Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Excel - experiment s funkciou RAND

Dobrý deň,
chcem poprosiť niekoho kto sa vyzná v Exceli, či by mi nevedel poradiť, ako spraviť experiment na to, aby som si overila, ze funkcia RAND nie je tak celkom náhodné generovanie čísel, ale je daná systémovým časom a vzorcom. Vzorec je daný 2 stálymi hodnotami a jednou premennou “r“, čo pri prvom prepočítaní (teda zapnutí Excelu) je práve ten náš systémový čas. Pri vypočítavaní ďalších náhodných čísel je premenná r predošlé náhodné číslo. Vzorec vyzerá následovne:
random_number=fractional part of (9821 * r + 0.211327)
Premenná “r“ je hodnota systémového času od Excelu 5,0 a vyššie.
Potrebujem spraviť v Exceli taký experiment, ktorý by mi to overil,no neviem si s tým rady. Preto ak sa v tom niekto aspoň trošku vyznáte, budem veľmi vďačná za každú radu.
el_bi

Předmět Autor Datum
Zkus se mrknout sem: 828795
L-Core 31.05.2012 07:27
L-Core
viz L-Core. V podstatě jediná možnost jak toto ověřit je při startu Excelu přes VBA ( získat aktuál… poslední
touchwood 31.05.2012 09:03
touchwood

viz L-Core.

V podstatě jediná možnost jak toto ověřit je při startu Excelu přes VBA ( získat aktuální čas a s jeho pomocí vygenerovat někde ve workbooku do pole onen "primární inicializační vektor r" a s jeho pomocí pak v dalším běhu vygenerovat sadu (např. 10 kusů) hodnot dle výše uvedeného vzorce a vedle si vygenerovat 10x číslo funkcí rand. Následně tato čísla porovnat.

Technicky bych viděl problém hned na začátku, kdy není zcela jasné, v jakém okamžiku Excel bere čas pro prvotní "vektor r" a zda je tento čas shodný s časem otevření workbooku (a tedy spuštění VBA makra).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru