá dobrý skutek, jen není prvoplánový.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek