Avatar uživatele
michalds

Existovala by ekonomika bez státního dluhu?

…tak jak ji známe my?
Je možné růst bez zadlužení?
https://www.no­vinky.cz/ekono­mika/469398-cinska-ekonomika-roste-rychleji-nez-se-cekalo-peking-ale-bojuje-s-obrim-dluhem.html

Dnes jsou skoro všechny země zadlužené.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Drap před 2206 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Nevím, na ekonomiku zrovna kadet nejsem, ale zdá se že je to velmi rozšířené a efektivní řešení – viz obří dluhy USA a Číny. Asi by ten rozvoj šel i bez státních dluhů, ale ne tak rychle. V každém případě mi vnitřní zadlužení připadá od určité úrovně jako dost riskantní. Horší by byly dluhy zahraniční.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Samozřejmě že by ekonomika existovala. Ba naopak, lze předpokládat, že bez dluhu by byla výkonnější.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
xxx3

Možné to jistě je (aby země fungovala bez státního dluhu), ale nějak se to většině zemí moc nedaří…Jistě dost záleží na tom, jak takový dluh vzniká a jakou má velikost vzhledem k HDP. Zadlužení může vzrůst např. kvůli mimořádné živelní katastrofě, nebo jako důsledek vyrovnání se s ekonomickou krizí, něco jiného pak je, pokud je růst dluhu dlouhodobým normálem a není naděje na vyrovnaný rozpočet.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Bez dluhů to nejde na př. veřejný dluh vede Japonsko asi 250%, USA 120%, Čína 50% a chudé Rusko 17%

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Teoreticky by ekonomika bez státního dluhu mohla existovat, ale prakticky se to v moderní historii téměř nevyskytuje. Státní dluh je běžným nástrojem používaným vládami pro stimulaci ekonomického růstu, krizové řešení, financování válečných aktivit nebo pokrytí rozpočtových schodků. To umožňuje státu investovat do infrastruktury, vzdelání, zdravotnictví a mnoha dalších oblastí, které by mohly být jinak nedostupné.

Nicméně, ekonomický růst bez zadlužení je teoreticky možný, pokud by stát měl dostatečné příjmy z daní nebo jiných zdrojů (například prodej surovin) a byl by schopen tyto prostředky efektivně investovat do dalšího růstu ekonomiky. V praxi je to ale velmi obtížné dosáhnout a udržet, protože se jedná o velmi citlivou rovnováhu a je také závislé na mnoha vnějších faktorech, jako jsou globální ekonomické podmínky, politická stabilita, atd.

Zadlužení samo o sobě není automaticky špatné, problémy obvykle nastávají, pokud je dluh neudržitelně vysoký nebo pokud nejsou peníze investovány efektivně, což může vést k ekonomické krizi.

Kompletní absence státního dluhu by mohla být také problematická, protože by mohla znamenat, že stát neinvestuje dostatečně do své infrastruktury, služeb nebo jiných oblastí, které jsou nezbytné pro dlouhodobý růst a stabilitu ekonomiky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek