Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Existuje "parametr" za <a href="archiv.zip">stáhnout archiv</a> nutící odkaz fungovat jako "ke staže

Banalita, ale nevím si s tím rady. Setkávám se s tím, že useři neumí používat pravé tlačítko myši, těžko vyčítat, zas jsou kapacity v jiných oborech. Pod Win Vista a mozillou, netuším jaká verze a jaký prohlížeč Adobe se dokonce ani nezobrazuje kontextová nabídka po pravým myšítkem.

Jedná se o to, že rozesíláme časák. Rozesílání probíhá klasicky mailem, kdy je na časák odkazováno. Po kliknutí na link se ale časák začně otevírat v prohlížeči. Samozřejmě, řada z nás by dala pravé tlačítko myši, uložit jako a stáhla si to do pc. Ale dost lidí to neumí, nebo jim to nefunguje, protože uložit jako tam prostě nemají (viděl jsem na vlastní oči).

Proto jim chci ulehčit co nejvíce práci, do mailingu bych přidal dvě "tlačítka", jedno nadepsané jako "zobrazit" a druhé "stáhnout". Tlačítko "zobrazit" by otevřelo pdf na odkaze v prohlížeči. Tlačítko "stáhnout" by jej z odkazu začalo sosat do pc.

Jak na to? Představuju si, že by teoreticky mohl existovat nějaký parametr, kterým se určuje, jestli se má dokument na odkaze zobrazit nebo stáhnout. Poradíte?

Díky!

Předmět Autor Datum
Zkus se inspirovat tady: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=310…
IQ37 10.11.2012 23:38
IQ37
Jestli se soubor otevře v prohlížeči nebo začne stahovat, je věc nastavení prohlížeče - tedy volba u…
host 10.11.2012 23:38
host
žiju v tom, že klik na zip archív vždycky nabídne uložení souboru. ale nepoužívám prasečí prohlížeče…
lední brtník 10.11.2012 23:57
lední brtník
V HTML5 existuje atribút download, ale ten ešte poriadne nepodporujú ani klasické prehliadače, nieto…
los 11.11.2012 08:59
los
To jste mi radost neudělali, v podstatě na nějaké složitější úpravy nemám sílu ani čas, v neposlední…
Redsnake 11.11.2012 10:06
Redsnake
Tie hlavičky nemusíš nastavovať pomocou PHP skriptu. Ak máš zapnuté rozšírenie mod_headers a mod_set…
los 11.11.2012 10:26
los
coi se týče rozšíření, myslíš na straně hostingu nebo u mě v joomle? Nějak totiž jsem to nepobral, a…
Redsnake 11.11.2012 10:40
Redsnake
V Apache.
los 11.11.2012 10:40
los
tak tam se nedostanu, žejo..
Redsnake 11.11.2012 10:41
Redsnake
Tak to neviem, aké máš možnosti. Možno to je zapnuté, treba to vyskúšať alebo sa spýtať administráto…
los 11.11.2012 10:42
los
Dík za navedení, já to prověřím.. poslední
Redsnake 11.11.2012 10:45
Redsnake

žiju v tom, že klik na zip archív vždycky nabídne uložení souboru. ale nepoužívám prasečí prohlížeče, je možné že v ie je to jinak.
pdf chcou naopak prohlížet přímo, což je pro šířené nevhodné. vidím problém v tom, že chovem různých hnusných zvířátek se zabývají humanitně vzdělaní (netechničtí) analfabeti, které není možné přemluvit na normální postup přes "uložit jako". zároveň asi polovina z nich selhává na neumění extrahovat pdf ze zipu.

různé shw úložiště (slunečnice atd) mají jen volbu stáhnout, nenabízí možnost "prohlédnout .exe". nešlo by odkoukat jejich kód?

V HTML5 existuje atribút download, ale ten ešte poriadne nepodporujú ani klasické prehliadače, nieto ešte e-mailové klienty. Takže jedine tak, ako píše host - na serveri nastaviť hlavičku Content-Disposition: attachment a prípadne aj Content-Type: application/octet-stream.

Tie hlavičky nemusíš nastavovať pomocou PHP skriptu. Ak máš zapnuté rozšírenie mod_headers a mod_setenvif, tak stačí nakonfigurovať adresár (netestované):

<Location /adresar>
    SetEnvIf Request_URI "^.*/(.*?)$" FILENAME=$1
    Header set "Content-Type" "application/octet-stream"
    Header set "Content-Disposition" "attachment; filename=%{FILENAME}"
    UnsetEnv FILENAME
</Location>

Všetky súbory z toho adresára potom budú na stiahnutie. Môžeš si to samozrejme upraviť tak, aby sa to rozhodovalo podľa parametra v URL.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru