Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Evidence / správa licencí Microsoft

Dobrý den,

téměř většina uživatelů, firem apod. dnes využívá nějakou licenci od Microsoftu. Vzhledem k tomu, že Microsoft nám dává dokazovací povinnost, že software využíváme v souladu s licenční smlouvou, PL a PURem, ale neříká nám jakým způsobem to máme udělat, jen že to má být průkazné, tak bych potřeboval poradit, zda někdo máte zkušenost s nějakým softwarem na evidenci/správu licencí? Děkuji Vám za odpovědi!

Předmět Autor Datum
Co si predstavujes pod pojmom dokazovacia povinnost? Ja o ziadnej neviem.
fleg 18.01.2012 11:42
fleg
Pokud k Tobě přijde softwarová kontrola, není její povinností ale Tvojí jí dokázat, že software, kte…
Standa69 18.01.2012 11:52
Standa69
To mas odkial preboha? Cela EULA je v rozpore s 1500 zakonmi EU a CR. Je to len zdrap papiera a aj t…
fleg 18.01.2012 13:20
fleg
Tak řeší to BSA, která následně kontaktuje microsoft, zpět BSA a následně policie a prokurátor. A mi…
Standa69 18.01.2012 13:35
Standa69
Pomoooc, som myslel, ze bubak BSA snad uz nikoho nestrasi. BSA nema u nas ziadnu pravnu subjektivitu…
fleg 18.01.2012 13:42
fleg
Flegu, já Ti děkuji za obsáhlé a správné zhodnocení problematiky. Nicméně, využiju tohoto vlákna a z…
Georgij Gadjukin 18.01.2012 14:35
Georgij Gadjukin
O nicom takom neviem, MS nikdy nic odo mna a mojich zakaznikov nepozadoval a keby to skusil poslem h…
fleg 19.01.2012 08:23
fleg
můžeš zkusit toto jestli se ti bude líbit: free_download.html mají pak i placenou firemní verzi. nev…
lední brtník 19.01.2012 08:46
lední brtník
Policie a prokurátor nebudou nic řešit bez důkazů. I kdyby nějaké měli (anonymní udání atd.), tak dů…
Wikan 18.01.2012 13:42
Wikan
V dobách, kdy jsem působil ve velké průmyslové firmě, mi nebesa seslala mj. i tuto starost, vzpomíná… poslední
hynajs 19.01.2012 09:11
hynajs

Pokud k Tobě přijde softwarová kontrola, není její povinností ale Tvojí jí dokázat, že software, který ti běží na pc používáš v souladu s licenčním ujednáním microsoftu. Nějaká taková klauzule je uvedená tuším že v PURu (Product Use Rights). Třeba v případě že licenci přenášíš, tak musíš dokázat že si to udělal v souladu s lic. ujednáním a toto velice výrazně zjednoduší pokud si budeš vést nějakou evidenci licencí. Tolerují 5%, pokud Ti budou chybět nějaké licence, tak ji musíš dokpupit z toho nejméně výhodného licenčního programu, což většinou bývá FPP (krabice).

To mas odkial preboha? Cela EULA je v rozpore s 1500 zakonmi EU a CR. Je to len zdrap papiera a aj to len vtedy, ked to vytlacis.
Softwarova kontrola neexistuje. Jediny kto k tebe moze prist a presetrovat legalnost systemu je policia. V pripade sudneho pojednavania moze MS napadnut pouzivanie licencii...typicky priklad by mohol byt pri multilicencii Office alebo pri pouziti terminalych klientov, kde je vztah MS-zakaznik zalozeny dost na dovere, ze zakaznik nebude okradat MS.
Otazka teda znie, hrozi vo vasej firme zasah policie CR? Hrozi vasej firme zaloba zo strany MS? Ak nie nie je co riesit.

Tak řeší to BSA, která následně kontaktuje microsoft, zpět BSA a následně policie a prokurátor. A mimó jiné microsoft může požadovat tzv. selfaudit. Ale to je fuk, tenhle software potřebuji pro jednoho klienta, který je z oblasti školství a tam jsou všichni po... a chtějí mít vše v pořádku...

Pomoooc, som myslel, ze bubak BSA snad uz nikoho nestrasi.
BSA nema u nas ziadnu pravnu subjektivitu, t.z. nemoze podavat trestne oznamenia ani sa zucastnovat vysetrovania. Zamestanva jednu PR pracovnicku, ktora robi v TV bububub.
V CR to bude asi obdobne, ak by aj BSA pravne existovala nie je to ziaden privilegovany subjekt. Kontaktovat policiu moze rovnako ako ja alebo hocikto iny. Prokuratora asi tazko, to by muselo nejake vysetrovanie bezat uz.
MS neziada ziaden selfaudit, som registrovany MS partner a o nicom takom neviem a nikdy som nepocul. MS je sumafuk kolko mas licencii, su radi, ze predavaju a snazia sa predat co najviac. Zvysok ich bohuzial (niekedy nastastie) nezaujima.
V SR maju klienti v oblasti skolstva akurat narok na specialne GOV licencie, ktore robi MS snad pre vsetky svoje produkty. Inak su neni v nicom privilegovane a uz vobec MS nezaujima ako to na skolach chodi. V poriadku to skola mat bude ak bude mat od vsetkeho doklad a fakturu, nalepene licencne stitky, v pripade multilicencie neprekroceny pocet povolenych instalacii.
A uz dalej nerozsiruj tie rozpravky o zlej BSA lebo sa mi dviha tlak, ked citam take bludy;o).

Flegu, já Ti děkuji za obsáhlé a správné zhodnocení problematiky. Nicméně, využiju tohoto vlákna a zkusím z Tebe vytáhnout další rozumy.

Pokud vlastníš multilicence z programů MS OLP, jsi povinen na vyžádání MS podat přehled instalovaných a využívaných licencí. Tak to prostě je. Před rokem jsem na toto téma vedl poměrně dlouhý mailový a ústní dialog s nejmenovanou pracovnicí MS. Mají to v multilicenční smlouvě zahrnuto. Poslala mi naprosto pitoreskní tabulky (spíš tabule) v Excelu. Kdybych je měl vyplnit, dělal bych to možná ještě teď. Nakonec ji stačila Závěrečná zpráva sw auditora. Proč to ale píšu...
Používal jsem na správu sw licencí (chce to po mě vedení společnosti i ISO) program AuditPro od truconneXion. Do nedávna celkem použitelný program. Ovšem od verze 7 je to bída. Nepřehledný, neintuitivní program pyšnící se zmatečným ovládáním, nefunkčními skeny, složitými výstupy atd. Nemám sílu se učit takovou mrdku a hledám nějakou ekvivalentní náhradu. Tož kdybys o něčem věděl...

O nicom takom neviem, MS nikdy nic odo mna a mojich zakaznikov nepozadoval a keby to skusil poslem ho do prdele nech si otravuju niekoho ineho. Na taketo otravovanie som dost alergicky.
Pripustam, ze ti ich siahodlbe licencne ujednania som nikdy snad necital cele (mozno raz v zivote), mam dost problemov vyznat sa v licencnych programoch, ktore ponukaju lebo kazdy rok-dva vymyslia nieco nove.
Sw skusim zistit u zakaznikov co maju ISO, ci im auditori nieco nenanucovali.
Edit: Dodam mozno jednu dolezitu vec, ono je o tom, ci si clovek/firma uvedomuje svoje prava a povinnosti a necha si skakat po hlave. MS teoreticky moze pozadovat nejake taketo dokumenty, ale ja ako zakaznik mu ich nemusim poskytnut. Co sa moze stat? Zablokuje mi MS pouzivanie legalne zakupeneho sw s tym, ze som porusil zmluvne podmienky? Ak ano je tu otazka pre pravnikov, ci je v poriadku so zakonmi, s ktorymi nemozu byt licencne podmienky v rozpore. Ak by MS hrotil svoje stanovisko takto v sumare pride akurat o zakaznika, ktory bud prejde na iny sw alebo si dany sw jednoducho ukradne. Navyse mu spravi negativnu reklamu minimalne v okoli.
Cize netvrdim, ze sa nemohol stat, ze niekto z MS nieco taketo nepozadoval, ale v ramci slusnosti ste ho mali poslat do pecka a este sa vyhrozit, ze ak sa to bude opakovat zariadite sa inak a oni pridu o biznis. Verim, ze MS by hodil spatecku a vycuval by tak rychlo ako prisiel.
Vlastne sa tesim ak by sa nahodou stalo, ze MS zacne s niecim takymto obtazovat mojich zakaznikov, to bude zase raz zabavna komunikacia.
Kedysi mi tiez tvrdili, ze nemozem byt MS partnerom bez certifikovaneho skolenia, ktore sa robi vtedy a vtedy tam a tam (samozrejme platene). A simsalabim...na ziadnom takomto platenom skoleni som nebol a partnerom som predsa. Princip je rovnaky, nezozrat im vsetko co sa vam pokusaju natlacit do hlavy.

V dobách, kdy jsem působil ve velké průmyslové firmě, mi nebesa seslala mj. i tuto starost, vzpomínám: snažil jsem ke všem zařízením ( jejichž evidenci stejně v nějaké formě musíte mít) sepsat veškerý sw, který je za peníze, a k nim jsem v exceláckém souboru připisoval číslo přijaté faktury, s níž byl dodán. To je občas snadné - např. OEM Windows bývají na faktuře s PC.

Dodnes nevím, jestli jsem naplnil ducha licenčních smluv či zákonů.
Modlím se, aby mi už nikdo nikdy nic podobného nesvěřil :-D .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru