Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Excel: jak na korelaci dvou grafů?

Mám vytisknutý dva grafy, každej má jinou Y osu, s jinejma hodnotama a navíc jsou osy Y logaritmický.

Mám ale možnost dostat se k vlastním datům a zpracovat je v Excelu. Chtěl bych se podívat na ty dva grafy z pohledu jejich vzájemné korelace. Nejde mi o nějakou matematickou hodnotu, ale o jejich vzájemný posouzení. Jak mám vlastně pokračovat? Graf1 má hodnoty řekněme mezi 25 a 45, graf2 má hodnoty mezi 90 a 120.

Nemám vůbec tušení, jak na to. Poradíte něco rozumnýho? Díky,

Pavel

Předmět Autor Datum
Tomu moc nerozumím, co myslíš přesně tím posouzením? To je poněkud subjektivní... Jestli to chápu, z…
aki 21.01.2008 13:45
aki
Posouzením myslím (optický) porovnání obou průběhů grafu. Jo, to normování je dobrej nápad díky za n…
Pavel 21.01.2008 13:49
Pavel
jo jo, podelit maximem, ale asi jeste predtim odecist minimum, aby Y zacinalo od 0 Jinak s Excelem n…
aki 21.01.2008 15:21
aki
Jenže odečtením minima si ten graf "pošahám". Tím úplně změní tvar. Nechám to jen normovaný. Už se… poslední
Pavel 21.01.2008 16:37
Pavel
Mám v práci Excel 2007 a našel jsem v nápovědě: Funkce listu CORREL a PEARSON slouží k výpočtu kore…
Pavel 21.01.2008 13:53
Pavel

Mám v práci Excel 2007 a našel jsem v nápovědě:

Funkce listu CORREL a PEARSON slouží k výpočtu korelačního koeficientu mezi dvěma měřenými proměnnými, jestliže jsou zjišťovány hodnoty jednotlivých proměnných u každého z N subjektů. (Jakékoli chybějící pozorování u libovolného subjektu způsobí, že bude daný subjekt v analýze ignorován.) Analytický nástroj Korelace je užitečný zejména tehdy, jsou-li u každého z N subjektů zjišťovány více než dvě proměnné. Vytvoří výstupní tabulku, matici korelace, která zobrazuje hodnotu funkce CORREL (nebo PEARSON) použitou u jednotlivých možných dvojic měřených proměnných.

Korelační koeficient podobně jako kovariance udává, do jaké míry se vzájemně mění dvě měřené proměnné. Na rozdíl od kovariance je u korelačního koeficientu použito měřítko; jeho hodnota tedy nezávisí na jednotkách, v nichž jsou dané dvě měřené proměnné vyjádřeny. (Jsou-li dvě měřené proměnné například hmotnost a výška, hodnota korelačního koeficientu se při převodu liber na kilogramy nezmění.) Korelační koeficient musí mít hodnotu v rozsahu od -1 do +1 (včetně).

Analytický nástroj Korelace můžete použít k testování jednotlivých dvojic měřených proměnných a zjištění závislosti dvou měřených proměnných. Závislost znamená, že vysoké hodnoty jedné proměnné odpovídají vysokým hodnotám druhé proměnné (kladná korelace) nebo že nízké hodnoty jedné proměnné odpovídají vysokým hodnotám druhé proměnné (záporná korelace). Pokud jsou hodnoty obou proměnných nezávislé, bude korelace blízká nule.

Takže si s tím zkusím pohrát.

Pavel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru