Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Excel – problémy s řešením

Zdravím,
Potřeboval bych poradit s jedním problémem v Excelu. Řeším tabulku o nějakých 8000 řádcích a na každém řádku mám jednu buňku, která má vzorec závislí na jedné proměnné (vzorec vypadá asi nějak takto =a.x4+b.x3+c.x2+d.x+e), hodnoty a, b, c, d, e jsou konstanty, které si tam sám vkládám a tu proměnou x mám v další buňce a právě stým bych potřeboval poradit, jak mám udělat, aby se mi automaticky vypočítala ta buňka s tou proměnou, když vím, že ta rovnice má být rovna nule (0). Vím, že se to dá řešit řešitelem, ale počítá to jen pro jeden řádek, a když změním konstanty a, b, c, d, e, tak se mi to nezmění a to je to co bych potřeboval vyřešit, aby se ten výpočet dal zkopírovat na vše 8000 řádků a aby se ta proměnná x přepočítávala, když změním konstanty a, b, c, d, e… Zatím děkuji všem za každou radu…

Předmět Autor Datum
Domácí úkol si řeš sám. :-)
Achmedik 30.03.2012 17:02
Achmedik
Tak toto nemoze vediet automaticky ani excel, a ani ziaden superresitel, ptz vseobecne rovnica s pol…
MM.. 30.03.2012 17:25
MM..
BTW. analyticke riesenie je napr. tu http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvartick%C3%A1_rovnic e P.S. prip.…
MM.. 30.03.2012 17:29
MM..
BTW. a by ma aj zaujimalo jak si do toho exceloveho vzroca zadal to x na stvrtu :) Ptz tak jak si to… poslední
MM.. 30.03.2012 17:35
MM..

Tak toto nemoze vediet automaticky ani excel, a ani ziaden superresitel, ptz vseobecne rovnica s polynomom 4.stupna ma snad 4 mozne riesenia a mozu byt vsetky realne ale aj vsetky komplexne. Takze to zadanie je blbo zadane a aj riesis ho blbo.

Vseobecne jak sa to riesi http://cs.wikipedia.org/wiki/Algebraick%C3%A1_rovn ice#Algebraick.C3.A9_a_nealgebraick.C3.A9_rovnice mas tam nejake linky alebo si to vygoogli. Spravidla sa to riesi v obore komplexnych cisel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru